meteorrr 0 Napisano 13 Stycznia 2012 Udostępnij Napisano 13 Stycznia 2012 Hej, Mam taki problem. Zmieniłem HD 2600XT na HD6770. Wyjąłem starą kartę, włożyłem nową, zainstalowałem nowe drivery i wszystko działało do pierwszego restartu. Po restarcie w ustawieniach pulpitu widzę, że system widzi kartę jako HD2600. Próbowałem czyścić dokładniej - czyli odinstalować cały software ATI/AMD, restart, odinstalowac drivery w systemie, restart, po którym karta graficzna jest widziana jako standartowe urządzenie VGA, potem driver cleaner i jeszcze dla pewności driver sweeper, restart i zainstalowanie nowych driverów. Niestety nie pomogło i po kolejnym restarcie karta nadal jest widziana jako 2600 System to Windows7 64bitowy. Czy to może mieć wpływ że cleanery nie działają poprawnie, albo system trzyma jakieś shadow-copy gdzieś? Dzięki za pomoc. Cytuj Link to post Share on other sites
KOXsu 123 Napisano 13 Stycznia 2012 Udostępnij Napisano 13 Stycznia 2012 Stery odinstalowuje się w manager urządzeń, jeśli to zrobisz to instaluj najnowsze stery. Jak to nie pomoże to nie wiem ...format? Cytuj Link to post Share on other sites
meteorrr 0 Napisano 13 Stycznia 2012 Autor Udostępnij Napisano 13 Stycznia 2012 Stery odinstalowuje się w manager urządzeń, jeśli to zrobisz to instaluj najnowsze stery. Jak to nie pomoże to nie wiem ...format? Stery zostały odinstalowane w device managerze. Do gołego VGA drivera. Cytuj Link to post Share on other sites
rewox 13 Napisano 13 Stycznia 2012 Udostępnij Napisano 13 Stycznia 2012 może lepiej wywalać stery za pomocą DS-a , instalacja Driver-Sweeper Version 3.2 , na początku stery odinstaluj z normalnego poziomu Windy za pomocą dodaj usuń programy , potem restart przejście do trybu awaryjnego i wówczas wywalasz pozostałości za pomocą Driver Sweeper-a Cytuj Link to post Share on other sites
Vercruysse 148 Napisano 13 Stycznia 2012 Udostępnij Napisano 13 Stycznia 2012 Odinstaluj również kartę graficzną w Menadżer urządzeń.Przedwczoraj zmieniałem swoją kartę i niemam żadnych problemów z prawidłowym wykrywaniem nowej karty. Cytuj Link to post Share on other sites
meteorrr 0 Napisano 14 Stycznia 2012 Autor Udostępnij Napisano 14 Stycznia 2012 (edytowane) Może jeszcze raz powtórzę, bo chyba nie każdy czytał posta uważnie: - sterowniki zostały odinstalowane najpierw w programs/features (tam gdzie odinstalowuje sie programy) - potem po restarcie usuniete zostały w device managerze / menedzerze urzadzen - po restarcie pojawił się tylko standartowy sterownik VGA w menedzerze urzadzen - potem drvier cleanery i kolejny restart - potem wlasciwy sterownik dla karty Wszystko działa. Ale po restarcie stara karta graficzna znowu wraca. Porady 'przeinstalować system' prosze zachować dla siebie. Windows 7 64bit Edytowane 14 Stycznia 2012 przez meteorrr Cytuj Link to post Share on other sites
Ujemny 29 Napisano 14 Stycznia 2012 Udostępnij Napisano 14 Stycznia 2012 (edytowane) Nie ma opcji, aby po użyciu aplikacji Driver Sweeper zostały ci jakiekolwiek ślady ze starej karty graficznej. Ten soft czyści wszystko. Uninstall z poziomu Windows > Restart > Uruchomienie komputera w trybie awaryjnym (F8) > Użycie aplikacji Driver Sweeper > Restart. Edytowane 14 Stycznia 2012 przez Ujemny Cytuj Link to post Share on other sites
Vercruysse 148 Napisano 14 Stycznia 2012 Udostępnij Napisano 14 Stycznia 2012 Jeśli wykrywa starą kartę to wpisz w Rejestrze model,,producenta i wtedy usuń pozostałości po poprzednich wpisach. 1 Cytuj Link to post Share on other sites
meteorrr 0 Napisano 28 Stycznia 2012 Autor Udostępnij Napisano 28 Stycznia 2012 Nie ma opcji, aby po użyciu aplikacji Driver Sweeper zostały ci jakiekolwiek ślady ze starej karty graficznej. Ten soft czyści wszystko. Uninstall z poziomu Windows > Restart > Uruchomienie komputera w trybie awaryjnym (F8) > Użycie aplikacji Driver Sweeper > Restart. Niestety nie czyści. Zostają wpisy w rejestrze. Jeśli wykrywa starą kartę to wpisz w Rejestrze model,,producenta i wtedy usuń pozostałości po poprzednich wpisach. Faktycznie tutaj pozostały wpisy w rejestrze. Instalator AMD niestety nie radzi sobie dobrze i nie aktualizuje niektórych wpisów w rejestrze i zostają wpisy ze starej karty które nie są aktualizowane. Nie jest tak prosto je usunąć - trzeba przejąć ownera klucza i dopiero potem można skasować klucz rejestru. Cytuj Link to post Share on other sites
Vercruysse 148 Napisano 28 Stycznia 2012 Udostępnij Napisano 28 Stycznia 2012 Co do czyszczenia rejestru to jeśli masz ochotę możesz przeczyścić rejestr programem Glary Utilities. Natomiast sam niedawno zmieniałem kartę i nie miałem żadnych problemów ze sterownikami.Usunięte zostały przez Panel Dodaj ,usuń programy a kartę odinstalowałem w Menadżer urządzeń. Następnie normalnie wgrałem sterowniki do karty graficznej. Cytuj Link to post Share on other sites
Janke5 7 Napisano 29 Stycznia 2012 Udostępnij Napisano 29 Stycznia 2012 skasuj może dodatkowo wszystkie pliki oem*.inf i .pnf z folderu Windows\inf 1 Cytuj Link to post Share on other sites
meteorrr 0 Napisano 29 Stycznia 2012 Autor Udostępnij Napisano 29 Stycznia 2012 (edytowane) skasuj może dodatkowo wszystkie pliki oem*.inf i .pnf z folderu Windows\inf Tym zająłem się już dużo wcześniej O dziwo deinstalator AMD radzi sobie z tym dobrze i kasuje wszystko bez śladu Co do czyszczenia rejestru to jeśli masz ochotę możesz przeczyścić rejestr programem Glary Utilities. Natomiast sam niedawno zmieniałem kartę i nie miałem żadnych problemów ze sterownikami.Usunięte zostały przez Panel Dodaj ,usuń programy a kartę odinstalowałem w Menadżer urządzeń. Następnie normalnie wgrałem sterowniki do karty graficznej. Tego narzędzia jeszcze nie znałem. Dawniej też nie miałem problemów - przed HD2600 miałem na tym kompie X1050 i aktualizacja przeszła bez żadnych problemów. Obecnie wystarczył systemowy regedit i troche czasu na przejrzenie całego rejestru. Póki co to po skasowaniu wpisów w /REGISTRY/MACHINE/SYSTEM/ControlSet001/Control/CLASS/{4D36E968-E325-11CE-BFC1-08002BE10318}/0001 oraz referencji do powyższego guida - w koncu wszystko działa jak należy. Bez reinstalacji systemu :-) Edytowane 29 Stycznia 2012 przez meteorrr Cytuj Link to post Share on other sites
Recommended Posts