Skocz do zawartości

Intel Ivy Bridge & z77

Recommended Posts

Witam, jak myślicie warto poczekać do kwietnia?

"

Nieoficjalnie mówi się, że już w kwietniu nastąpi premiera 22-nanometrowych

procesorów Intel Ivy Bridge

. " - o ile to rzeczywiście kwiecień..

Jestem przed zakupem proca i podstawki ( i5 2500k i asrock z68 extreme3 ). I zastanawiam się czy aby się nie wstrzymać te 2 miesiące... I nie brać z77 + IB albo skorzystać jak stanieje z68 i SB..

Jak się na to zapatrujecie. Nie zagłębiałem się co nowego przyniesie z77 więc nawet nie wiem czy warto..

Ja też jestem przed podobnym wyborem :D Ivy Bridge wyjść wyjdą w 1 tygodniu kwietnia co do wydajności to nie pokażą z byt wiele od 5-10% w tym samym zegarze. Jedynie wzrośnie wydajność układu graficznego do 50% jak ktoś jest zainteresowany tym to niech czeka DX11 ( nie będzie miał co 40sek na filmach HD haczenia na układzie graficznym procesora ;) A czy stanieje i5 2500k (najtaniej za 810 zł widziałem ) może minimalnie (większe prawdopodobieństwo że stanieje jest od walut dolar i euro teraz dolar tanieje z logicznego punktu widzenia powinny jak nowa generacja wchodzi, a nie wiadomo jakie ceny mają być tych Ivy ponoć nie wiele droższe od i5 i7. Ivy 22 nm wiadomo mniej prądu mniej wydzielania ciepła może lepiej się będą podkręcać. A Z77 to też rewolucji nie pokażą coś tam usprawnia i tyle ;) Ale czy cena będzie się przekładać na wydajność nie wiadomo.

Gość effendi360

Dokładnie, skro już tyle wytrzymałeś to te 2 miesiące jeszcze poczekasz. Z premierą IB automatycznie polecą w dół SB, więc jeśli cena IB będzie wysoka będziesz mógł kupić w dobrej cenie SB :)

A z premierą SB 1156 poleciało w dół ? Sprawdźcie sobie ceny i nie pieprzcie głupot.

A z premierą SB 1156 poleciało w dół ? Sprawdźcie sobie ceny i nie pieprzcie głupot.

Nie dużo ale kilka, kilkadziesiąt zł poleciały w dół. Teraz wiadomo że różnicy nie widać bo wszystko podrożało. Edytowane przez rafal12322

Czyli standard u intela :P zakup nowego procka = wymiana mobo.. ah ;)

Już nie myślę o tym czy warto brać IB dla wydajności i na niego czekać, tylko chodzi o to czy SB stanieje po premierze IB, albo IB będzie porównywalnej cenie do odpowiedników z SB - ale pewnie ani SB nie stanieje, a tzw "podatek od nowości" zawarty w IB będzie rozbrajający...