Skocz do zawartości

pomoc w doborze karty graficznej

Recommended Posts

Witam, ostatnio odmówiła mi posłuszeństwa karta graficzna 8800gtx, poszukuję nowej ale nie wiem na co się zdecydować oraz nie wiem jaka karta będzie pasować do już posiadanego sprzętu.Otóż myślałem o MSI Radeon HD 6950 Twin Frozr II OC 2GB DDR5 PCI-E BOX lub ewentualnie o modelu 6970 tego samego producenta, lecz nie wiem czy będzie ona pasowała do mojego sprzętu, szczerze przyznam że się na tym dobrze nie znam więc chciałbym usłyszeć wasze zdanie na ten temat. Mam Athlona 64 x2 Dual Core +3800 (i tu pewnie będę musiał dokonać zmiany przy chęci zakupu takich kart, prawda?), płytę główną GIGABYTE MA790X-3UDP dysk WD 500gb, zasilacz 600W firmy Logic. Jakie jest Wasze zdanie, co proponujecie?

Może zakup sobie radeona 5850 + Phenom II X4.

Ile masz pamięci ram??I jaki system 32 czy 64 bit??

Proc:http://www.morele.net/procesor-amd-phenom-ii-x4-955-quadcore-3-2ghz-black-edition-hdz955fbgmbox-box-283290/

Grafika:http://www.morele.net/karta-graficzna-msi-radeon-6850-cyclone-1gb-gddr5-256bit-pci-e-dualdvi-hdmi-dp-r6850-cyclone-1gd5-pe-oc-375319/

Edytowane przez Djmnich

o pamieći nawet nie myślałem,z resztą budżet by mi nie wystarczył

co do kupna nowego kompa to odpada ten pomysł, tak jak napisałem wyżej, budżet mam ograniczony, co najwyżej na kartę i procesor. Co do mojego pierwszego postu to czy kupjąc np HD6950/70 konieczna będzie wymiana procesora?

i tak wogóle czy na mojej płycie głównej będzie działał Phenom 6x?

o pamieći nawet nie myślałem,z resztą budżet by mi nie wystarczył co do kupna nowego kompa to odpada ten pomysł, tak jak napisałem wyżej, budżet mam ograniczony, co najwyżej na kartę i procesor. Co do mojego pierwszego postu to czy kupjąc np HD6950/70 konieczna będzie wymiana procesora? i tak wogóle czy na mojej płycie głównej będzie działał Phenom 6x?

wręcz niezbędna będzie wymiana procesora minimum amd phenom x4 955 be ,ale i tak nie oplaca sie kupować takiej karty pokroju radeon 6970 nawet do tego phenoma x4 955 be najlepiej bedzie zmienić procesor i do tego radeona 6850 lub jak podkrecisz procka na 3600-4000ghz dołozyć do radeona 6870

3.8 Wystarczy by dobrze Phenom II działał z HD6950( im wiecej na CPU tym lepiej dla karty graficznej ) i taki zakup sobie ew rozwaz.

Edytowane przez DomiHD2

Kiedyś miałem Athlona x2 6400 i 8gb ramu 800 OCZ cl4 na płycie Abit kn9s a do tego grafika hd4850 gddr3. Teraz mam Phenom 955be 16gb ram 1600 cl9 no i hd6850. Wsadziłem w kompa ze 2000zł a za tą sumę to bym sobie kupił HD6870 przy czym miałbym dokładnie tą samą wydajność co teraz no i byłoby mnie stać na dysk SSD najbardziej wyczesany jaki zeszłego lata można było dostać. I to by mi dało sporo większą wydajność niż teraz mam. Na athlonie 6400 i 8gb najlepszych ddr 2 wszystko bedzie latac po za gta 4. Jak kupisz x4 czy x6 to ci gta 4 zbrzydnie bo nie warto ładować kasy w błoto aby tylko sklepikarze byli zadowoleni. Zasilacz musi być porządny bo nawet na słabych bebechach będziesz mieć problemy.

Dobre HD6950 to koszt 1200zł. A ja bym Ci polecił kupić HD6870 za 800zł i do tego zasilacz za 300zł. W przyszłości możesz polować na Athlona 6400 BE i 8GB ram 800 cl 4-4-4-12. Taki Athlon to koszt 250zł a ramy to jakieś 500zł więc trzeba dobrze polować albo poczekać aż ludzie zaczną taniej sprzedawać. Jak widać ludzie są przekonani o przewadzę ddr3 nad ddr2. A rzeczywistość jest taka że ddr2 masz limit do 8gb a ddr3 do 32gb. A jeśli zechcesz wymieniać to bez problemu sprzedasz cały komplet w dobrych cenach z racji tego że dobre rzeczy nie tanieją.

Posiadam procesor intel core 2 duo 6750 2,6 @3,2 i kupiłem ostatnio kartę radeon hd 6850. Poprzednio miałem 8800 gtx. Po zmianie karty nastąpił niezbyt wielki wzrost fps. W grach procek osiaga max obciążenia, a karta do 60 %. Podobnie u ciebie procek będzie znacznie ograniczał kartę.

Mój gtx działa, ale jakiś rok temu sypał artefaktami. Pomogły mu wczasy w piekarniku:)

Edytowane przez andrzej1980