Semyian 0 Napisano 1 Lutego 2012 Udostępnij Napisano 1 Lutego 2012 Chciałbym złożyć jakiś sensowny komputer powiedzmy do max 2300 na Intelu. Zarys: programowanie (tutaj nie trzeba za dużo, ale chciałbym żeby VisualStudio mi śmigało pięknie, pomimo, że nie byłoby SSD...) wirtualizacja (nawet kilka jednocześnie) procesor Intel (głównie chyba ze względu na zintegrowaną kartę) karta graficzna jeśli zintegrowana w prock'a da radę bez zająknięcia działać na FullHD po HDMI/DVI to nie trzeba ewentualnie fajnie by było wiedzieć czy ta zintegrowana odpali jakiegoś CoD4, to może pomyślę o jakiejś dodatkowej, chociaż gry mają najniższy priorytet z wszystkiego ale chciałbym płytę taką, żeby dała radę uciągnąć jakaś porządna nVidie jak bym musiał w CUDA poprogramować 8GB ramu minimum, im więcej płyta uciągnie tym lepiej, bo później pewnie będę dokładał na tych coolerkach, wiatraczkach to się w ogóle nie znam, ale powiązane to jest z najważniejszym całość ma być możliwie najcichsza - nie wiem czy obudowa też jakoś na to wpływa, jeśli tak to byłbym wdzięczny za jakieś przykłady cichych zasilaczy, coolerów, obudów, wszystkiego co wyciszy kompa maksymalnie wbudowany kontroler RAID, żebym mógł sobie macierz na tym postawić kompatybilność sterowników z wszelkimi Linux'ami, bo mój aktualny notebook z nVidią, pomimo, że ma 4 lata to ciągle ma problemy z uciągnięciem zwykłego Ubuntu bo się ciągle wiesza GNome/KDE etc... Więcej mi na tą chwilę nie przychodzi do głowy. Jakbym mógł scharakteryzować zestaw w jednym zdaniu: Podstawowy cichy zestaw serwerowy, z paroma dodatkami dla zwykłego domowego użytkownika (HDMI/DVI, żeby film obejrzeć, wyjścia na głośniki, chociaż pewnie i tak 2+1 bedę miał, w miarę ile się da energooszczędny). Z góry dzięki za odpowiedzi, bo sprzęt śledzić przestałem jakieś 4 lata temu i dużo by mi zajęło wciągnięcie się w te tematy na nowo, a takto może mnie ktoś nakieruje na co spojrzeć to poczytam już o konkretnych podzespołach. Pzdr Cytuj Link to post Share on other sites
Recommended Posts