4mp3hR 5 Napisano 3 Lutego 2012 Udostępnij Napisano 3 Lutego 2012 Witam, jak myślicie warto poczekać do kwietnia? " Nieoficjalnie mówi się, że już w kwietniu nastąpi premiera 22-nanometrowych procesorów Intel Ivy Bridge. " - o ile to rzeczywiście kwiecień.. Jestem przed zakupem proca i podstawki ( i5 2500k i asrock z68 extreme3 ). I zastanawiam się czy aby się nie wstrzymać te 2 miesiące... I nie brać z77 + IB albo skorzystać jak stanieje z68 i SB.. Jak się na to zapatrujecie. Nie zagłębiałem się co nowego przyniesie z77 więc nawet nie wiem czy warto.. Cytuj Link to post Share on other sites
kastefan4 106 Napisano 3 Lutego 2012 Udostępnij Napisano 3 Lutego 2012 Myślę, że warto poczekać. Jak IB będą nie opłacalne cena/jakość To wtedy kupisz SB i myślę, że trochę taniej Cytuj Link to post Share on other sites
rafal12322 5840 Napisano 3 Lutego 2012 Udostępnij Napisano 3 Lutego 2012 Dokładnie, skro już tyle wytrzymałeś to te 2 miesiące jeszcze poczekasz. Z premierą IB automatycznie polecą w dół SB, więc jeśli cena IB będzie wysoka będziesz mógł kupić w dobrej cenie SB Cytuj Link to post Share on other sites
kamar59 264 Napisano 3 Lutego 2012 Udostępnij Napisano 3 Lutego 2012 Ja też jestem przed podobnym wyborem Ivy Bridge wyjść wyjdą w 1 tygodniu kwietnia co do wydajności to nie pokażą z byt wiele od 5-10% w tym samym zegarze. Jedynie wzrośnie wydajność układu graficznego do 50% jak ktoś jest zainteresowany tym to niech czeka DX11 ( nie będzie miał co 40sek na filmach HD haczenia na układzie graficznym procesora A czy stanieje i5 2500k (najtaniej za 810 zł widziałem ) może minimalnie (większe prawdopodobieństwo że stanieje jest od walut dolar i euro teraz dolar tanieje z logicznego punktu widzenia powinny jak nowa generacja wchodzi, a nie wiadomo jakie ceny mają być tych Ivy ponoć nie wiele droższe od i5 i7. Ivy 22 nm wiadomo mniej prądu mniej wydzielania ciepła może lepiej się będą podkręcać. A Z77 to też rewolucji nie pokażą coś tam usprawnia i tyle Ale czy cena będzie się przekładać na wydajność nie wiadomo. Cytuj Link to post Share on other sites
Gość effendi360 Napisano 3 Lutego 2012 Udostępnij Napisano 3 Lutego 2012 Dokładnie, skro już tyle wytrzymałeś to te 2 miesiące jeszcze poczekasz. Z premierą IB automatycznie polecą w dół SB, więc jeśli cena IB będzie wysoka będziesz mógł kupić w dobrej cenie SB A z premierą SB 1156 poleciało w dół ? Sprawdźcie sobie ceny i nie pieprzcie głupot. Cytuj Link to post Share on other sites
kastefan4 106 Napisano 3 Lutego 2012 Udostępnij Napisano 3 Lutego 2012 Ale to jakby nie patrzeć będzie nowinka bo nowy proces itp. więc jest możliwe że stanieją Cytuj Link to post Share on other sites
4mp3hR 5 Napisano 4 Lutego 2012 Autor Udostępnij Napisano 4 Lutego 2012 http://www.benchmark.pl/aktualnosci/ASUS_i_Gigabyte_podwyzka_cen_plyt_glownych-38617.html To teraz już nie wiem czy warto czekać... czy brać z68 zanim podrożeją płyty .. a z77 pewnie będzie w kosmicznych cenach... Cytuj Link to post Share on other sites
Ethreivis 98 Napisano 4 Lutego 2012 Udostępnij Napisano 4 Lutego 2012 Poczekaj aż wyjdą. Wtedy odpowiedzi dostarczy Ci wiele serwisów. A jak jesteś taki niecierpliwy to bierz Z68. Dużo raczej nie stracisz, bo i na coś z rodziny K pewnie Ci kasy nie wystarczy (jeżeli budżet masz zamknięty w tym przedziale). Cytuj Link to post Share on other sites
rafal12322 5840 Napisano 4 Lutego 2012 Udostępnij Napisano 4 Lutego 2012 (edytowane) A z premierą SB 1156 poleciało w dół ? Sprawdźcie sobie ceny i nie pieprzcie głupot.Nie dużo ale kilka, kilkadziesiąt zł poleciały w dół. Teraz wiadomo że różnicy nie widać bo wszystko podrożało. Edytowane 4 Lutego 2012 przez rafal12322 Cytuj Link to post Share on other sites
mutissj 2199 Napisano 4 Lutego 2012 Udostępnij Napisano 4 Lutego 2012 nie wiem czym się przejmujesz taki SB Core i5-2500K na pewno jeszcze na 3 lata starczy Cytuj Link to post Share on other sites
aska86 0 Napisano 7 Lutego 2012 Udostępnij Napisano 7 Lutego 2012 Nie warto kupowac Ivy Bridge, w koncu juz w Q1/2013 ma byc haswell czyli nastepca w calkiem nowej architekturze. Pomiedzy SB a IB nie ma wiekszej roznicy. Trzeba czekac na Haswella. Cytuj Link to post Share on other sites
4mp3hR 5 Napisano 7 Lutego 2012 Autor Udostępnij Napisano 7 Lutego 2012 Czyli standard u intela zakup nowego procka = wymiana mobo.. ah Już nie myślę o tym czy warto brać IB dla wydajności i na niego czekać, tylko chodzi o to czy SB stanieje po premierze IB, albo IB będzie porównywalnej cenie do odpowiedników z SB - ale pewnie ani SB nie stanieje, a tzw "podatek od nowości" zawarty w IB będzie rozbrajający... Cytuj Link to post Share on other sites
Recommended Posts