soulburner 5 Napisano 1 Stycznia 2012 Udostępnij Napisano 1 Stycznia 2012 Szukałem, przeczytałem już chyba prawie wszystko co napisano o tych monitorach w sieci i dalej jestem niezdecydowany. Czy czasem te trzy monitory nie są niemal identyczne (ta sama matryca, nieco różna elektronika, no i wygląd)? Ewentualnie, który inny model byście polecili w podobnej cenie? LG IPS235V LG E2370V Dell U2312HM Wymagania: - nie gorszy obraz niż w HP LP1965 (matryca P-MVA) Zastosowania: - internet - projektowanie stron www (grafika, html/php) - gry (nie jestem maniakiem na punkcie smużenia - mój obecny HP nie jest chyba jakiś wybitny w tej kwestii, więc nie potrzebuję czegoś koniecznie szybszego) - troszeczkę programowania i projektowania grafiki 3D Pytanie dodatkowe: czy monitory na A-MVA, np. BenQ EW2430, smużą bardziej od starych MVA? Cytuj Link to post Share on other sites
Ethreivis 98 Napisano 1 Stycznia 2012 Udostępnij Napisano 1 Stycznia 2012 Ja posiadam LG IPS235V i jestem bardzo zadowolony. Kolory są świetne, dobrze nasycone, jasne. Wszystko można idealnie wyregulować i otrzymujesz idealny, czysty obraz. Sam monitor sam w sobie jest ładny. Minusów nie zauważyłem. Ma wejście HDMI, ale w komplecie nie ma tego kabla. Spokojnie możesz kupować. Cytuj Link to post Share on other sites
IronFe 221 Napisano 1 Stycznia 2012 Udostępnij Napisano 1 Stycznia 2012 (edytowane) Miałem przez kilka dni lg e2370v ale go odesłałem do sklepu w którym go kupiłem bo: - zrąbane podświetlenie - zrąbana paleta barw (czerwonego textu nie dało się przeczytać był rozmazany) - chybotliwa podstawa Oczywiście innym trafiają się dobre monitory a ja mogłem po prostu mieć pecha i dostałem odpad po produkcyjny //EDIT// Mój tysięczny post Edytowane 1 Stycznia 2012 przez IronFe Cytuj Link to post Share on other sites
Ethreivis 98 Napisano 1 Stycznia 2012 Udostępnij Napisano 1 Stycznia 2012 Też miałem chybotliwą podstawkę, ale przykręciłem śrubki mocniej i jest dobrze. U mnie tekst jest ostry (zdjęcia też - jestem fotografem-amatorem). Cytuj Link to post Share on other sites
student84 21 Napisano 1 Stycznia 2012 Udostępnij Napisano 1 Stycznia 2012 Stawiałbym na LG IPS235V ponieważ posiada matrycę ips,a do tego monitor jest bardzo dobry w swojej cenie. Cytuj Link to post Share on other sites
drachenfeles 5499 Napisano 1 Stycznia 2012 Udostępnij Napisano 1 Stycznia 2012 najlepszy jest zdecydowanie U2312HM, potwierdza to praktycznie każda recenzja Cytuj Link to post Share on other sites
IronFe 221 Napisano 1 Stycznia 2012 Udostępnij Napisano 1 Stycznia 2012 Stawiałbym na LG IPS235V ponieważ posiada matrycę ips,a do tego monitor jest bardzo dobry w swojej cenie.wszystkie 3 mają matryce ips i jeśli się nie mylę tego samego producenta Cytuj Link to post Share on other sites
soulburner 5 Napisano 1 Stycznia 2012 Autor Udostępnij Napisano 1 Stycznia 2012 (edytowane) No właśnie, w tych 3 monitorach siedzą matryce LG, o ile się nie mylę. Być może nawet wszędzie jest ta sama We wszystkich przypadkach trafiają się też padaki - problemy z podświetleniem (backlight bleed) są bardzo powszechne, niezależnie od tego, czy to LG czy Dell, czy Samsung z matrycą PLS (takie samsungowe e-IPS). Cóż, pozostaje liczyć na szczęście, albo odsyłać wadliwy model. Co do wyboru modelu, to chyba zrobię losowanie Edytowane 1 Stycznia 2012 przez soulburner Cytuj Link to post Share on other sites
drachenfeles 5499 Napisano 1 Stycznia 2012 Udostępnij Napisano 1 Stycznia 2012 PLS (takie samsungowe e-IPS) PLS to całkiem inny typ matrycy Cytuj Link to post Share on other sites
voxcordi 294 Napisano 1 Stycznia 2012 Udostępnij Napisano 1 Stycznia 2012 Polecam SONY GS 520... Cytuj Link to post Share on other sites
IronFe 221 Napisano 2 Stycznia 2012 Udostępnij Napisano 2 Stycznia 2012 (edytowane) Kilka słów na temat della u2312HM http://www.techfanat...znowu-problemy/ i nowe słowo tinting do zapamiętania Mało tego matryca jest nie spasowana z ramką tzn od lewego górnego rogu jest przerwa 3mm między obrazem a ramką matrycy która maleje w stronę prawego rogu.Siąść i płakać albo zacząć zadawać sobie pytanie czy w ogóle istnieje w fabryce kontrola jakości @voxcordi Pożycz no maszyny czasu to cofnę się do 2001r i kupie go. Edytowane 2 Stycznia 2012 przez IronFe Cytuj Link to post Share on other sites
drachenfeles 5499 Napisano 2 Stycznia 2012 Udostępnij Napisano 2 Stycznia 2012 Kilka słów na temat della u2312HM http://www.techfanat...znowu-problemy/ i nowe słowo tinting do zapamiętania mnie to wygląda na to, że autor zamiast odesłać swój uwalony model na gwarancję wylewa żale jaki to dell zły niemniej z tą nową serią pojechali sobie po reputacji, bo przypadków problemów z U2312HM było więcej, co nie zmienia faktu, że sam monitor bezkonkurencyjny w tej cenie Cytuj Link to post Share on other sites
IronFe 221 Napisano 2 Stycznia 2012 Udostępnij Napisano 2 Stycznia 2012 Monitor może nawet i dobry tylko właśnie trzeba trafić na ten dobry egzemplarz lub bawić się z wymianami i ponosić koszty transportu Cytuj Link to post Share on other sites
drachenfeles 5499 Napisano 2 Stycznia 2012 Udostępnij Napisano 2 Stycznia 2012 ponosić koszty transportu te akurat ponosi dell, przeczytaj warunki umowy gwarancyjnej Cytuj Link to post Share on other sites
soulburner 5 Napisano 2 Stycznia 2012 Autor Udostępnij Napisano 2 Stycznia 2012 Polecam SONY GS 520...Jak bym miał patrzeć teraz w monitor CRT, to wolałbym zrezygnować całkowicie z używania komputera PLS to całkiem inny typ matrycy Hmm, możliwe, że zasugerowałem się jakimiś starymi komentarzami pod jakimś newsem Cytuj Link to post Share on other sites
IronFe 221 Napisano 3 Stycznia 2012 Udostępnij Napisano 3 Stycznia 2012 http://forum.pclab.pl/topic/754448-Dell-U2312HM/ Cytuj Link to post Share on other sites
bati999 13 Napisano 3 Stycznia 2012 Udostępnij Napisano 3 Stycznia 2012 A ja mimo wszystko wziąłem LG E2370V- BF, fikuśnych bajerów takich jak obrót monitora na rozdzielczość 4:3 mi nie potrzeba. Oglądając filmy na YT, grając w gry("bede grał w gre, tom brajder" ftw), i zrenderować film, w którym tylko renderuje, a nie bawię się w grafikę jakoś szczególną, będzie idealny. Teraz tylko czekać, aż mi go doślą. Cytuj Link to post Share on other sites
soulburner 5 Napisano 3 Stycznia 2012 Autor Udostępnij Napisano 3 Stycznia 2012 Zamówiłem IPS235V-BN, zobaczymy co z tego będzie Cytuj Link to post Share on other sites
Recommended Posts