jacekgothic 18780 Napisano 23 Grudnia 2013 Autor Udostępnij Napisano 23 Grudnia 2013 WOW! Bardzo ładnie. Dotarły NoiseBlocker eLoop i oringi http://screenshu.com/static/uploads/temporary/7c/h9/fm/qdapwb.jpg http://screenshu.com/static/uploads/temporary/v0/g9/3k/jk9vwl.jpg Po szybkich testach (podłączyłem pod MOBO) jestem zadowolony. O dziwo śmigła pracują z odrobinę max większą prędkością niż zakłada producent ~ 50RPM a to bardzo dobrze, ponieważ dużo osób ma problemy z max RPM w tych śmigłach, po prostu zazwyczaj brakuje im trochę do pełnych obrotów (czasem i 150RPM poniżej założeń producenta) Pracują na bardzo niskich obrotach ~ 300RPM. Dziś będę miał kontroler, więc po testuję je troszkę dokładniej i porównam do bq SW2, sprawdzę również na jakich najniższych napięciach startują. Nie ufam do końca odczytom z MOBO, więc wolę zrobić to za pomocą kontrolera obrotów. Cytuj Link to post Share on other sites
natsu 1871 Napisano 23 Grudnia 2013 Udostępnij Napisano 23 Grudnia 2013 Na 3v powinny ruszać już Cytuj Link to post Share on other sites
jacekgothic 18780 Napisano 23 Grudnia 2013 Autor Udostępnij Napisano 23 Grudnia 2013 Według producenta od 6,2V a to dużo za dużo... Ale też mam wrażenie, że będą z dużo niższego startowały Cytuj Link to post Share on other sites
Gość effendi360 Napisano 23 Grudnia 2013 Udostępnij Napisano 23 Grudnia 2013 i porównam do bq SW2 Czekam.... Cytuj Link to post Share on other sites
jacekgothic 18780 Napisano 24 Grudnia 2013 Autor Udostępnij Napisano 24 Grudnia 2013 Mogę jeszcze od kumpla pożyczyć (wyrwę mu z budy ) bq SW (rev1), również 1500RPM z PWM do porównania Mini porównanie be quiet Silent Wings 2 120mm vs Noiseblocker ITR-B12-PS Kontroler: Scythe Kaze Master 3.5Minimalne obroty jakie potrafi ustawić ten kontroler to 300RPM Wentylatory: be quiet Silent Wings 2 120mm / 1500RPM / PWM Noiseblocker ITR-B12-PS 120mm / 1500RPM / PWM Napięcia STARTU: bq - 500RPM przy 4,5V nb - 600RPM przy 4,85V MAX RPM: bq - 1560RPM nb - 1500RPM MINIMALNE RPM: bq - 300RPM nb - 300RPM Oba wentylatory spisują się świetnie ale podczas dość długiego użytkowania bq SW2 znalazłem w nich kilka wad, których nie mają śmigła nb. Pierwszą z nich jest system montażu, mnogość elementów jakie dostajemy do dyspozycji jest imponująca ale co z tego, skoro trzeba się poro namęczyć żeby je przykręcić do np. chłodnicy. W bq pierwszej rewizji trzeba było wkręcać śrubę przez cały gumowy element i dopiero do chłodnicy a było to dość upierdliwe zadanie jeśli ktoś posiadał kilka chłodnic... W bq SW2 zastosowano inne gumowe elementy, które nie nadają się (moim zdaniem) do przykręcania "na śrubę" a służą one jedynie do montażu na kołki / grzybki montażowe. Jest to bardzo wygodne rozwiązanie ale kołeczki są bardzo delikatne i przy nieumiejętnym ich wyjmowaniu podczas demontażu wentylatora, można je bardzo łatwo pozbawić "łebków". Lubią się łamać a w opakowaniu jest tylko jedna zapasowa sztuka. Dostajemy również inny, plastikowy rodzaj uchwytów przystosowany do przykręcania śmigieł typowymi wkrętami do wentylatorów i właśnie tylko te elementy nadają się do zastosowania przy montażu na chłodnicy. Ale żeby nie było zbyt łatwo, najpierw musimy sobie w nich wywiercić otwory, elementy te są zaślepione. Jeśli chodzi o nb, to jest o wiele prościej. W komplecie dostajemy długie śruby po dwie gumowe podkładki oraz wygodną nakrętkę. Montaż tych wentylatorów nie powinien sprawiać problemów nawet w ciasnych zakamarkach obudowy, tam gdzie możemy zapomnieć o użyciu np. śrubokrętu przy standardowych mocowaniach wentylatorów. Montaż jest całkowicie bez narzędziowy. Kolejną sporą wadą bq jest ich wymiar, mają one szerokość 123mm a te magiczne 3mm może przysporzyć sporych problemów przy montażu w miejscach gdzie mamy kilka wentylatorów obok siebie np. chłodnice LC. Już przy chłodnicy o długości 360mm jest bardzo ciasno i trzeba zacząć montaż od środkowego śmigła a potem montować pozostałe delikatnie dociskając je do środkowego. eLoop trzyma wymiar idealnie. Testowane śmigła pod względem kultury pracy postawiłbym na jednym poziomie, są po prostu świetne! Ale mam wrażenie, że na max RPM nb są nieco cichsze od bq ale to już są subtelne różnice, które i tak znikną po zamontowaniu na chłodnicę, mesh lub grill ponieważ powietrze opływające te elementy będzie robiło dodatkowy hałas. Podczas testu stały pionowo a ich przepływu powietrza nic nie ograniczało. Myślałem, że dziś ale dopiero w piątek dotrze do mnie chłodnica o grubości 60mm, więc przeprowadzę jeszcze na niej test "ciszy". Ostatnią dość ciekawą różnicą jaką dostrzegłem jest sposób w jaki rozprasza się powietrze zaraz po opuszczeniu wentylatora. Za wentylatorem bq największy "przeciąg" jest przy obręczy i jest on rozproszony. Natomiast przy tej samej odległości w nb powietrze jest dużo bardziej skoncentrowane przy osi obrotu wentylatora. Test przy max RPM. Amen. Za literówki i niedoróbki serdecznie przepraszam. Podczas testów nie ucierpiał żaden wentylatora... 7 Cytuj Link to post Share on other sites
vertiver 1406 Napisano 24 Grudnia 2013 Udostępnij Napisano 24 Grudnia 2013 Jacku widzę, że przy gnieździe procesora jakość malowania Corsarza jest nienajlepsza Cytuj Link to post Share on other sites
jacekgothic 18780 Napisano 25 Grudnia 2013 Autor Udostępnij Napisano 25 Grudnia 2013 To nie jest "tacka" MOBO, tylko backplate Sabertooth'a z87 http://www.asus.com/websites/global/products/gD1HelDX8lh3WSpG/TUF_Fortifier.jpg Cytuj Link to post Share on other sites
Biafra 16739 Napisano 26 Grudnia 2013 Udostępnij Napisano 26 Grudnia 2013 Mówiłem że e-loopy fajne są Cytuj Link to post Share on other sites
jacekgothic 18780 Napisano 26 Grudnia 2013 Autor Udostępnij Napisano 26 Grudnia 2013 Mówiłeś Zobaczymy jak będzie po ich dłuższym użytkowaniu. E-loopy mają jeszcze jedną przewagę, są tańsze od bq. Dziwi mnie tylko, że wersja bez PWM ma zaniżone realne max RPM względem tego co jest na papierze (specyfikacja producenta) Cytuj Link to post Share on other sites
BattleCrit 1065 Napisano 26 Grudnia 2013 Udostępnij Napisano 26 Grudnia 2013 (edytowane) NoiseBlocker eLoop mają ściągnę śmigło? Edytowane 26 Grudnia 2013 przez desmon Cytuj Link to post Share on other sites
jacekgothic 18780 Napisano 27 Grudnia 2013 Autor Udostępnij Napisano 27 Grudnia 2013 (edytowane) Próbowałem je zdjąć ale nie udało się. Włożyłem w to sporo siły ale nie chciałem przesadzić, już raz zniszczyłem w ten sposób wentylator, wszystko odpadło a w ręce została mi sama ramka ======================================================================================== edyta// Przyszła paczuszka od Darmacza. Wieczorem wrzucę foty. Czekam jeszcze na złączki i różowy barwnik. Okazało się, że różowe Borygo po zmieszaniu 50 x 50 z destylką robi się zupełnie nijaki a ja chcę róż do czasu aż będzie można kupić aurorę 2. Wszystkie kolorki są dość oklepane a intensywny róż + różowe ledy będą dostatecznie wiejsko wyglądać. W końcu EP zasługuje na coś extra Mały update do mini testu wentylatorów. Po założeniu na chłodnicę (60mm grubości), dźwięk jaki się z nich wydobywa jest niemal identyczny niezależnie od obrotów. Z zamkniętymi oczami nie do rozróżnienia... Oczywiście podczas testu chłodnica nie leżała w ten sposób w jaki leży na fotkach. Wylot powietrza nie był przez nic blokowany. Na fotkach "wizualizacja" z którymi śmigłami chłodnica lepiej się prezentuje. http://screenshu.com/static/uploads/temporary/bw/5c/y5/uy8tta.jpg http://screenshu.com/static/uploads/temporary/il/gq/zf/w6a3o5.jpg No i tuba, której nie będę miał czym zalać do czasu dostarczenia mi różowego barwnika. http://screenshu.com/static/uploads/temporary/ms/75/8l/dl9qd1.jpg I jeszcze bezbarwny wąż, zapomniałem mu strzelić rodzinną fote... ...kilka extenderów, korków i innych pomniejszych głupot... Edytowane 27 Grudnia 2013 przez jacekgothic 2 Cytuj Link to post Share on other sites
dodo 20732 Napisano 27 Grudnia 2013 Udostępnij Napisano 27 Grudnia 2013 którymi śmigłami chłodnica lepiej się prezentuje. Zrób dwa osobne zdjęcia (na chwile obecna NB) Cytuj Link to post Share on other sites
jacekgothic 18780 Napisano 27 Grudnia 2013 Autor Udostępnij Napisano 27 Grudnia 2013 OK. Ale reszta bq siedzi w budzie i wybacz Dodo ale nie chce mi się ich wydzierać Cytuj Link to post Share on other sites
dodo 20732 Napisano 27 Grudnia 2013 Udostępnij Napisano 27 Grudnia 2013 Bardziej miałem na myśli "zastąp tego paskudnego BQ wentylatorem NB" (BQ wiem jak wyglądają) Cytuj Link to post Share on other sites
natsu 1871 Napisano 27 Grudnia 2013 Udostępnij Napisano 27 Grudnia 2013 (edytowane) Ten różowy Ci zabarwi wszystko co się da. Rezerwuar będzie wyglądał okropnie Edytowane 27 Grudnia 2013 przez natsu Cytuj Link to post Share on other sites
jacekgothic 18780 Napisano 27 Grudnia 2013 Autor Udostępnij Napisano 27 Grudnia 2013 http://screenshu.com/static/uploads/temporary/wb/w9/mg/gr7nci.jpg http://screenshu.com/static/uploads/temporary/wn/od/qo/9bfu5u.jpg http://screenshu.com/static/uploads/temporary/e6/3y/o0/jwg8bc.jpg http://screenshu.com/static/uploads/temporary/f8/wk/c9/0xznj7.jpg Natsu, piszesz o tym - Mayhems Dye UV Pink ? 5 Cytuj Link to post Share on other sites
dodo 20732 Napisano 27 Grudnia 2013 Udostępnij Napisano 27 Grudnia 2013 P/P wygląda jak monstrum Cytuj Link to post Share on other sites
natsu 1871 Napisano 27 Grudnia 2013 Udostępnij Napisano 27 Grudnia 2013 Nie tylko UV. Zwykły też podobno barwi jak głupi Cytuj Link to post Share on other sites
jacekgothic 18780 Napisano 27 Grudnia 2013 Autor Udostępnij Napisano 27 Grudnia 2013 To anuluję zamówienie, dzięki za info Cytuj Link to post Share on other sites
natsu 1871 Napisano 27 Grudnia 2013 Udostępnij Napisano 27 Grudnia 2013 Mayhems X1 Blood Red używałem chyba miesiąc albo dwa a i tak coś zostało na rezerwuarze i blokach. Okropnie mocne są te barwniki mayhemsa Cytuj Link to post Share on other sites
Biafra 16739 Napisano 27 Grudnia 2013 Udostępnij Napisano 27 Grudnia 2013 paskudnego BQ Okropnie mocne są te barwniki mayhemsa Okropnie mocna jest większość czerwonych barwników. UV Pink jest znany z barwienia wszystkiego bo to praktycznie czysta rodamina i jest niesamowicie mocna. Bloki można wymyć. Problem jest z barwieniem węży. Cytuj Link to post Share on other sites
jacekgothic 18780 Napisano 27 Grudnia 2013 Autor Udostępnij Napisano 27 Grudnia 2013 A jak myślisz, ten gotowiec też będzie robił straszny syf? http://www.darmacz.pl/index.php?main_page=product_info&cPath=1_72_1018&products_id=2922 Cytuj Link to post Share on other sites
Biafra 16739 Napisano 27 Grudnia 2013 Udostępnij Napisano 27 Grudnia 2013 To jest jedno i to samo tylko rozpuszczone prawidłowo w destylce. Cytuj Link to post Share on other sites
jacekgothic 18780 Napisano 27 Grudnia 2013 Autor Udostępnij Napisano 27 Grudnia 2013 Tak też myślałem Czyli mój misterny plan na wiejskie różowe LC poszedł się... (na spacer) Cholera... co począć Cytuj Link to post Share on other sites
natsu 1871 Napisano 27 Grudnia 2013 Udostępnij Napisano 27 Grudnia 2013 Odpowiedź masz więc PW sobie daruje AQ DP ultra pomarańcz, ewentualnie pastel perfect pink Cytuj Link to post Share on other sites
Recommended Posts