BioSkull 0 Napisano 12 Września 2009 Udostępnij Napisano 12 Września 2009 Witam. Posiadam Vistę x64. Mój komp spełnia "zalecane wymagania", uruchamiał się szybko, ekran "Zapraszamy" nawet się nie pokazywał. Ale od pewnego czasu wolno się uruchamia i wyłącza. Przede wszystkim ikonka łączenia z internetem zawiesza się na ok. 2 min. Łącze się automatycznie programem Autoconnect więc on też się przez to zamula. Przy starcie włącza mi się też Kaspersky, Autoconnect, Volume Panel. Cytuj Link to post Share on other sites
Darodaredevil 1 Napisano 12 Września 2009 Udostępnij Napisano 12 Września 2009 zdefragmentuj dysk twardy, usuń z niego to co jest niepotrzebne, wyczyść kosz, usuń punkty przywracania systemu i wyłącz indeksowanie dysku twardego. Przeskanuj kompa kasperskim w poszukiwaniu wirusów a na podsumowanie zrób mu jeszcze jeden defrag systemu. Po defragach nie zapomnij uruchomić ponownie systemu - to odmula dysk twardy Cytuj Link to post Share on other sites
y0ddh4 10 Napisano 12 Września 2009 Udostępnij Napisano 12 Września 2009 I oczyść autostart w rejestrze. Cytuj Link to post Share on other sites
BioSkull 0 Napisano 12 Września 2009 Autor Udostępnij Napisano 12 Września 2009 To wszystko już wczoraj robiłem. Wykonywałem też wcześniej różne "zabiegi" przyspieszające viste-czy to mogło coś popsuć? Cytuj Link to post Share on other sites
mICh@eL 335 Napisano 12 Września 2009 Udostępnij Napisano 12 Września 2009 Ja znam najskuteczniejszą metodę - format Cytuj Link to post Share on other sites
y0ddh4 10 Napisano 12 Września 2009 Udostępnij Napisano 12 Września 2009 Nie jest najskuteczniejsza metoda Ale w tym przypadku chyba tylko to Ci zostało Cytuj Link to post Share on other sites
Nixtone 0 Napisano 14 Września 2009 Udostępnij Napisano 14 Września 2009 W Menadżerze Urządzeń sprawdź, czy dysk chodzi w trybie DMA, czy nie daj Boże w PIO. To drugie może świadczyć o przełączeniu się systemu na PIO z powodu dużej liczby błędów w transmisji z dysku - warto sprawdzić wtedy kable. Jeśli jest rzeczywiście PIO, to komp pracuje znacznie wolniej i zużywa dodatkowe zasoby CPU - żeby to naprawić usuń z systemu kanał do którego podpięty jest dysk i zrestartuj kompa - OS powinien sobie sam wykryć go na nowo po uruchomieniu. I koniecznie sprawdź/dociśnij/wymień kabel danych. Pozdrawiam Cytuj Link to post Share on other sites
Recommended Posts