elkey 25 Napisano 4 Stycznia 2012 Udostępnij Napisano 4 Stycznia 2012 Mam UPC Chello 25 podłączony przez Router Asus RT-N11. Dystans od PC do routera jakieś 7 metrów oraz ścianka gipsowo-kartonowa choć właściwie linia prosta idzie prawie przez drzwi. Problem w tym, że ostatnimi czasy 4 kreski jakości sygnału (te widoczne na dole po prawej na pasku) spadły do 3ech co czasem skutkuje gubieniem połączenia. Gram na sieci i bez dwóch zdań połączenie po kablu jest szybsze niż routerem ale z powodów rodzinnych jestem skazany na bezprzewodowe. Moje pytanie brzmi, czy mogę poprawić jakość sygnału i czy będzie to miało przełożenie na lepszą grę po sieci (ping)? Jeśli tak to czy można zrobić to jakoś na poziomie softu czy raczej pokombinować z ustawieniem PC i routera względem siebie lub też kupić nowy lepszy router? Cytuj Link to post Share on other sites
drachenfeles 5499 Napisano 4 Stycznia 2012 Udostępnij Napisano 4 Stycznia 2012 załóż porządną antenę i ukierunkuj sygnał, ale nie ma gwarancji, że pomoże, też kiedyś bawiłem się w domowe WiFi i skończyło się na położeniu 15m kabli, bo szlag mnie trafiał z ciągłymi problemami Cytuj Link to post Share on other sites
orbik 1417 Napisano 5 Stycznia 2012 Udostępnij Napisano 5 Stycznia 2012 jakbys sie podzielil wiedza co za karte bezprzewodowa masz. bo watpie ze to wina ap w sytuacji takiej jak opisales. troche za mala przeszkoda. ja mam dupnego tplinka za 39zl z allegro i przez 2 sciany z cegly mam pelen zasieg... nie jest to zadne mimo. zwykle 54g 1 Cytuj Link to post Share on other sites
elkey 25 Napisano 5 Stycznia 2012 Autor Udostępnij Napisano 5 Stycznia 2012 Ogólnie to chciałbym zrobić to na kablu. Test łącza na wifi 7mbs, na kablu 24. Mam do was pytanie w tej sprawie. Czy ten standardowy kabel co wychodzi z korytarza do modemu (ja mam upc ale chyba wiecie o jakim kablu pisze, ten najzwyklejszy z drutem w srodku) jest dostępny w jakimś mniejszym przekroju? Chcę go puścić pod listwami i gdyby był mniejszy niż ten popularny byłoby mi na rękę. Jezeli jest taki kabel to czy nie wpłynie to negatywnie na jakość sygnału? Cytuj Link to post Share on other sites
voxcordi 294 Napisano 5 Stycznia 2012 Udostępnij Napisano 5 Stycznia 2012 2 x : http://www.gral.pl/TP-Link+Antena+dook+wew+5dBi_752.html (do router-a) 1 x : http://www.gral.pl/D-Link+DWA-547+802+11N_103.html 3 x : http://www.gral.pl/TP-Link+Antena+dook+wew+5dBi_443.html (do karty) Niestety karty TP-Link, Edimax posiadają zbyt ciasno rozmieszczone gniazda RP-SMA i silniejsze anteny się nie mieszczą. Pozdrawiam. 1 Cytuj Link to post Share on other sites
elkey 25 Napisano 5 Stycznia 2012 Autor Udostępnij Napisano 5 Stycznia 2012 A jak z tym kablem? Pytam bo chyba jednak zdecyduje sie na połączenie sztywne Cytuj Link to post Share on other sites
drachenfeles 5499 Napisano 5 Stycznia 2012 Udostępnij Napisano 5 Stycznia 2012 kabel od UPC do modemu (z nim nic nie zrobisz jest jaki jest) z modemu standardową skrętką do switch'a, a stamtąd też skrętkami do każdego potrzebującego kompa skrętka ma mały przekrój więc spokojnie możesz puścić pod listwą czy jak tam chcesz, tylko kup porządniejszą i ekranowaną, żeby jej szlag przypadkiem nie trafił za kilka miesięcy 1 Cytuj Link to post Share on other sites
Recommended Posts