gustol 0 Napisano 10 Lutego 2012 Udostępnij Napisano 10 Lutego 2012 Witam Kupiłem 2 dni temu kartę grafiki kod produktu N560GTX-Ti TWIN FROZR II/OC http://techplanet.pl...ress,18593.html Przy pracy komputera cały czas słychac głosny szum (dużo głosniejszy niż w starym kompie) czytałem że sprawę można załatwić obniżając prędkość obrotu wentylatorów na karcie - programem MSI Afterburner. Robiłem wszystko zgodnie z instrukcją, którą znalazłem na necie ale nie udało się zmienic predkości obrotów "Fans Speed" cały czas pozostaje 40%. ( odblokowałem ustawienia użytkownika i ustawiałem własny profil ale nie wypływało to na prędkość obrotów) Używałem zarówno MSI Afterburner 2.1.0 jak i 2.2.0 beta 12 Temperatura na karcie to ok 30 stopni więc smiało mozna by zmniejszyć obroty do 25-30% co mogło by zmniejszy hałas. Ponoć odpowiedzialny za to może byc BIOS CPU I 2500k GPU N560GTX-Ti TWIN FROZR II/OC sterowniki karty Force Ware 266.77 bios karty 70.24.2e.00.02 MSI Afterburner 2.1.0 oraz 2.2.0 beta 12 zasilacz crosair TX650M Jako że nie jestem zbyt biegły w tego typu sprawach przt ewentyalnym rozwiązaniu problemu prosił bym o wyjasnienia jak dla laika. Z góry dziękuję i pozdrawiam! Cytuj Link to post Share on other sites
damyan123 0 Napisano 10 Lutego 2012 Udostępnij Napisano 10 Lutego 2012 Witam, Podepne sie pod temat tylko ze z karta: MSI GeForce GTX560Ti 448 Twin Frozr III Power Edition/OC Poprosze o BIOS ktory obnizy wentyle do 20% w idle. Chyba ze ustawienie wentyli zmienia przelacznik do wentyli performance/silence;> Cytuj Link to post Share on other sites
ziolopalacz 2 Napisano 11 Lutego 2012 Udostępnij Napisano 11 Lutego 2012 Zapytam się głupio... Odznaczyłeś auto przy suwaku? Na dole jest jeszcze przycisk zatwierdź (ang. apply) Do trybów to: Performance to 100% obrotów wentyla Silence dostosowanie wentyla do temperatury Mogę się mylić, bo to akurat przeczytałem Cytuj Link to post Share on other sites
voxcordi 294 Napisano 11 Lutego 2012 Udostępnij Napisano 11 Lutego 2012 @Up. 40% to minimum napięcia (V), na jakim startuje wentylator, dlatego zablokowany jest dostęp do niższych wartości. Pozdrawiam. Cytuj Link to post Share on other sites
ziolopalacz 2 Napisano 11 Lutego 2012 Udostępnij Napisano 11 Lutego 2012 U mnie, a mam Asusa HD 6770, minimum wynosi 25% a startuje i pracuje na 35%. Wystarczyło w Afterburnerze ustawić uruchamianie w windą, obroty na 25% i doczekałem się względnej ciszy. Cytuj Link to post Share on other sites
voxcordi 294 Napisano 11 Lutego 2012 Udostępnij Napisano 11 Lutego 2012 W zakładce setting na dole prawej strony aplikacji. Tam można regulować parametry pracy wentylatora, jednak producent (MSI) nie ponosi odpowiedzialności za ingerencję w deafult-owe ustawienia. W pewnych okolicznościach wentylator może nie ruszyć mając ustawione zbyt niskie napięcie startowe. Zależy to wyłącznie od danego egzemplarza karty. Cytuj Link to post Share on other sites
gustol 0 Napisano 13 Lutego 2012 Autor Udostępnij Napisano 13 Lutego 2012 (edytowane) Żadne ustawienia programu nie wpływają na zmianę obrotów minimalnych, w tym właśnie problem. Na angielskim forum wyczytałem iż jest to kwestia biosu, w którym wpisano wartość minimalną na 40% i tylko zmiana na poziomie biosu może pomóc. Dziwi mnie jedynie fakt iż kupując produkt za tyle kasy z dołączonym przez producenta programem do regulacji obrotów nie mogę z niego korzystać. To po cholerę dają go na płytce? Ja wolał bym sie biosem nie bawić więc pewnie narazie bedę miał odkurzacz w obudowie. PS. Można chyba napisac do suportu MSI (ale nie poskiego) i poprosić o bios z innymi ustawieniami. Jak mi się uda dam znać. Edytowane 13 Lutego 2012 przez gustol Cytuj Link to post Share on other sites
damyan123 0 Napisano 14 Marca 2012 Udostępnij Napisano 14 Marca 2012 (edytowane) Coś się ruszyło w temacie? Ktoś coś zdziałał? Edytowane 14 Marca 2012 przez damyan123 Cytuj Link to post Share on other sites
Lexor 0 Napisano 24 Marca 2012 Udostępnij Napisano 24 Marca 2012 Kup sobie cuś takiego http://aab.com.pl/aab-cooling-aab-c21-p-2342.html i jeżeli wentylator nie bedzie startował z tym, to podkręć obroty do takich z jakimi będzie startował np na MSI Afterburner i będzie git Cytuj Link to post Share on other sites
Recommended Posts