Skocz do zawartości

Windows 7 64 bity nie widzi ramu

Recommended Posts

start>w polu wyszukiwania "msconfig" > zakładka rozruch > opcje zaawansowane > zobacz czy masz zaznaczoną opcje maksymalna pamięć

Zrobiłem jak napisałeś opcja nie była odznaczona więc "zakreśliłem" system wymusił restart ale dalej w zakładce system jest dostępne 3.19GB

Chipset, nie procesor. chodzi o model płyty głównej. Na stronie napisane masz, że moduły DDR3 masz dwa, zaś DDR2 cztery :) Powiedź jakie ramy kupiłeś.

Corsair 1333Mhz 2x4GB

Edytowane przez zerek

Zrobiłem jak napisałeś opcja nie była odznaczona więc "zakreśliłem" system wymusił restart ale dalej w zakładce system jest dostępne 3.19GB

W każdym bądź razie chodzi o to aby to było odznaczone :)

zobacz jeszcze tak: menedżer zadań> zakładka wydajność > monitor zasobów i zobacz jak wygląda wykresik od pamięci (interesuje mnie jaką masz wartość dla sprzętowo zarezerwowana)

• Popieram 1

Napisz jakie ramy kupiłeś i gdzie je sadziłeś!

Błagam nie rób ze mnie idioty :>

Kości ddr2 i ddr3 mają inne wejścia nie cisnąłbym na siłę kości ddr3 na miejsce ddr2

W każdym bądź razie chodzi o to aby to było odznaczone :) zobacz jeszcze tak: menedżer zadań> zakładka wydajność > monitor zasobów i zobacz jak wygląda wykresik od pamięci (interesuje mnie jaką masz wartość dla sprzętowo zarezerwowana)

Sprzętowa zarezerwowana 4929MB

Zainstalowana 8192 MB

Nawet Menadżer pokazuje że jest 8GB

PASJONAT wielkie dzięki za naprowadzenie na pamięć sprzętowo zarezerwowaną po tym haśle znalazłem inne forum - wystarczyło zmienić jedną opcję w biosie. Teraz pamięć dostępna wynosi 7GB czyli 1GB dalej umyka nie wiem czy tak powinno być ?

Edytowane przez zerek

Niestety ale mam złą wiadomość - będziesz musiał się pogodzić z 3.2 GB ramu. Twoja płyta główna posiada chipset "Intel® P43" (http://ark.intel.com/products/chipsets/36521), ten z kolei jako kontroler pamięci posiada jakiś tam układ o nazwie: 82P43 (http://ark.intel.com/products/36525/82P43-Graphics-and-Memory-Controller-Hub). Tutaj jest napisane że adresowanie pamięci jest 36 bitowe, stąd dostępna pamięć jest 3.2 GB, a to że system potrafi widzieć więcej to już tak jest. Producent podał że płyta główna teoretycznie może obsłużyć 8 GB, ale praktycznie mniej [trik jak z pojemnością dysków].