Skocz do zawartości

Recommended Posts

Chciałbym złożyć jakiś sensowny komputer powiedzmy do max 2300 na Intelu.

Zarys:

• programowanie (tutaj nie trzeba za dużo, ale chciałbym żeby VisualStudio mi śmigało pięknie, pomimo, że nie byłoby SSD...)
  • wirtualizacja (nawet kilka jednocześnie)
  • procesor Intel (głównie chyba ze względu na zintegrowaną kartę)
  • karta graficzna

• jeśli zintegrowana w prock'a da radę bez zająknięcia działać na FullHD po HDMI/DVI to nie trzeba
    • ewentualnie fajnie by było wiedzieć czy ta zintegrowana odpali jakiegoś CoD4, to może pomyślę o jakiejś dodatkowej, chociaż gry mają najniższy priorytet z wszystkiego
    • ale chciałbym płytę taką, żeby dała radę uciągnąć jakaś porządna nVidie jak bym musiał w CUDA poprogramować
  • 8GB ramu minimum, im więcej płyta uciągnie tym lepiej, bo później pewnie będę dokładał
  • na tych coolerkach, wiatraczkach to się w ogóle nie znam, ale powiązane to jest z najważniejszym
  • całość ma być możliwie najcichsza - nie wiem czy obudowa też jakoś na to wpływa, jeśli tak to byłbym wdzięczny za jakieś przykłady cichych zasilaczy, coolerów, obudów, wszystkiego co wyciszy kompa maksymalnie
  • wbudowany kontroler RAID, żebym mógł sobie macierz na tym postawić
  • kompatybilność sterowników z wszelkimi Linux'ami, bo mój aktualny notebook z nVidią, pomimo, że ma 4 lata to ciągle ma problemy z uciągnięciem zwykłego Ubuntu bo się ciągle wiesza GNome/KDE etc...
Więcej mi na tą chwilę nie przychodzi do głowy. Jakbym mógł scharakteryzować zestaw w jednym zdaniu: Podstawowy cichy zestaw serwerowy, z paroma dodatkami dla zwykłego domowego użytkownika (HDMI/DVI, żeby film obejrzeć, wyjścia na głośniki, chociaż pewnie i tak 2+1 bedę miał, w miarę ile się da energooszczędny).

Z góry dzięki za odpowiedzi, bo sprzęt śledzić przestałem jakieś 4 lata temu i dużo by mi zajęło wciągnięcie się w te tematy na nowo, a takto może mnie ktoś nakieruje na co spojrzeć to poczytam już o konkretnych podzespołach.

Pzdr