Skocz do zawartości

Czy dobrze liczę pobór mocy podzespołów ?

Recommended Posts

Znam pobór mocy karty graficznej i procesora, ale nie bardzo wiem czy reszta jest dobrze.

Mają to być maksymalne możliwe wartości poboru mocy podczas intensywnej pracy każdego podzespołu, dlatego proszę o skorygowanie czy gdzieś nie jest za mało lub zdecydowanie za dużo.

Mam na myśli pobór mocy z zasilacza, nie mówię o listwie zasilającej.

2 Dyski (7200rpm oraz 5900 rpm) - 50 W (po 25 W na każdy)

RAM (4 kości) - 20 W

Nagrywarka DVD - 10 W

MoBo - 40 W

Monitor - 80 W

Drukarka - 10 W

Karta dźwiękowa - ??

Głośniki Logitech Z-5500 ??

Peryferia typu myszka, klawiatura, słuchawki - ??

Z góry wielkie dzięki :P

Edytowane przez Damian555666777

Nie wiem w jakim celu to podliczasz ale może kalkulator mocy zasilacza ci w czymś pomoże link : http://www.enermax.outervision.com/ Oczywiście nie jest on za dokładny ale wstępnie możesz sobie podliczyć

@JOKI__ Może Damian chce poprostu podliczyć sobie ile średnio wydaje na prąd ;p

Edytowane przez jarossisek

Do monitora prad przecież nie idzie z zasilacza tylko z gniazdka. Ja po prostu do sumy procka i grafiki dodał ok 100w, powinno wyjść ok.

Czyli zasilacz zasila tylko to co jest podpięte do niego bezpośrednio ?

eh no offence Damian, ale rozwodzisz się bez sensu, podaj zestaw to ci powiem jak to policzyć i dlaczego

To nie do zestawu, ogólnie chcę wiedzieć czy w miarę dobrze to liczę, specjalnie nie podałem grafiki i procka bo to się zmienia w zależności od jakości, reszta ma bardziej zbliżony pobór, ale chcę umieć to szacunkowo policzyć, a najbardziej nurtuje mnie pytanie, które zadałem w swoim poprzednim poście. :P

@JOKI__ Może Damian chce poprostu podliczyć sobie ile średnio wydaje na prąd ;p

Nie :P Głównie chcę wiedzieć co się wlicza do mocy branej z zasilacza i ile mniej/więcej co bierze.

Drukarki monitora i głośników nie zasila zasilacz z komputera. Z zasilacza komputerowego masz napięcie na np. grafe,hdd,dvd,ramy, oświetlenie budy, wentylatory itp. z USB także napięcie idzie z zasilacza (5v), do klawiatury i myszki także z zasilacza, jednak jeżeli są bezprzewodowe to zasilacz zasila tylko odbiornik

Edytowane przez jarossisek

no dobra,

po pierwsze rozdrabnianie się nie ma sensu, liczysz istotne elementy obciążające linię 12V, bo tylko ona się liczy

weźmy coś z wyższej/średniej pułki wydajnościowej

1) liczysz 150W na mobo, CPU i inne bajery to z reguły wystarczy też na OC

2) liczysz gafę (zależnie od modelu pobór bierzesz z testów, tylko nie jednego tylko kilku) powiedzmy, że nasz model bierze ok 150W

3) reszta to drobne, np HDD biorą po 5-8W jak ktoś nie ma 5 i więcej to bez znaczenia i można pominąć

wychodzi, że nasz PSU powinien mieć na linii 12V te 300W z haczykiem, bezpiecznie 350 i tyle zabawy

na co należy zwrócić uwagę to na konstrukcję PSU w przypadku układów multiGPU, często się zdarza, że zaśliniacz teoretycznie ma moc, żeby uciągnąć zadany zestaw, a w praktyce nie będzie to działało

dzieje się tak z powodu często nieprzemyślanego układu linii 12V, sztandarowym przykładem jest tu OCZ MXS 500-700W (ta sama konstrukcja) często polecany jako dobre budżetowe rozwiązanie, czytamy dajmy na to o takiej sześć setce, że ma 504W na 2 liniach 12V super można wpakować coś w SLI/CFX i będzie chodzić jak ta lala otóż nie, bo jak zajrzymy mu pod maskę (lub na rysunek mechaniczny) to zobaczymy, że jedna linia zasila tylko 24Pin oraz 4/8pin dla CPU, a druga całą resztę czyli molexy oraz pci-e, co daje nam w praktyce ~252W dla wszystkich urządzeń oraz karty graficzne, a jak policzymy same grafy wyjdzie nam, że owa linia będzie przeciążona, dodajmy jeszcze pozostałe peryferia i patrzymy na awaryjnie gasnący PSU gdy tylko zażądamy od kompa pracy w stresie

Ja mam zasilacz OCZ 700W StealthXStream 2 SLI 80+

Zastanawiam się czy uciągnąłby :

GTX 590 - 375 W (pojedyncza, nie żadne SLI)

Core i7 - 130 W

Mobo - 40 W

reszta - 50 W

razem 595 W, zatem śmiem sądzić, że dałby radę, tak ?

Maksymalnie wychodzi 650 W.

A co do gtx 590 jest troszkę nieopłacalny. 2x gtx560ti i masz wystarczającą wydajność.

Hmm a czy do 2x GTX560Ti trzeba już zasilacz 850W albo 1000W, czy dalej mój OCZ 700W wystarczy ?

dobra żarty na bok, do powyższego z parą gtx560ti wystarczy nawet Seasonic X-560, no ale nie ma kabli na multiGPU więc niech będzie X-660 lub Antec HCG 620 oba poradzą sobie z dużym zapasem, jakość zasilacza nie wynika z ilości Watów

Mhm, a taki mój OCZ 700 W to ile on może mieć rzeczywistej mocy ? 650 W ? 670 W ?

@up Ale on już ma ten zasilacz więc chyba nie kupi nowego.

Dokładnie, skoro ten wystarczy to po co, a o Quad SLI nie myślę, ani tym bardziej o łaczeniu w SLI dwóch GTX 590.

Jeden GTX 590 albo dwie slabsze karty w SLI.