Skocz do zawartości

Karta graficzna a procesor

Recommended Posts

Witam!

Mam zamiar wymienić kartę graficzną. Moją GT 220 chciałbym zamienić na GTX 560 Ti. Czy mój procesor będzie ją ograniczał?. Specyfikacja mojego PC:

Procesor: Intel Core i3-530

Płyta główna: Intel DH55TC

RAM: 3 GB DDR3 RAM

Karta graficzna: nVidia GT 220 1GB

To chyba te najważniejsze. Dodam, że procesor nie był podkręcany.

Z góry dziękuję za pomoc.

Raczej bez wymiany zasilacza się nie obejdzie gtx 560 ti nie jest kartą energooszczędną jak wejdzie w tryb 3d do tego niezbędne będzie wysokie oc procesora że by karta mogła rozwinąć skrzydła co do zasilacza niezbędna będzie firmowa 550W-600W ocz antec cooler master corsair itpp

Gość effendi360

Już nie przesadzaj: U mnie i5 760 @ 3.8 @ 1.35v, GTX 570, dwa dyski w raid 0 + jeden na dane, obudowa z sześcioma wentylatorami - wszystko to chodziło na zwykłej pięćsetce 80+.

I zasilacz nawet specjalnie ciepły nie był.

Im więcej tym lepiej bo wydajność wzrośnie więcej gtx 560 ti też możesz podgonić świetnie się kręcą ale to później najpierw skup się na procku co do zasilacza róznica w cenie miedzy zasilaczem 500W a 550 ,600W często jest bardzo niewielka 20-30zł lepiej dopłacić i mieć spokój , dodatkowa moc jeśli taka zostanie na pewno się przyda

z gpu dobrym wyborem będzie

GTX 560Ti MSI TWINFROZ OC 1024MB (PCI-E) TWINFROZ OC

lub

Gigabyte GeForce GTX560 Ti 1GB GV-N560UD-1GI

dobrze by było podkręcić tego i3-530 2.93 Ghz na jakieś 4.0 Ghz , żeby ten gtx mógł rozwinąć skrzydła , osoby posiadające tego procka zalecają kręcenie go nawet do ok. 4.4Ghz z myślą o gtx560ti , troche martwi twoja płyta główna - Mój link , ale myśle że do tych 4.0 Ghz da rade na niej wykręcić tego procka

możesz ew.kupić jakiś cooler na procka , dobrym wyborem będzie np.

SilentiumPC Fera HE1224

Thermaltake Contac 21 (CLP0600)

Thermaltake Contac 29 BP ( CLP0588 )

SilentiumPC Fortis HE1225

z PSU jakieś markowe 500/600W będzie dobre:

OCZ Stealthxstream 2 500W

Fortron FSP600-80BPN (85+)

OCZ StealthXStream 2 600W 80+