Skocz do zawartości

GPU ograniczana przez CPU

Recommended Posts

Witam, zaczne od poczatku, czyli zestaw:

Mobo-Asus M4A78LT-M

Cpu-Amd Phenom x6 1050t 2.8ghz

Gpu-Zintegrowana

Zasilacz-Corsair cx500

HDD-HITACHI 2TB

Chcialbym kupic nowa karte graficzna, bo na zintegrowanej sobie nie program, zdaje mi sie ze ten procek obsluzy jakas dobra i wydajna karte, na rynku jest duzo kart i nie wiem jaka wizasc. Budzet nie gra roli. Prosze mi powiedziec jak kupic gpu zeby nie ograniczal ja procesor, jest to dla mnie wazne, mogblys ktos wytlumaczyc najprosciej jak moze. Dziekuje, Pozdrawiam.

• Popieram 1

Gtx 560ti, raczej ten model wezme, a co z zasialczem da rade z moim corsairem? A i jeszcze mam taka obudowe asus vento

http://www.ebay.co.uk/itm/ASUS-PC-CASE-MATX-NO-PSU-TMB11-/380174790199?pt=UK_Computing_DesktopComponents_RL&hash=item58842eee37

Nie wiem czy wejdzie ta karta graficzna, co myslicie.

I jak wy kalkulujecie zeby cpu nie ograniczal, chodzi tylko o rdzenie?

Edytowane przez 06radcho
  • Popieram 1

Wejdzie, to nie jest aż tak długa karta. A jeśli nie to roznitujesz koszyk na dyski i możesz wsadzić wszystko ;)

Dobra dzieki za szybka i konkretna odpowiedz, wiec wezme gtx 560ti, a powiesz jeszce jak wy to kalkulujecie, zeby procesor nie ograniczal GPU, chodzi o rdzenie?
  • Popieram 1

najtańsze ale dobre rozwiązanie obudowy http://www.agito.pl/obudowa-silentiumpc-brutus-410-pure-czarna-91-527377.html zamiast tej zbitki blach co posiadasz :P

a zasilacz ma na linii 12V 408W spokojnie da radę :)

a powiesz jeszce jak wy to kalkulujecie, zeby procesor nie ograniczal GPU, chodzi o rdzenie?

Przeczytane testy, jeszcze więcej testów :P

Edytowane przez Pasjonat

AAA to takie buty, nie no zapytalem bo myslalem ze cos podpowiecie na co patrzec, ale rdzenie tutaj napewno duzo robia, wiecej rdzen tym lepiejj, kumpel mi nie dawno powiedzial ze i5 lyknie najlpesze karty :) wiec nie wiem jak to jest.

Ja proponuję ci zakup w zestawie z kartą graficzną jakiegoś przyzwoitego chłodzenia CPU (bo domyślam się masz pudełkowe?). Mógłbyś wówczas znacznie poprawić pracę sprzętu podkręcając procesor. Phenom II X6 bowiem demonem w grach nie jest, zwłaszcza tak nisko taktowany. Natomiast po OC zyskuje skrzydeł i chyba warto się nad taką opcją zastanowić :)

Edit: ilość rdzeni / wątków to sprawa drugiego planu... 2 rdzenie Core i3 w grach są często wydajniejsze od 4 rdzeni Phenoma II... liczy się ogólna wydajność danego procesora, w konkretnych operacjach. Do gier generalnie poleca się Intele, nie znaczy to że AMD są słabe. Po prostu Intel jakoś lepiej radzi sobie na polu rozrywki.

Edytowane przez gtxxor

Chcialbym podkrecic procesor, ale zabardzo nie kmnie z tymi napieciami, bardziej nie wiem na jakie ustawic aby nie spalic procka. Co do chlodzenia to mam boxowe od AMD i temp sa ok , 35-max 40, plyta glowna 40 wiec zle nie jest jak myslisz?

Wzialbym sie za OC, ale zabardzo nie wiem jak to zrobic, najgorsze to sa napiecia, jesli bym wiedzial jak poprawnie ustawic to bym zrobil oc ale nie wiem i nie chce uszkodzic. Czy sa jakies programy ktore pomoga zrobic overclocking, czy cos w tym stylu, jesli cos wiecie dajcie info:)

Akurat te 2 dodatkowe rdzenie w grach prawie nic nie dadzą [ tutaj liczy się głównie architektura procesora i taktowanie rdzenia a 2800 mhz na phenomie x6] to jest trochę mało , jeżeli planujesz zakup tego gtx 560 ti polecam podkręcić procesor przynajmniej do 3600-3800mhz wydajność bardzo znacząco wzrośnie [ mam radeona 6870@gpu 1000mhz pamięc 5000mhz troszkę słabszy od gtx 560 ti dopiero oc procka amd phenom x4 955 be 3200mhz @ 4240 mhz pozwoliło karcie rozwinąć skrzydła w większości gier karta jest wykorzystana w 96-99%] u ciebie przy taktowaniu 2800mhz pomimo 6 rdzeni ten gtx będzie wykorzystywany może 60-80% karty od nvidii mają większy narzut na procesor

A co z napieciami? Jak kupie gtx560 to OC chcialbym zrobic, zgadzam sie z toba ze oc przydaloby sie na tym procku bo 2.8 ghz to zdecydowanie za malo. Na co patrzac gdy zmieniam napiecia i by byl stabilny.

Ja na swoim ustawiłem na sztywno 1,5V prawie rok chodzi bez najmniejszego problemu trzeba pilnować temperatur max dopuszczalna pod obciążeniem to 62 stopnie u mnie 57-58 , masz wersje BE odblokowany mnożnik bo nie pamietam czy ten phenom ma[ jeśli tak to sprawa oc jest banalnie prosta , jeśli nie to też dasz sobie radę obniz mnożnik pamieci o 1 stopień w dół [ ze by nie przeszkadzały możesz od razu ze by się nie bawić zbyt długo ustawić napięcie 1,45V mozesz też zwiększyć napięcie sb +01V i stopniowo zwiekszasz ht na początek co 20 , za kazdym razem sprawdzasz w tescie occ 10 -15 min [ pózniej jak dojdziesz do granicy zwieksz znów napiecie itp itd