Skocz do zawartości

Zadziwiająco niski FPS w BF3

Recommended Posts

Hej,

Intel i5 750

Asus P7P55D

4GB RAM

Sapphire Radeon 6870

Grałem wczoraj na ULTRA w singlu (rozdziałka 1280x1024) i miałem jakieś 50-60 fps, o ile dobrze pamiętam.

Włączyłem multi, zmieniłem sobie na high - fpsy nadal wysokie, gra bardzo płynna, ale od czasu do czasu miewałem dziwne freezy (może dlatego, że grałem na 2GB ram) - fpsy potrafiły spadać do 1-5 i znowu było płynnie.

Dziś zainstalowałem ram i BF3 chodzi bardzo dziwnie - raczej mało płynnie. Co dziwne - fpsy nie różnią się jakoś bardzo na low/medium/high/ultra.

Mam wrażenie, że na starej karcie graficznej (Radeon 3850) BF na low działał płynniej :)...

Co ważne :

wczoraj grałem z procesorem na 3,8ghz

dziś 3,7 ghz

Jakieś rady?

Czytałem podobny temat na tym forum, pisaliście coś o CCC, wymuszanej rozdzielczości.

Może zmniejszyć taktowanie karty?

Aha, sterowniki mam najnowsze (ale nie dokonywałem re-instalacji po wsadzeniu nowej karty).

BF3 u mnie zjada ponad 1.2gb pamieci karty na ultra (a ma 1.28gb).

Zobacz na zegary w grze(msi afterburner np). Mozliwe, ze nie wchodza do pelnego trybu 3d. Jesli tak to w profilu do gry w panelu nvidia ustaw power menagement z adaptive na maximum performance.

Zobacz czy windows widzi te 4 gb i czy sa w dual channel.

• Popieram 1

Windows je widzi, ale niestety są w single channel.

W dualu coś było nie tak i 2GB było "Hardware reserved" ;)

Update :

Zmniejszyłem taktowanie karty - nic to nie dało. FPSy nawet się zmniejszyły, do ~15-20 na LOW (więcej miałem na Radeonie 3850).

Czy możliwe, że coś jest nie tak z zasilaczem?

bequiet! PurePower L7 530W

Dziwne to trochę powinno ci działać bardzo dobrze ja na tej karcie po lekkim oc gpu 1020mhz pamięć 5000mhz gram na ustawieniach ultra bez aa i chyba tylko siatka i cienie na high i jest płynnie tzn średnio 42-56 fps bardzo żadko spada podczas wiekszej strzelaniny do poziomu 35fps procesor phenom x4 955 be @4230mhz karta radeon 6870 msi hawk

• Popieram 1

Przeciez Ci napisalem. Najszybciej msi afterburner. Ustawiasz, zeby w osd Ci pokazywal zegar karty. Jak w grze masz zegar 405, to znaczy, ze jest tryb 3d dla mniej wymagajacych gier, a jesli wiecej to pelny 3d.

Ja tak mam w sc2. Do niego mam ustawiony profil z ustawionym maximum performance.

Niestety na starym kompie nie chcial dzialac ow tryb 3d nawet po aktualizacji biosu(MB), wiec tez jest taka mozliwosc.

Edytowane przez voivod
  • Popieram 1

Dobra, użyłem MSI Afterburnera i pokazało mi "pełne wartości", tj 1020gpu/4500memory.

Wyjąłem ram, wsadziłem stary ram (1 kość 2GB OCZ) i mimo, że gra ładowała się dłużej, to miałem wrażenie, że gra działa płynniej (czasem zdarzył się spadek FPS, ale potem te 30-40 wracało).

@ocfan

Mówisz,żeby zainstalować jakieś starsze? Poszukam czzegoś.

BF3 u mnie zjada ponad 1.2gb pamieci karty na ultra (a ma 1.28gb).

Akurat karta z 1Gb ram w zupełności wystarczy do płynnego grania w BF3 :P Skoro w testach GTX 560Ti z 1Gb ram ma taki sam freamate co droższy HD 6970 z 2Gb ram to chyba oczywiste że nie jest to nie wina mniejszej ilości pamięci na karcie graficznej :/

Radosław po prostu gorzej sobie radzi w tej grze od kart NV ;)

http://obrazki24.pl/images/screenoxo.jpg

http://obrazki24.pl/images/bf31080p.png

Edytowane przez Znawca
  • Popieram 1

Jak to 1020 mhz na gpu? podkręcałeś tak wysoko kartę , jakie miałeś max temp podczas obciążenia karty i w jakim stopniu była ona wykorzystywana u mnie podczas rozgrywki w BF3 jest wykorzystanie karty na poziomie 98-99% gram w 1980/1020

Na high : obciążenie GPU w granicach 60%, temperatura też około 60 stopni (58-60).

Na low : obciążenie GPU w granicach 30%, a płynność w zasadzie taka sama...

Może to wina procesora :?:

Wydawało mi się, że i5 750 @ 3,7Ghz powinien dać radę. Widziałem benchmarki właśnie z użyciem tego procesora i było lepiej, niż dobrze. :)

Akurat tak się składa że i u mnie i5 750 w zupełności wystarcza do płynnej gry w Ultra i to bez jakiegokolwiek OC :) Jedynie grafa jest podkręcona,a i tak użycie GPU w tej grze jest praktycznie na 99% non-stop ;)

• Popieram 1

Masz 1333MHz a zamówiłeś i zapłaciłeś za 1600MHz jak dla mnie jest problem, ale nie wpływający na płynność gry tylko kieszeń. Odpal grę bez jakiegokolwiek oc proc na 2,66 i karta na 900MHz czy ile tam ma 6870. Nowe karty nie będą sypać artefaktami tylko będą obcinać wydajność. Miałem to u siebie na 940MHz miałem wyniki mniejsze niż na 850MHz. Można ten problem rozwiązać przez podniesienie napiecia ale nie można podnosić go w nieskończoność.

• Popieram 1

DZIAŁA JUŻ DOBRZE :D :D :D

Procesor jest na defaultowych ustawieniach, karta też. Ram jak był na single channelu, tak nadal jest na single channelu. Wszystko śmiga..

Ktoś mi teraz wytłumaczy czemu tak jest? Korzystałem z Asus AutoTune do OC procesora, który ustawił procesor na 3,8.

Edytowane przez ignacy_88

Podkręcanie tylko z biosu bo pod windowsem te automatyczne programy lubią odwalać szopki. Może program dał za niskie napięcie na procka i ten nie był stabilny i co jakiś czas pod większym obciązeniem spadał właśnie do 1-2fps. Pozatym i5 to nie Core 2 Duo żeby go tak katować w nowych grach. Z tą kartą 2,66GHz w większości przypadków będzie optymalne, niektóre gry będą pewnie łase na dodatkowe MHz i wtedy można dać na 3,2-3,6GHz i będzie ok. 3,8GHz to moim zdaniem overkill dla jednej 6870, szkoda prądu, hałasu i wysokich temperatur.

@ ignacy Ale nie działa jak widać w 100% niezawodnie bo większość rzeczy ustala automatycznie. Na oc nie ma recepty każdy procesor/ram/grafiki podkręcają się inaczej i potrzebują innego napięcia. Ten program daje uniwersalne napięcie niedostosowane do tego egzemplarza. Jak chcesz zbadać stabilność to zapuść IntelBurnTest na kilka pętli i jeśli jest niestabilny to już przy 2-3 przejściu wywali błąd albo bsod-a

Edytowane przez misiek12_sdz