Skocz do zawartości

Czy zasilacz wytrzyma 2 x HD6950 ?

Recommended Posts

Witam, mam pytanie takie jak w temacie .. może ktoś z was miał do czynienia z taką konfiguracją, albo sie orientuje. Zastanawiam się czy mój zasilacz wytrzymałby ewentualne dołożenie w przyszłości drugiej karty Radeon HD6950 1GB. Oto pełna konfiguracja:

AMD Phenom II X4 965 BE RB-C3 @ 3,9 GHz 1,41V

4x2GB Corsair XMS3 1600 MHz CL7

ASUS M4A89GTD PRO

Corsair Force 3 120GB

Sapphire Radeon HD6950 1GB (800/5000MHz)

Corsair 650W CMPSU-650TXEU

Czy taki zasilacz jest w stanie uciągnąć 2xHD6950 na standardowych zegarach ? Dzięki z góry za mądre i przemyślane odpowiedzi ;)

Nigdy w życiu nie osiągniesz też maksymalnego poboru mocy na wszystkich urządzeniach. Dla przykładu, pracowałem na rozruchach maszyn przemysłowych. Teoretycznie do rozruchu potrzeba 8x więcej prądu (dla silników), więc inwestor musiałby płacić za kilkumegawatowe zasilanie. Ale całkowicie wystarcza mu 750k, bo maszynę uruchamia się modułowo. Tak samo ani grafika, ani procek nigdy nie zrobią tych mocy, które podajesz, zwłaszcza że AMD podaje TDP 6950 na poziomie 180W (maksymalne) i 145W w gamingu (a to i tak tylko przy dobrym wietrze z procka), a nie żadne 220. Procek jak rozkula 100W to mu będę bił brawa.

Edytowane przez Hans Olo

Wedlug Guru3D przedstawia się to tak:

GTX570: GPU 213W System 369 W Recommended 600W PSU

SLI GTX570: GPU 410W System 578W Recommended 750 - 850 W PSU

HD6950: GPU 158W System 312W Recommended 500W PSU

CFX HD6950: GPU 329W System 473W Recommended 650 - 800 W PSU

W związku z tą dużą rozbieżnością i z racji, że mój zasilacz nie jest z topowej półki .. stąd wzięło się moje pytanie. Widzę, że raczej skłaniacie się, że pójdzie tak?

Ale przecież nie napisałem, że nie wydoli. Zasilacz da radę ale sami widzicie SLI 570 samo gpu 410W plus procek i bedzie nieżle chociaz zasilacz bedzie musial chodzic na okraglo na 80% zapotrzebowania na moc. Panie kolego rozruch silników asynchronicznych nie można porównywać z kartą graficzną:) a prąd rozruchowy takiego silnika jest rzeczywiście 5-8 razy większy od znamionowego ale rozruch nie nazywa się modułowy tylko poprzez urządzenie tzw. Softstart :)

Ale przecież nie napisałem, że nie wydoli. Zasilacz da radę ale sami widzicie SLI 570 samo gpu 410W plus procek i bedzie nieżle chociaz zasilacz bedzie musial chodzic na okraglo na 80% zapotrzebowania na moc. Panie kolego rozruch silników asynchronicznych nie można porównywać z kartą graficzną:) a prąd rozruchowy takiego silnika jest rzeczywiście 5-8 razy większy od znamionowego ale rozruch nie nazywa się modułowy tylko poprzez urządzenie tzw. Softstart :)

Softstart to zupełnie co innego. Mówisz o rozruchu silnika, a ja mówię o rozruchu całej maszyny. Zamiast uruchamiać 50 silników na raz, uruchamia się je po kolei, wg schematu procesu produkcyjnego. Wiem, że to nie to samo, ale prąd to taka zabawka, którą bardzo łatwo manipulować. Chodziło mi tylko o to, że zazwyczaj potrzeba mniej niż wskazują na to jakieś tam cyferki. Z resztą wspomniany test GURU3D owszem może i osiągnął prawie że wartości, które podałeś, ale dopiero po wyłączeniu opcji oszczędzania energii w BIOS i jeszcze podkręcili core i7 965 do 3,75 i z chłodzeniem wodnym, co wg nich daje 50 do 100W więcej niż standardowo.

Idąc dalej, zrobiłem research:

certyfikowana przez AMD do 6950CF 650 corsaira TX650 V2 ma 54A na 12V. Corsair CMPSU-650TXEU - 650W ma 52 A, więc różnica dosłownie symboliczna. Jedyne co to trzeba sobie z molexów PCIE przejściówkę doczepić, bo ma on tylko 2 wtyczki.

http://sites.amd.com/us/game/products/certified/Pages/certified-power-supplies.aspx?g=AMD%20Radeon%E2%84%A2%20HD%206950&p=All

Edytowane przez Hans Olo
  • Popieram 1

Spoko Spoko. To jest logiczna rozmowa:) Tak czy siak zasilacz wydoli przy max obciążeniu...ale będzie oddawał więcej ciepła bo bedzię obciążony w 80 % mały zapasik mu zostanie. Takie moje zdanie. Ja bym dał 700 i tyle. Zeby bylo z deka wiecej zapasu. A do autora postu: ZASILACZ WYDOLI :)

• Popieram 1

Ok dzięki wszystkim za info. Zasilacz na styk .. zobaczymy w takim razie, najwyżej się kiedyś wymieni na ciut mocniejszy ale może już wtedy CFX HD6950 nie będzie opłacalnym rozwiązaniem ... zobaczymy co czas zrobi z tymi absurdalnie wysokimi obecnie cenami sprzętu ...