Skocz do zawartości

Recommended Posts

Witam,

Chciałbym stworzyć zestaw komputerowy do pracy w programie 3ds max w wersji narazie 2011, może niedługo 2012 (pewnie niewielka różnica) i w paru innych programach ale komp do renderów w vrayu z maxa na pewno da sobie z pozostałymi, któych używam radę.

Problem jest taki, że chętnie bym użył części ze starego kompa:

przynajmniej

Obudowa Antec Gamer 300

Zasilacz OCZ ModXstream pro 600W

być może też mógłbym zostawić starego procka i5 750 na płycie UD3 z 8GB ramu 1600mhz

tylko wymieniłbym chłodzenie i podkręcił procesor.

czy warto zmienić platformę na jakiegoś nowszego proca?

Budżet jaki mam na ulepszenie tego kompa i kupienie nowych monitorów (zakładam 2) to 6000 zł

Jeśli zostawiłbym stary procesor to potrzebuję tylko chłodzenia procesora, prawdopodobnie nowych pamięci, karty graficznej i 2 monitorów (chociaż mogły by być 3) najchętniej 2560 x 1600. moga być używane.

Co polecacie? Może warto zainwestowac w profesjonalną kartę graficzną? Albo i7? I zostać narazie przy starych monitorach

Lynnfield i Arrandale to najgorsze procki intela o czasu Pentium 4. Do takiej pracy po prostu nie nadają się i przy konkretniejszych renderach potrafią się strasznie zatykać. Pozbądź się tego i5 750 przy pierwszej okazji. Miałem Lynnfielda w jednym kompie w pracy i tak się zatykał, że renderował nawet 3 razy wolniej nic podobny penryn.

Za 6000zł nie kupisz 2 monitorów 2560x1600 i do tego upgrade. Monitory są ważne oczywiście ale w pierwszej kolejności potrzeba kupić mocny sprzęt. Przy monitorze radze lepiej wbić na luz i kupić della U2412M lub coś podobnego 1920x1200 to komfortowe minimum.

Pewnie zaraz ludzie zaczną Ci polecać i7 2600k i przesiadke na Ivy ale moim zdaniem S1155 nie jest plaftormą do pracy i nigdy nie pojawi się na nią nic innego poza zwykłym quadem z ht.

S2011 to właściwa platforma, którą warto się zainteresować. Za 2000zł dostaniesz płyte główną i najtańszego quada, który jest nieco szybszy od i7 2600k ale masz później bardzo szerokie pole do modernizacji i opcje wyboru procesorów 4, 6, 8 rdzeniowych, a także nadchodzące 10-core xeony Ivy Bridge.

Jakimi konkretnie projektami zajmujesz się? Wizualizacje, game-art, rzeźbienie, animacje? Na jakich liczbach polygonów operujesz?

Z 3ds max'a polecam raczej wersje 2010, a nawet 2009. Są dużo szybsze od 2011 oraz 2012 i można odkupić licencje na bardzo atrakcyjnych warunkach jeśli komercyjnie zajmujesz się 3d. Największa różnica pomiedzy 2009, a 2010 to dodane hardware shading i graphite tools. Testowałem 2012 ale wole już 2010 z dobrym zestawem skryptów.

Co do sprzętu to nie będę nic radził ,poniewarz nie pracuję z takimi programami.Odnośnie pracy na kilku monitorach ,to spróbował bym popracować na kilku pulpitach wirtualnych.To nic nie kosztuje.A dwa monitory na biurku trochę miejsca zabiorą.W linuksie pulpity wirtualne są i już,lecz na widnde też się znajdzie kilka programów do tego.

z tego co wiem na 2011 obecnie są tylko 2 czy 3 procesory i najtańszy kosztuje 2000 + 2000 za płytę trochę drogo wychodzi .

i72700k kosztuje 1300 + 1200 za płytę i wychodzi taniej i tez można coś porobić

i z tego co mi się wydaje do grafiki 3d tez trzeba dobrej grafiki

i72700k kosztuje 1300 + 1200 za płytę i wychodzi taniej i tez można coś porobić

Można się najwyżej wpakować w konsumencką platformę bez przyszłości i możliwości upgrade do lepszych procesorów. Oszczędzanie 200-300zł w takim przypadku to zwyczajna głupota. Nic za to nie kupisz, bedziesz codziennie marnować więcej czasu na czekanie, a jak przyjdzie pora na upgrade trzeba wymienić procka + mobo. Kiepski z tego interes.

Płytę główną pod S2011 można kupić od 750zł, a i7 3820 kosztuje 1200zł. 2000zł kosztuje six-core i7 3930K.

Edytowane przez saddam

No właśnie coś zauważyłem, że na tym procu renderingi się pier*** w 3dmaxie zajmuję się wizualizacjami i ew. planuję się zająć krótkimi animacjami przelotami po tych modelach. głównie budynki. chciałbym złożyć zestaw, który uciągnie 3dmaxa 2011 bo takiego mam do dyspozycji. monitory mam 2 x 1920. myślałem o kupieniu używanych 2560 x 1600. nie tak bardzo zależy mi na jakości matrycy. ważny jest dla mnie obszar roboczy.

Całiem zacny zestaw ale 32GB RAM przy jednym procku to troche overkill. Wiadomo, że można otworzyć jednocześnie wiele dużych projektów ale same projekty aż tak dużo nie zajmują. Najwięcej pamięci pożera vray jak renderuje teksturki 4096x4096 z kosmicznymi ustawieniami GI i np. 5mm/sampel ale takich rzeczy nie ma sensu robić na jednym procku więc wystarczy 16GB.

Mobo do bani w tym zestawie - wystarczy spojrzeć na parametry obsługiwanych ramów - 1600Mhz max dla lga2011 to jest kpina jakaś.

Polecam Asusa Pro lub Delux.

32Gb ramu - na co ?

Dużo lepiej kupić Ripy "Z" z serii "zhd" 2133Mhz lub 2400Mhz - na ddr2.pl poszukaj czegoś, bo oni jako jedyni w polsce są wstanie załatwić porządne ramy. Po OC takich ramów można wyciągnąć ponad 25GB/s na 4 kanałowym kontrolerze.

Pozostań przy starych monitorach, bo za 6k nie kupisz skrzynki i monitorów - ujmę to tak, albo skrzynka, albo monitory, albo porządna skrzynka, albo porządne dwa monitory, albo słaba skrzynka i dwa słabiutkie monitory. Ostatnia opcja raczej odpada, czyli albo skrzynka, albo monitory.

Jak skrzynka to kup panie porządne mobo, będzie służyć za podstawę przez długi czas, dlatego warto ciut dołożyć i kupić coś ze średniej półki, a nie kupić teraz najtańszy shit, a za jakiś czas znowu nowe mobo, bo jednak shit to shit :>

@Saddam - dokładnie tak jak piszesz to tak będzie z tym lga1155. Do celowo lga2011 jest platformą roboczą i tu znajdziesz coś więcej niż 4rdzenie, do tego 4 kanałowy kontroler pamięci zamiast 2 kanałowego. 1155 to do użytku w domu się nadaje, nie są to złe procki, ale chodzi o to że są procki dużo dużo wydajniejsze od nich. Jednak sama różnica w cache robi swoje - już tam nie patrząc na ilość rdzeni, dla samego cache warto już się przesiąść. Wydajność 2011 - ostatnio miałem okazję porównać mojego 2500K @ 4,8Ghz do 3960X @ 4,1Ghz hmmm ... do tamtej pory byłem przekonany że 2500K / 2600K to bardzo szybkie procki i więcej nie potrzeba :D , później szybko zmieniłem zdanie - różnica była KOLOSALNA na korzyść 3960X oczywiście.

@Kubapomocny - jeżeli nie siedzisz w temacie to proszę zatrzymaj swoje porady dla siebie, bo przez takich mistrzów jak Ty, ktoś jeszcze kupi kupę "gówna", a nie sprzęt. Polecasz zakup 32Gb, bo kiedyś mogą się przydać ? polecasz zakup 1155, gdzie w zasięgu jest 2011 dla kompa do grafiki ? Nie masz o czymś zielonego pojęcia to proszę idź poczytaj na necie na temat, a nie tracisz czas na pisanie posta, wprowadzasz w błąd, ktoś później marnuje swój czas żeby wyprostować to co napisałeś ... ehhh nie tak to działa drogi kolego.

@Mirosław - to samo jak dla pana wyżej - nie znam się to nie piszę > wirtualne pulpity dla grafika ? Wiesz po co graficy używają od 2 monitorów w góre ? Poczytaj na necie i wtedy się wypowiadaj :/

• Popieram 1

Ja nie wierzę na rynku komputerów w coś takiego jak "przyszłościowa płyta główna". Za 2 lata wprowadzą nowy chipset i 8 rdzeniowe procesowy będą na niego...

A na ten s2011 opłaca się brać procesor z mniej niż 6 rdzeniami?

Wcześniej myślałem, że procka i płytę kupię za 2 - 3 tys, i za 3 -4 tys. dwa jakieś używane monitory na allegro.

Na 3960X i trzy nowe monitory Eizo jeszcze długo nie będzie mnie stać.

Jakiś tysiąc złotych więcej mógłbym jeszcze dodać.

Myślałem o jakichś samsungach, nie wiem może takich http://allegro.pl/dell-3007wfp-czarny-piekny-ogier-f-vat-gwarancja-i2093285932.html

tak, jak mówię, nie zależy mi na dobrym odwzorowaniu kolorów tylko bardziej na powierzchni.

Ja nie wierzę na rynku komputerów w coś takiego jak "przyszłościowa płyta główna".

To nie przyszłościowa, tylko po prostu dobra płyta, o parametrach dobranych pod resztę zestawu - teraz jak widzę max 1600mhz dla pamięci, gdzie u konkurencji jest +2400mhz to coś mi tu zaczyna śmierdzieć tani bublem - tylko o to chodzi. Z doświadczenia wiem że co procek to 75% szansy że nowe mobo będzie potrzebne, dlatego też nie wierzę w coś takiego jak "przyszłościowa płyta główna". Wyznaję raczej zasadę, aby brać od razu sprzęt taki jaki ma byc docelowo, bez zabawy w jakies śmieszne półśrodki typu "teraz weż 3820, a za rok kupisz 3960X", "weź 32Gb ramu, przyda się później" itp.

Odnośnie procka pod 2011 - tak opłaca się brać procek z mniej niż 6 rdzeniami, fakt że na tle mocniejszych braci wypada słabo, ale jak porównasz do słabszych "braci" pokroju 2500K to będziesz wiedział że warto :]

Edytowane przez stelek

Wystarczy sobie lepiej ogarnąć 3ds maxa i spokojnie da się pracować na 1920x1200. Ze skrótami klawiszowymi, przełączaniem do jednego viewportu i na expert view już nawet rzadko maksymalizuje okno 3ds'a. To nie moje zakupy ale przy takim budżecie raczej celowałbym w najmocniejszy procek jaki mógłbym kupić, a nie monitory. Tym bardziej, że pracujesz i renderujesz na tej samej maszynie.

8-rdzeniowe procki na S2011 wychodzą w najbliższym czasie, a w tym roku pojawią się nawet 10-core. Jakby nie było S2011 jest tutaj przyszłościowy. Może się okazać tak, że nawet nowa architektura, która pojawi się za rok, bedzie zgodna z S2011. Tak samo było z S1366. Niby sandy bridge potrzebował nowej podstawki ale jak intel się postarał to i wyprodukował 4, 6 i 8-rdzeniowe sandy bridge dla starych płyt głównych z S1366.

PS. Ten dell 2560x1600 prezentuje się całkiem konkretnie.

nie zależy mi na dobrym odwzorowaniu kolorów tylko bardziej na powierzchni.

Witam w klubie - dokładnie mam to samo - wolę 27" z raczej średnią matrycą, niż 22" z super IPSem czy inna sraczką. Prio ma w tym momencie powierzchnia pola roboczego, a ewentualne błędy z kolorystyce koryguję po wydrukach próbnych - zresztą po kilkunastu takich korektach bez wydruku wiem że obraz będzie zbyt "ciepły", bo tak "oszukuje" LCD, poprostu z biegiem czasu człowiek się przyzwyczaja do tego co ma i uczy się na tym pracować jak najlepiej, a nie pitolenie że ja nie mogę, bo nie mam LCD eizo, bo nie mam tabletu A4, tylko A5, bo nie intuos, tylko graphire ... itd.

przy takim budżecie raczej celowałbym w najmocniejszy procek jaki mógłbym kupić, a nie monitory

Popieram kolegę - zresztą tak jak wspomniałem, wybierz co chcesz czy skrzynkę czy monitor, bo na jedno i drugie nie styknie, chyba że zaczynamy zabawę w półśrodki, czego oczywiście nie polecam.

No a gdybym wziął płytę s2011, intela 3820, nie wiem czy stary ram mi będzie pasował ale ram jest teraz tani i tak to 16GB, chyba mi sie to zmiesci do starej budy i takie dwa uzywane Delle 3007/3008 WFP? Bym się zmieścił w 7 tys.

A tak w ogóle jest sens inwestowania w jakieś karty typu Quadro?

Bo ja na GTX 460 jadę ;p

Edytowane przez zimekk

a jaką masz bude

Antec gamer 300

no i dyski twarde, napędy mam chyba ze warto SSD kupic

Witam w klubie - dokładnie mam to samo - wolę 27" z raczej średnią matrycą, niż 22" z super IPSem czy inna sraczką. Prio ma w tym momencie powierzchnia pola roboczego, a ewentualne błędy z kolorystyce koryguję po wydrukach próbnych - zresztą po kilkunastu takich korektach bez wydruku wiem że obraz będzie zbyt "ciepły", bo tak "oszukuje" LCD, poprostu z biegiem czasu człowiek się przyzwyczaja do tego co ma i uczy się na tym pracować jak najlepiej, a nie pitolenie że ja nie mogę, bo nie mam LCD eizo, bo nie mam tabletu A4, tylko A5, bo nie intuos, tylko graphire ... itd. Popieram kolegę - zresztą tak jak wspomniałem, wybierz co chcesz czy skrzynkę czy monitor, bo na jedno i drugie nie styknie, chyba że zaczynamy zabawę w półśrodki, czego oczywiście nie polecam.

No ja w trakcie pracy praktycznie co chwila sobie coś drukuję i wieszam na ścianie a ustawienia do wydruku już mam stałe takie żeby było dobrze

Edytowane przez zimekk