Skocz do zawartości

ASUS EAH 5970 2DIS 2GD5 A

Recommended Posts

Witam,

zaczne od tego ze mam takie 2 sztuki, jeszcze w pudelkach i folia, nie odpakowane.

Jest na nie 3 lata gwarancji, kupione na tej stronie:

http://www.proshop.dk/Grafikkort/ASUS-EAH5970-2DIS-2GD5-A-2218924.html

Zastanawiam sie ile moge sobie za nie policzyc, gdybym na przyklad wystawil na allegro lub amazon.uk.com.

Czy jest ona o wiele lepsza od 6850 OC od Gigabyte? Niby jest drozsza i szybsza ale ta karta jest z 2009 jak sie nie myle, czy nie jest ona biedniejsza technologicznie?

Jest moze jakis chetny na taka karte? Mysle ze jakbym dostal 1900 zlotych to sprzedam od razu.

pozdrawiam

sky

Ekhm... chcesz 1900zł za 5970? Jeśli pytasz o to na forum komputerowym, to cena jest ewidentnie za wysoka. Inna sprawa że można pchnąć to jakiemuś jeleniowi na allegro i wówczas myślę że podobną kwotę dostaniesz. Z punktu widzenia gracza ta karta jest totalnie nieopłacalna, bo za niecałe 1500zł można nabyć 6870X2, która w grach jest konstrukcją definitywnie wydajniejszą.

Specyficzne zastosowanie 5970, w którym ta karta się odnajdzie to generowanie tzw. bitcoin'ów jednak u nas w kraju jest to sprawa absolutnie niszowa.

Pamiętaj też że nie dawno ukazała się 7970, która od twojej karty jest wydajniejsza, nowsza technologicznie, pobiera mniej prądu i przede wszystkim jest kartą z jednym GPU, unika się więc wszelkich problemów z konfiguracją CrossFire. A dostać można ją już za ok. 2200zł, co w porównaniu do 1900 za 5970 jest ofertą bardzo atrakcyjną.

Edit: Porównanie z 6850 jest bezsensowne, bo raz że jest to karta z jednym procesorem graficznym, a dwa jest to karta średniej półki. Co w porównaniu z "kanapką" z dwóch hi-end'owych 5870 wydaje się niczym. Można tu debatować na temat opłacalności, czy zastosowania. Ale 6850 to karta definitywnie słabsza. Duet takich kart w konfiguracji CrossFire dorównuje twojej.

Edytowane przez gtxxor
  • Popieram 1

No to się teraz zdziwicie, dlaczego mam 2 karty Asusa HHD 5970. Na stronie sklepu, ktorego link wkleilem w pierwszym poscie szukalem 6850 do CF. Nagle natknąłem sie na 5970 za 800 koron duńskich, co w przeliczeniu na złotówki wychodzi jakies 450 złotych od sztuki. Jak sprawdzilem cene tej karty w sklepach - 2500 zł to od razu wykupilem te 2 co mieli na stanie. Po godzinie cena karty wskoczyla na 4637 koron :o Ewidentnie ktos ze stuffu popelnil blad ale paczki wyslali i mam takie 2 kobyly, ktorych chyba sie pozbede i dokupie jedną 6850 do CF.

Dodam ze mam :

i52500K OC na 4.2 GHz

Cooler Master V8

Asrock extreme 4 Pro

4 GB ram

gigabyte HD 6850 wind force OC

CM690 II Advanced

Sprzedawaj to na allegro póki jest jeszcze dużo warte. Sprzedaj obie oraz tego 6850 i kup 570tkę. To chyba najlepsze wyjście a kasy zostanie na nowy komputer xD. Chyba, że zależy ci na wyższej wydajności to kup 7970. Ceny kart teraz spadają więc najlepiej to sprzedać jak najszybciej.

Edytowane przez Paulo12

Właśale masakra, ta karta jest ogromna. Żeby weszła do mojej obudowy musiałem trochę wygiac jedną scianke ta z dyskami. I co? Nie działa, zainstalowalem najnowszy catalyst najpierw oczywiście zainstalowalem stary i lipa. Przy próbie uruchomienia battlefield 3 lub benchmarka pisze że sterownik ekranu przestał odpowiadać. Dzisiaj już nie mam czasu ale jutro spróbuje zainstalować jeszcze raz sterowniki.

Pisałem z tel, sorry za błędy w razie w

http://www.coolermaster.com.pl/product.php?product_id=6690

Chyba podjalem decyzje. Jako ze mam juz jedna 6850 i bylem jak narazie zadowolony to sprzedam te 2 karty 5970 i dokupie jeszcze jedna 6850, mysle ze spokojnie pojda za 1800 zlotych, z 3 letnia gwarancja nie powinno byc problemu tymbardziej ze takie same czyli nowe w sklepie kosztuja od 2300 do 2700 zlotych. No chyba ze sprzedam wszystkie i kupie cos lepszego jak ta 6850, ale na pewno nie dam za karte 2000 i w zwyz, az taki maniak nie jestem.

Sorki za posrt pod postem ale chcialem sie tylko z wami podzielic tym ze udalo mi sie ją uruchomic w koncu, byl problem ze sterownikami. Prz\elecialem benchmark vintage i dostalem 26574 pkt. Czy to dobry wynik?

sorry 3dmark vantage

Jeszcze jedno pytanko, czy dobrze by bylo do takiej nowej starej karty wrzucic jakies uaktualnienie biosa? Jesli tak to jak to zrobic?

ok decyzja zapadla, mam zamiar sprzedac te 2 karty i dokupic jedna 6850. Jesli ktos byl by zainteresowany prosze o PW. Karty funkel nowka nie smigane. 3 lata gwarancji, kupione przedwczoraj. Cena 1700 zlotych, mysle ze sa warte swojej ceny.

z prockiem i52500K na 3dMark vantage uzyskalem ponad 26500 pkt.

pozdro i dzieki za rady.

sky