Skocz do zawartości

Jak polepszyć jakość sygnału z Routera? Wymienić na lepszy?

Recommended Posts

Mam UPC Chello 25 podłączony przez Router Asus RT-N11. Dystans od PC do routera jakieś 7 metrów oraz ścianka gipsowo-kartonowa choć właściwie linia prosta idzie prawie przez drzwi. Problem w tym, że ostatnimi czasy 4 kreski jakości sygnału (te widoczne na dole po prawej na pasku) spadły do 3ech co czasem skutkuje gubieniem połączenia.

Gram na sieci i bez dwóch zdań połączenie po kablu jest szybsze niż routerem ale z powodów rodzinnych jestem skazany na bezprzewodowe. Moje pytanie brzmi, czy mogę poprawić jakość sygnału i czy będzie to miało przełożenie na lepszą grę po sieci (ping)? Jeśli tak to czy można zrobić to jakoś na poziomie softu czy raczej pokombinować z ustawieniem PC i routera względem siebie lub też kupić nowy lepszy router?

jakbys sie podzielil wiedza co za karte bezprzewodowa masz. bo watpie ze to wina ap w sytuacji takiej jak opisales. troche za mala przeszkoda. ja mam dupnego tplinka za 39zl z allegro i przez 2 sciany z cegly mam pelen zasieg... nie jest to zadne mimo. zwykle 54g

• Popieram 1

Ogólnie to chciałbym zrobić to na kablu. Test łącza na wifi 7mbs, na kablu 24. Mam do was pytanie w tej sprawie. Czy ten standardowy kabel co wychodzi z korytarza do modemu (ja mam upc ale chyba wiecie o jakim kablu pisze, ten najzwyklejszy z drutem w srodku) jest dostępny w jakimś mniejszym przekroju? Chcę go puścić pod listwami i gdyby był mniejszy niż ten popularny byłoby mi na rękę. Jezeli jest taki kabel to czy nie wpłynie to negatywnie na jakość sygnału?

2 x : http://www.gral.pl/TP-Link+Antena+dook+wew+5dBi_752.html (do router-a)

1 x : http://www.gral.pl/D-Link+DWA-547+802+11N_103.html

3 x : http://www.gral.pl/TP-Link+Antena+dook+wew+5dBi_443.html (do karty)

Niestety karty TP-Link, Edimax posiadają zbyt ciasno rozmieszczone gniazda RP-SMA i silniejsze anteny się nie mieszczą.

Pozdrawiam.

• Popieram 1

kabel od UPC do modemu (z nim nic nie zrobisz jest jaki jest)

z modemu standardową skrętką do switch'a,

a stamtąd też skrętkami do każdego potrzebującego kompa

skrętka ma mały przekrój więc spokojnie możesz puścić pod listwą czy jak tam chcesz, tylko kup porządniejszą i ekranowaną, żeby jej szlag przypadkiem nie trafił za kilka miesięcy

• Popieram 1