mICh@eL 335 Napisano 7 Stycznia 2012 Udostępnij Napisano 7 Stycznia 2012 a w monitorze to on jest potrzebny jak nie wiem co To czekaj... w końcu rozmawiamy o monitorze, czy o: hdmi, które ma taki sam sygnał co dvi-d i kompletnie nic nie wnosi poza tym, że producent musi za nie opłacić licencję Obaliłem Twoją tezę, że nic nie wnosi, więc od razu EOT, zmiana tematu, zakopujemy pod dywan, itp. itd.? Cytuj Link to post Share on other sites
drachenfeles 5499 Napisano 7 Stycznia 2012 Udostępnij Napisano 7 Stycznia 2012 tak o monitorze, cofnij się jeszcze kilka postów od mojego cytatu, cała gadka dotyczyła zasadności instalowania hdmi w monitorach komputerowych, a swoją tezę nadal podtrzymuję - potrzebne jest tam jak świni siodło Cytuj Link to post Share on other sites
Makarons 4 Napisano 8 Stycznia 2012 Udostępnij Napisano 8 Stycznia 2012 tak o monitorze, cofnij się jeszcze kilka postów od mojego cytatu, cała gadka dotyczyła zasadności instalowania hdmi w monitorach komputerowych, a swoją tezę nadal podtrzymuję - potrzebne jest tam jak świni siodło Jeżeli mamy w planach podłączenie (choćby awaryjne) np. dekodera, odtwarzacza dvd, konsoli to hdmi się przyda, ale jeżeli miałbym wybierać pomiędzy jakością wyświetlanego obrazu a złączem hdmi to wybrałbym to pierwsze. Cytuj Link to post Share on other sites
mICh@eL 335 Napisano 8 Stycznia 2012 Udostępnij Napisano 8 Stycznia 2012 Ja już bym wolał DP zamiast DVI czy HDMI Cytuj Link to post Share on other sites
denny 0 Napisano 9 Stycznia 2012 Udostępnij Napisano 9 Stycznia 2012 W większym lub mniejszym stopniu mnie ten wątek pomógł. IPS 235V zamówiony za 725 zł (z przesyłką) i jutro zaczynam obróbkę zdjęć na nowym screen-ie . Obejrzałem kilka zdjęć ze świadectwem Display Quality Assurance Report i wynika z tego że wykres dla ΔE dla każdego monitora ma inaczej poukładane słupki,co świadczy że rzeczywiście każdy monitor przechodzi indywidualną kalibrację. Cytuj Link to post Share on other sites
maryjan 10 Napisano 10 Stycznia 2012 Udostępnij Napisano 10 Stycznia 2012 cała gadka dotyczyła zasadności instalowania hdmi w monitorach komputerowych, a swoją tezę nadal podtrzymuję - potrzebne jest tam jak świni siodło A nie pomyślałeś, że jak ktoś chce podłączyć do monitora komputer i konsolę na raz, to wygodniej będzie przełączać się między nimi przyciskiem zamiast odkręcania/odczepiania itp. kabla? Swoją drogą chcę kupić IPS225V i zastanawiam się, skąd te różnice w cenie na allegro (można już kupić za 650 zł z przesyłką jak i o 100 zł drożej)? Cytuj Link to post Share on other sites
drachenfeles 5499 Napisano 10 Stycznia 2012 Udostępnij Napisano 10 Stycznia 2012 porównaj http://www.digitalversus.com/lcd-monitor/face-off/551d6c998d3c46610c8018dd774dac0e640dcab6 Cytuj Link to post Share on other sites
maryjan 10 Napisano 10 Stycznia 2012 Udostępnij Napisano 10 Stycznia 2012 Te wykresy w większości i tak mi nic nie mówią. Jedyne co jestem stamtąd w stanie wyczytać to chyba input lag i rzeczywisty kontrast. Cytuj Link to post Share on other sites
drachenfeles 5499 Napisano 10 Stycznia 2012 Udostępnij Napisano 10 Stycznia 2012 to wczytaj się w poszczególne recenzje, gdzie trochę opisują, co na wykresach i podają parę innych pomiarów Cytuj Link to post Share on other sites
denny 0 Napisano 13 Stycznia 2012 Udostępnij Napisano 13 Stycznia 2012 Od 2 dni ciesze się swoim nowym ekranem IPS235. Wszelkie tablice do kalibracji w necie już przećwiczyłem i jestem zadowolony z wyników. Mam pytanie do posiadaczy tego modelu odnośnie kolorystyki. Czy mimo dobrze ocenianych ustawień fabrycznych,ktoś kalibrował ten monitor? Jeżeli ustawienia fabryczne wam nie odpowiadają,to jakie parametry macie poustawiane w swoich monitorach? Pozdrawiam Andrzej Cytuj Link to post Share on other sites
drachenfeles 5499 Napisano 13 Stycznia 2012 Udostępnij Napisano 13 Stycznia 2012 (edytowane) bez sprzętowego kalibratora zostaje zabawa OSD i poniższe wskazówki http://www.lagom.nl/lcd-test/ Edytowane 13 Stycznia 2012 przez drachenfeles Cytuj Link to post Share on other sites
denny 0 Napisano 13 Stycznia 2012 Udostępnij Napisano 13 Stycznia 2012 Dzięki,tam już też byłem :-) Ale chodzi mi nie tyle o jasność/kontrast/gamma a o suwaczki RGB Cytuj Link to post Share on other sites
drachenfeles 5499 Napisano 13 Stycznia 2012 Udostępnij Napisano 13 Stycznia 2012 (edytowane) jest jedna, niezbyt precyzyjna metoda zrób tak, odpal sobie tony szarości i kręć tak, by były szare-szare beż nalotu żadnej barwy składowej, potem ta sama śpiewka z czystą bielą niestety jesteś ograniczony własnym receptorem, a u każdego człowieka postrzeganie jest nieco inne, plus nasza percepcja ma brzydki zwyczaj kłamania i możesz bardziej popsuć niż poprawić natomiast, aby dokonać poprawnej kalibracji potrzeba przynajmniej takiej zabawki: http://spyder.datacolor.com/product-mc-s3pro.php Edytowane 13 Stycznia 2012 przez drachenfeles Cytuj Link to post Share on other sites
Recommended Posts