Skocz do zawartości

LG IPS235V vs LG E2370V vs Dell U2312HM vs ?

Recommended Posts

Szukałem, przeczytałem już chyba prawie wszystko co napisano o tych monitorach w sieci i dalej jestem niezdecydowany. Czy czasem te trzy monitory nie są niemal identyczne (ta sama matryca, nieco różna elektronika, no i wygląd)? Ewentualnie, który inny model byście polecili w podobnej cenie?

LG IPS235V

LG E2370V

Dell U2312HM

Wymagania:

- nie gorszy obraz niż w HP LP1965 (matryca P-MVA) ;)

Zastosowania:

- internet

- projektowanie stron www (grafika, html/php)

- gry (nie jestem maniakiem na punkcie smużenia - mój obecny HP nie jest chyba jakiś wybitny w tej kwestii, więc nie potrzebuję czegoś koniecznie szybszego)

- troszeczkę programowania i projektowania grafiki 3D

Pytanie dodatkowe: czy monitory na A-MVA, np. BenQ EW2430, smużą bardziej od starych MVA?

Ja posiadam LG IPS235V i jestem bardzo zadowolony. Kolory są świetne, dobrze nasycone, jasne. Wszystko można idealnie wyregulować i otrzymujesz idealny, czysty obraz. Sam monitor sam w sobie jest ładny. Minusów nie zauważyłem. Ma wejście HDMI, ale w komplecie nie ma tego kabla. Spokojnie możesz kupować.

Miałem przez kilka dni lg e2370v ale go odesłałem do sklepu w którym go kupiłem bo:

- zrąbane podświetlenie

- zrąbana paleta barw (czerwonego textu nie dało się przeczytać był rozmazany)

- chybotliwa podstawa

Oczywiście innym trafiają się dobre monitory a ja mogłem po prostu mieć pecha i dostałem odpad po produkcyjny

//EDIT//

Mój tysięczny post

Edytowane przez IronFe

No właśnie, w tych 3 monitorach siedzą matryce LG, o ile się nie mylę. Być może nawet wszędzie jest ta sama :P

We wszystkich przypadkach trafiają się też padaki - problemy z podświetleniem (backlight bleed) są bardzo powszechne, niezależnie od tego, czy to LG czy Dell, czy Samsung z matrycą PLS (takie samsungowe e-IPS). Cóż, pozostaje liczyć na szczęście, albo odsyłać wadliwy model. Co do wyboru modelu, to chyba zrobię losowanie :D

Edytowane przez soulburner

Kilka słów na temat della u2312HM http://www.techfanat...znowu-problemy/ i nowe słowo tinting do zapamiętania

Mało tego matryca jest nie spasowana z ramką tzn od lewego górnego rogu jest przerwa 3mm między obrazem a ramką matrycy która maleje w stronę prawego rogu.

Siąść i płakać albo zacząć zadawać sobie pytanie czy w ogóle istnieje w fabryce kontrola jakości

@voxcordi

Pożycz no maszyny czasu to cofnę się do 2001r i kupie go.

Edytowane przez IronFe

Kilka słów na temat della u2312HM http://www.techfanat...znowu-problemy/ i nowe słowo tinting do zapamiętania

mnie to wygląda na to, że autor zamiast odesłać swój uwalony model na gwarancję wylewa żale jaki to dell zły

niemniej z tą nową serią pojechali sobie po reputacji, bo przypadków problemów z U2312HM było więcej, co nie zmienia faktu, że sam monitor bezkonkurencyjny w tej cenie

A ja mimo wszystko wziąłem LG E2370V- BF, fikuśnych bajerów takich jak obrót monitora na rozdzielczość 4:3 mi nie potrzeba. Oglądając filmy na YT, grając w gry("bede grał w gre, tom brajder" ftw), i zrenderować film, w którym tylko renderuje, a nie bawię się w grafikę jakoś szczególną, będzie idealny.

Teraz tylko czekać, aż mi go doślą.