Skocz do zawartości

Zestaw do pracy dla grafika

Recommended Posts

Witam ponownie, kilka miesięcy temu założyłem temat odnosnie nowego zestawu.Z wielu propozycji i cennych porad forumowiczów zdecydowałem się na ten konkretny :

Asrock Z68 Extreme4 Gen3 Intel Z68 LGA1155 (PCIE/VGA/DZW/GLAN/SATA3/USB3/RAID/DDR3)

OCZ SSD Solid3 60GB SATA3 (SLD3-25SAT3-60G) 2.5''

Samsung 2TB SATA2 (HD204UI)

MSI GeForce 560GTXTi Hawk 1GB DDR5/256bit DVI/mHDMI PCI-E

OCZ ZS 550W

Fractal Design Core 3000

Kingston DDR3 8GB(2x4GB) 1600MHz HyperX Genesis CL9

Zalman CNPS10X Performa

Intel Core i5 2500K LGA1155 BOX

Nie zdarzyłem niestety zamówić podzespołów zanim ceny zaczeły szaleć i zdecydowałem się odłożyć kupno zestawu. Teraz zdecydowałem sie ponownie przymierzyć się do kupna, ale zanim to zrobie chciałbym się Was poradzić. Czy po upływie kilku miesięcy przedstawiony wyżej zestaw nadal bedzie dobrym zakupem ? Jeśli macie jakaś inną propozycje zestawu to chętnie się z nia zapoznam.

Zestaw ma mi służyc do pracy z grafika ( Głównie cały pakiet Adobe, zwłaszcza : Photoshop, Flash, Illustrator ). Rozważam również zacząc zabawe z 3D

Moj Budżet to 5000zł

Pozdrawiam

Tomek

W zarysie ogólnym zestaw bardzo poprawny. Jednak mając na uwadze aplikacje, jakie autor zamierza wykorzystywać do pracy, wnioskowałbym zwiększenie SSD do 120 GB oraz RAM do 4 x 4 GB. W aplikacjach graficznych RAM-u nigdy za wiele, natomiast systemowy SSD wielkości 60 GB może bardzo szybko się "zapchać".

Pozdrawiam.

Gość effendi360

Ten zestaw to na obecną chwilę średnia półka do gier a nie zestaw dla gościa, który ma tworzyć i obrabiać grafikę. Moi przedmówcy chyba mają jeszcze kaca po wczorajszym bo dziwię się ich wypowiedziom. Dla Ciebie drogi autorze to tylko coś na podstawce 2011 a grafika to coś z serii NV quadro.

Ja nie obrabiam grafiki a mam pod maską o ładnych kilkadziesiąt procent wydajniejszy sprzęt niż to co jest tu zaproponowane...

@Up. Zastanów się nad własnymi słowami. Quadro + 2011 przeznaczona jest do aplikacji twórców 3D i trudnych symulacji środowiskowych. Do PS, Ilustrator, Flash czy zabawa w 3D wystarczy z powodzeniem i5 + 460 GT. Przed ponownymi "ocenami" radzę zapoznać się ze specyfiką aplikacji i wymaganiami jakie stawia.

Pozdrawiam.