Skocz do zawartości

MSI Afterburner zablokowane "Fan Speed" na 40% karta MSI GTX560ti TFII OC

Recommended Posts

Witam

Kupiłem 2 dni temu kartę grafiki kod produktu N560GTX-Ti TWIN FROZR II/OC

http://techplanet.pl...ress,18593.html

Przy pracy komputera cały czas słychac głosny szum (dużo głosniejszy niż w starym kompie) czytałem że sprawę można załatwić obniżając prędkość obrotu wentylatorów na karcie - programem MSI Afterburner. Robiłem wszystko zgodnie z instrukcją, którą znalazłem na necie ale nie udało się zmienic predkości obrotów "Fans Speed" cały czas pozostaje 40%. ( odblokowałem ustawienia użytkownika i ustawiałem własny profil ale nie wypływało to na prędkość obrotów) Używałem zarówno MSI Afterburner 2.1.0 jak i 2.2.0 beta 12

Temperatura na karcie to ok 30 stopni więc smiało mozna by zmniejszyć obroty do 25-30% co mogło by zmniejszy hałas.

Ponoć odpowiedzialny za to może byc BIOS

CPU I 2500k

GPU N560GTX-Ti TWIN FROZR II/OC

sterowniki karty Force Ware 266.77

bios karty 70.24.2e.00.02

MSI Afterburner 2.1.0 oraz 2.2.0 beta 12

zasilacz crosair TX650M

Jako że nie jestem zbyt biegły w tego typu sprawach przt ewentyalnym rozwiązaniu problemu prosił bym o wyjasnienia jak dla laika.

Z góry dziękuję i pozdrawiam!

Zapytam się głupio... Odznaczyłeś auto przy suwaku? Na dole jest jeszcze przycisk zatwierdź (ang. apply)

Do trybów to:

Performance to 100% obrotów wentyla

Silence dostosowanie wentyla do temperatury

Mogę się mylić, bo to akurat przeczytałem ;)

W zakładce setting na dole prawej strony aplikacji. Tam można regulować parametry pracy wentylatora, jednak producent (MSI) nie ponosi odpowiedzialności za ingerencję w deafult-owe ustawienia.

W pewnych okolicznościach wentylator może nie ruszyć mając ustawione zbyt niskie napięcie startowe. Zależy to wyłącznie od danego egzemplarza karty.

Żadne ustawienia programu nie wpływają na zmianę obrotów minimalnych, w tym właśnie problem. Na angielskim forum wyczytałem iż jest to kwestia biosu, w którym wpisano wartość minimalną na 40% i tylko zmiana na poziomie biosu może pomóc. Dziwi mnie jedynie fakt iż kupując produkt za tyle kasy z dołączonym przez producenta programem do regulacji obrotów nie mogę z niego korzystać. To po cholerę dają go na płytce? Ja wolał bym sie biosem nie bawić więc pewnie narazie bedę miał odkurzacz w obudowie.

PS. Można chyba napisac do suportu MSI (ale nie poskiego) i poprosić o bios z innymi ustawieniami. Jak mi się uda dam znać.

Edytowane przez gustol
  • 1 miesiąc temu...
  • 2 tygodnie później...