Makarons 4 Napisano 7 Stycznia 2012 Udostępnij Napisano 7 Stycznia 2012 tez wlasnie czytam opinie o tej iiyamie x2377hds i sa chyba same pozytywne. Wydaje sie ze to swietny monitorTeż czekam na jego testy, bo kolega kupił LG i jakość wykonania mnie zwaliła z nóg. (negatywnie) Cytuj Link to post Share on other sites
Kebon 7 Napisano 9 Stycznia 2012 Autor Udostępnij Napisano 9 Stycznia 2012 mam jeszcze pytanie Dell U2312HM ma zamiast hdmi display port. Jaka jest roznica i o co w tym chodzi? Cytuj Link to post Share on other sites
drachenfeles 5499 Napisano 9 Stycznia 2012 Udostępnij Napisano 9 Stycznia 2012 http://pl.wikipedia.org/wiki/HDMI http://pl.wikipedia.org/wiki/DisplayPort Cytuj Link to post Share on other sites
Kebon 7 Napisano 9 Stycznia 2012 Autor Udostępnij Napisano 9 Stycznia 2012 kompatybilny z hdmi czyli wszystko ok Cytuj Link to post Share on other sites
drachenfeles 5499 Napisano 9 Stycznia 2012 Udostępnij Napisano 9 Stycznia 2012 ja pierdziu, coraz więcej bzdur na tej wikipedii sygnał wideo DVI jest taki sam jak hdmi, nie ma różnicy, ale DP ma inny i wymaga sprzętowej konwersji Cytuj Link to post Share on other sites
Galaxy 8 Napisano 9 Stycznia 2012 Udostępnij Napisano 9 Stycznia 2012 (edytowane) Hej, przeczytałem temat i widzę, że jesteś bliski zdecydowania się na Dell'a U2312HM. Posiadam go od grudnia i zakochałem się w tym monitorze od pierwszego.. odpakowania (: Specem od monitorów nie jestem, ale powiem Ci kilka rzeczy które cieszą mnie w tym Dellu. Mianowicie, monitor jest elegancki z wyglądu, Czarny front i srebrne wykończenie na bokach wygląda, jak na mój gust, bardzo stylowo. Jest to matryca IPS z podświetleniem LED, widzę różnice między LCD kolegi oraz TNie w laptopie rodziców, aczkolwiek jakiejś przepaści między poprzednim LCD na TNce, a IPSem nie odczuwam, to zapewne zależy od oka. Smużenia żadnego w żadnej sytuacji nie zauważyłem (BF3, MW3 etc). Wygodną sprawa to regulacja wysokości i pivot monitora. Zamiast się męczyć z podłączeniem kabli, obracasz ekran o 90 stopni, wpinasz kabelki z boku i wracasz do pozycji wyjściowej. Sprawa DisplayPortu o który pytałeś - do zestawu dołączony jest kabel DVI, D-Sub oraz DisplayPort-USB. Monitor posiada 4 wejścia USB, które, aby działały, podłączasz przez kabel DisplayPort do wyjścia USB w I/O płyty głównej. Dla mnie to zbawienie, gdy wszystkie porty na mobo były zajęte (: Jestem młody, nie zarabiam, pieniądze na monitor zbierałem dosyć długo i nie żałuję ani jednej wydanej na niego złotówki, na prawdę polecam.] /edit: Jeśli masz jakieś pytania, na które mógłbym Ci odpowiedzieć jako, że mam ten monitor to śmiało pisz na PW. Edytowane 9 Stycznia 2012 przez Galaxy Cytuj Link to post Share on other sites
denny 0 Napisano 9 Stycznia 2012 Udostępnij Napisano 9 Stycznia 2012 Gdybym miał wybierać monitor pod kątem gier z tym pułapem cenowym to bez zastanowienia wybrałbym LG E2370. Już sama konstrukcja menu świadczy o tym że jest to propozycja dla graczy. Proponowano mi ten sprzęt,jednak bardziej zależało mi na monitorze pod kątem obróbki grafiki,dlatego zamówiłem LG IPS235V. Dell jest przede wszystkim monitorem biurowo/uniwersalnym,gdzie parametry zostały określone na zasadzie kompromisu (coś kosztem czegoś) E2370 jest natomiast typowym szybkim monitorem dla gamerów. Cytuj Link to post Share on other sites
drachenfeles 5499 Napisano 10 Stycznia 2012 Udostępnij Napisano 10 Stycznia 2012 Dell jest przede wszystkim monitorem biurowo/uniwersalnym,gdzie parametry zostały określone na zasadzie kompromisu pewnie dlatego ma bardzo responsywną matrycą i niski input lag - typowe cechy biurowego monitora... E2370 jest natomiast typowym szybkim monitorem dla gamerów. oby, tylko w zapewnienia producentów i marketing wierzą tylko naiwne dzieci i fanboye, jakieś niezależne testy? bo nierzadko się okazywało, że "nowy wspaniały... i dla graczy" mógł się poszczycić wysokim input lagiem albo innymi innowacyjnymi funkcjami jak reversed ghosting 1 Cytuj Link to post Share on other sites
denny 0 Napisano 11 Stycznia 2012 Udostępnij Napisano 11 Stycznia 2012 @drachenfeles Czy jesteś w stanie obiektywnie spojrzeć na rzeczywistość? W kilku wątkach dotyczących monitorów masz w każdej sytuacji tylko jednego faworyta ;-) Weź pod uwagę jedną rzecz-testy nie biorą się z porannej rosy,tylko idą za tym jakieś pieniądze,a kto daje więcej ten wygrywa. Co z tego że jakieś tam wykresy pokazują smużenie,skoro użytkownicy tego nie widzą. Wzrok ludzki jest na tyle niedoskonały,że nie wychwyci różnic które widać na aparaturze. Skoro gracze piszą,że nawet bez włączonych funkcji anty-duchowych grają komfortowo,to znaczy że LG im wszystkim zapłaciło za takie opinie? Na rankingach to ja już nie raz się przejechałem,choćby na OKI 4100. Po roku wytarły się rolki transportowe,mimo tego że drukarka była bardzo wysoko w rankingach. Dlatego wolę czerpać wiedzę z opinii użytkowników. Zresztą z tego m.in. powodu zarejestrowałem się na tym forum,żeby poczytać opinie o konkretnych modelach. Szkoda tylko że wszędzie Dell u2312 jest podawany za niedościgniony ideał. Cytuj Link to post Share on other sites
Galaxy 8 Napisano 11 Stycznia 2012 Udostępnij Napisano 11 Stycznia 2012 @denny Może U2312HM po prostu jest dobrym monitorem? Sam go posiadam i polecam wszystkim z podobnym budżetem, a jakby nie było Dell mi za opinię nie zapłacił. Cytuj Link to post Share on other sites
drachenfeles 5499 Napisano 11 Stycznia 2012 Udostępnij Napisano 11 Stycznia 2012 @denny przynajmniej istnieje jakaś podstawa do polecania tego della, jak mi pokażesz testy LG i wypadną lepiej to mi się faworyt zmieni, a do tego czasu sorry ale nie mam podstaw, by go polecać masz ten model? zrób minirecenzję to pogadamy a co do opinii graczy to wielu uważa, że szajsung czy benq za 4 stówki na TN to wspaniały monitor, bo przecież kupili i mają więc musi być, także pozwolisz, że nie skomentuję co o owych komentarzach myślę Cytuj Link to post Share on other sites
denny 0 Napisano 11 Stycznia 2012 Udostępnij Napisano 11 Stycznia 2012 (edytowane) Może testów E2370 jak na lekarstwo z tego powodu że to nowa konstrukcja,a LG nie płaci testerom. Czy na pewno wystarczy do decyzji o zakupie jeden czy dwa testy? A co z opiniami użytkowników? Na zakończenie dodam,że jeżeli już to napiszę opinię o IPS235 bo takowego zakupiłem do foto. P.S. Równie dobrze mógłbym spytać czy mieliście okazję sprawdzić 2370 w akcji czy tylko opieracie się na testach,bo z kolei ci co go mają,bardzo sobie chwalą ten sprzęt. Edytowane 11 Stycznia 2012 przez denny Cytuj Link to post Share on other sites
drachenfeles 5499 Napisano 11 Stycznia 2012 Udostępnij Napisano 11 Stycznia 2012 nie twierdzę, że to zły sprzęt, po prostu z zasady nie polecam czegoś, czego nie widziałem w akcji lub nie czytałem rzeczowej recenzji/wyników testów Cytuj Link to post Share on other sites
Kebon 7 Napisano 16 Stycznia 2012 Autor Udostępnij Napisano 16 Stycznia 2012 drachenfeles wejscie display port od monitora pasowaloby to wejscia w tej karcie graficznej? Bo zamiast jednego zlacza displayport tam sa dwa mniejsze. Prosze o rade. Wydaje sie ze to jest mini displayport http://www.agito.pl/karty-graficzne/gigabyte-radeon-hd-6870-oc-1gb-ddr5-pci-e-box.0.429028.html Cytuj Link to post Share on other sites
drachenfeles 5499 Napisano 16 Stycznia 2012 Udostępnij Napisano 16 Stycznia 2012 miniDP jest kompatybilne z DP, trzeba tylko użyć kabla DP na miniDP Cytuj Link to post Share on other sites
Kebon 7 Napisano 17 Stycznia 2012 Autor Udostępnij Napisano 17 Stycznia 2012 (edytowane) to wszystko w porzadku. dzieki za rade zwracam sie z jeszcze jedno prosba. Da rade podlaczyc display port do mini hdmi? Moze jakas przejsciowka musi byc. Zamieszczam zdjecie http://techplanet.pl/produkty/karty-graficzne/msi-geforce-gtx560ti-1gb-ddr5256bit-dvimhdmi-pci-express,29179.html Edytowane 16 Stycznia 2012 przez Kebon Cytuj Link to post Share on other sites
Galaxy 8 Napisano 17 Stycznia 2012 Udostępnij Napisano 17 Stycznia 2012 Można wiedzieć, dlaczego tak Ci zależy na ominięciu kabla DVI ; d? Cytuj Link to post Share on other sites
drachenfeles 5499 Napisano 17 Stycznia 2012 Udostępnij Napisano 17 Stycznia 2012 (edytowane) zwracam sie z jeszcze jedno prosba. Da rade podlaczyc display port do mini hdmi? tylko po co? plus dołączam się do pytania przedmówcy Moze jakas przejsciowka musi byc. Zamieszczam zdjecie konwerter, podczas gdy dvi i hdmi to, to samo i nie potrzeba niczego poza konkretną wtyczką, DP ma inny sygnał Edytowane 17 Stycznia 2012 przez drachenfeles Cytuj Link to post Share on other sites
Kebon 7 Napisano 17 Stycznia 2012 Autor Udostępnij Napisano 17 Stycznia 2012 (edytowane) nie zalezy mi na ominieciu tylko chce sie zapytac czy da sie np polaczyc displayport w hdmi w takim przypadku gdy po drugiej stronie niema zlacza displayport zadzialalo by takie cos? http://www.kabelek.pl/p,pl,1323,przewod+display+porthdmi+o+dlugosci+2m.html Edytowane 17 Stycznia 2012 przez Kebon Cytuj Link to post Share on other sites
drachenfeles 5499 Napisano 17 Stycznia 2012 Udostępnij Napisano 17 Stycznia 2012 zadzialalo by takie cos? tak Cytuj Link to post Share on other sites
Kebon 7 Napisano 19 Stycznia 2012 Autor Udostępnij Napisano 19 Stycznia 2012 Dobra monitor zamowilem dzisiaj okolo godziny 17 na agito.pl za 779zl i z przesylka plus do tego ochrona przesylki za 15zl co daje jak sami napisali szybka wymiane monitora z uszkodzeniem fabrycznym. Co mnie ucieszylo. Wartosc wyniosla 823zl. Do piatku dojdzie to postaram sie zdac relacje. Dobra jestem juz po zamontowaniu wszystkiego. Monitor prezentuje sie wysmienicie. Jak odpalilem Undisputed 3 w 1080p bylem zachwycony jakoscia obrazu. W tym samym momencie montowalem tez geforca gtx560ti i w takiej grze jak bulletstorm na max detalach w 1920 na 1080 wyglada znakomicie. Jestem naprawde zachwycony. Nie mialem zadnego bledu fabrycznego. Wszystko dopasowane i elegancko dziala. Smuzenia nie zaobserwowalem. Gralo i ogladalo sie fantastycznie. Dziekuje wszystkim za rady a szczegolnie drachenfelesowi. Zajme sie teraz kalibrowaniem obrazu zeby wygladalo to jeszcze lepiej ;-) Cytuj Link to post Share on other sites
Yuman 12 Napisano 19 Stycznia 2012 Udostępnij Napisano 19 Stycznia 2012 Też kupię ten monitor, o ile to Dell U2312HM Wcześniej miałem sporo wątpliwości co do niego, chciałem brać 120 Hz TN, albo LG na IPSie, ale ostatecznie decyduję się na tego Della i wiem, że nie będę żałował. Dzięki, Drachenfeles. Cytuj Link to post Share on other sites
Kebon 7 Napisano 19 Stycznia 2012 Autor Udostępnij Napisano 19 Stycznia 2012 no oczywiscie ze to dell u2312hm Cytuj Link to post Share on other sites
Galaxy 8 Napisano 19 Stycznia 2012 Udostępnij Napisano 19 Stycznia 2012 Ciesze się widząc ludzi zadowolonych z tego monitora jak ja, kawał dobrego sprzętu. Kebon, jak znajdziesz dobre ustawienia, to możesz się podzielić (: Cytuj Link to post Share on other sites
drachenfeles 5499 Napisano 19 Stycznia 2012 Udostępnij Napisano 19 Stycznia 2012 dobre ustawienia są zasadniczo tutaj: http://www.tftcentral.co.uk/reviews/dell_u2312hm.htm http://www.flatpanelshd.com/review.php?subaction=showfull&id=1317112577 niemniej bez sprzętowej kalibracji pod konkretne warunki to nigdy nie będzie to Cytuj Link to post Share on other sites
Recommended Posts