Skocz do zawartości

Recommended Posts

Witam.

Od początku użytkowania nowego komputera (czerwiec 2011) towarzyszą mi blue screeny. Na początku nie przeszkadzało mi to jednak z czasem, kiedy minął okres zachwycania się nowym nabytkiem zacząłem zwracać uwagę na te bs, a w szczególności na ich częstotliwość występowania, a także okoliczności w jakich wystąpił. Np. gram w GTA 4, słucham muzyki, oglądam film, a podczas oglądania filmu, gdy chcę go trochę przesunąć nagła 2 sekundowa zawiecha i bs (film odtwarzany w windows media player).

 

Chciałem sprawdzić czy te przewijanie w filmach za każdym razem będzie skutkowało bs i wczoraj zrobiłem 2 próby jedna po drugiej (oczywiście BSOD). Po tych dwóch próbach mój antywirus - avast został wyłączony i nie mogłem go włączyć. Musiałem sam odinstalować i na nowo go zainstalować, a wskaźnik siły sygnału internetu pokazywał przekreśloną ikonkę monitora (brak sygnału).

Generalnie nie miła sytuacja i sprawiająca, że człowiek się wkurza bo nie może dojść do źródła przyczyny błędu.

 

Moja platforma:

-Intel core i5 2500K

-Asus P8H67-M EVO Rev. 3.0

-MSI 6850 Radeon 1GB Cyclone

-OCZ StealthXStream 2 600W 80+SLI 120mm

-Kingston 4G DDR3 1333MHz CL9

-Seagate Barracuda 500GB 7200.12 16MB, Serial ATA III

-Windows 7 BOX HOME EDITION

 

Testy jakie przeprowadziłem:

-HD Tune - Zero bad sektorów, w 100% zdrowy, temperatura podczas testu 31 stopni

-OCCT - Podczas testu procek 100%, temperatura ok 70 stopni, zero skoków wydajności, ani napięć

-BurnIn Test - Puściłem 2 razy po 15 minut. Wszystko w porządku (procek w spoczynku ok 45 stopni)

-CPU Stabiliti Test - Puściłem raz na 15 minut, zero błędów, ani zawiech, wszystko w porządku

-Diagnostyka pamięci systemu windows - zero stwierdzonych błędów

 

Na komputerze mam plomby gwarancyjne, dlatego nie mogę go otworzyć aby stwierdzić czy wszystko dobrze jest wsadzone, czy procek dobrze przylega itp., ale wydaje mi się że wszystko jest ok, ponieważ temperatura proca jest w porządku (raz kiedyś włączyłem pc i zaczął mi pikać - okazało się że proc miał ponad 90 stopni - ale to tylko raz i nigdy taka ani podobna sytuacja się nie przydarzyła), napięcia zasilacza nie mam jak sprawdzić, ale raczej też jest w porządku, wątpię aby w tym leżał problem.

 

Płyta główna obsługuje pamięci RAM, które ja mam. Nic oprócz grafy nie było podkręcane. Sama grafa była "podkręcana" przez oryginalny program od ATI i polega na przesuwaniu suwaków.

Dziś skorzystałem z bezpłatnego antywirusa online ESSET i wykrył mi 2 zainfekowania czy wirusy, które podszyły się pod Win32 - więcej nie pamiętam.

Czasem wyskakuje komunikat że jakiś sterownik od grafy przestał działać, ale ten problem już jest naprawiony.

Tak więc problem jest złożony, a od razu formata nie chce strzelać bo to można zawsze zrobić.

 

Bardzo proszę o poradę co mam zrobić, aby zlikwidować te BSODy. Pozdrawiam

PS. Mam zdjęcia tych blue screenów.

Edytowane przez Marciniak
Link to post
Share on other sites

Poświęciłeś pewnie więcej czasu na testy, niż zająłby format, a przynajmniej można by wykluczyć problem z software'm, gdyby sytuacja powtarzała się na świeżym systemie. Dziwi mnie, że w dzisiejszych czasach ktoś jeszcze przykleja plomby na obudowie :/ Od tego są gwarancje producentów na poszczególne podzespoły, chyba, że do budy pompują górskie powietrze :P

Link to post
Share on other sites

Nie powiem, trochę te testy zajęły czasu, no i jeszcze wkurzenie, że nie działa.

Co do plomb, komputer składałem z wybranych podzespołów w komputroniku, powiedziałem żeby już wszystko zrobili bo nie miałem czasu (ani zdolności) na składanie komputera. Dostałem gotową (podobno przetestowaną i bez błędów) jednostkę do użytkowania.

Oczywiście trochę musiałem dopłacić, ale dostałem oprócz gwarancji na poszczególne podzespoły ogólną gwarancję na cały zestaw na 2 lata - przez co nie mogę odklejać tych plomb chociaż w ogóle mi to nie odpowiada.

Link to post
Share on other sites

Pierwszego kompa też brałem w ten sposób, później zauważyłem, że dłubanie w bebechach sprawia mi kupę frajdy, a i dużo taniej wychodzi. Poza tym prędzej czy później będziesz musiał kompa w środku odkurzyć, a latanie z każdą pierdołą do serwisu to strata czasu. No i jeszcze kwestia rozbudowy ograniczona do jednego sklepu :/

 

BTW trochę dziwny zestaw, bo po co brać h67(i do tego ze zintegrowaną grafą)pod 2500k ? Też mam ten sam chipset, ale z góry założyłem, że w OC się nie bawię i wziąłem i5 2500 - zawsze kilka dyszek w portfelu zostaje. No i niepotrzebnie taki mocny zasilacz, za zaoszczędzoną kasę mogło wystarczyć na 6870, który w połączeniu z tym prockiem wyjątkowo sobie chwalę.

Edytowane przez Nowaj
Link to post
Share on other sites

Hmmm, mnie zastanawiają 2 rzeczy:

1. Napisałeś, że raz wystąpiła sytuacja z przegrzewaniem procesora. Ciekawi mnie, co mogło to spowodować. Wiatrak się nie kręcił?

2. Masz zdjęcia BSODów to czemu ich jeszcze nie widzimy. Tam najczęściej jest wszystko napisane ;)

 

I jeszcze jedno - może grafika jest jednak za bardzo podkręcona? Spróbuj ją odkręcić do ustawień fabrycznych i sprawdzić, czy dalej są BSODy

Edytowane przez nizios
Link to post
Share on other sites

Co do przegrzania się procka to czytałem że w boxowym chłodzeniu intela występuje problem z plastikowymi zaczepami do radiatora i przez to temperatura nie jest dobrze odprowadzana. Myślę że to było to, ale mogę się mylić.

 

http://w643.wrzuta.pl/obraz/5GH6KHXdCBD/bsod

http://w643.wrzuta.pl/obraz/5JSfpAChGGN/bsod_1

 

Wziąłem "odkręciłem" %-) grafę.

Link to post
Share on other sites

Dołącz do dyskusji

Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.

Gość
Odpowiedz w tym wątku...

×   Wklejono zawartość z formatowaniem.   Usuń formatowanie

  Dozwolonych jest tylko 75 emoji.

×   Odnośnik został automatycznie osadzony.   Przywróć wyświetlanie jako odnośnik

×   Przywrócono poprzednią zawartość.   Wyczyść edytor

×   Nie możesz bezpośrednio wkleić grafiki. Dodaj lub załącz grafiki z adresu URL.

Ładowanie
  • Ostatnie aktualizacje statusu

    • WojTECH

      Jeżeli macie problem z działaniem interfejsu forum, to należy wybrać na dole strony motyw awaryjny. Będzie on dostępny do czasu rozwiązania problemu z motywami domyślnymi.

      PS. Kanał RSS już działa.
      · 1 odpowiedź
    • jacekgothic

      https://forum.benchmark.pl/topic/298034-reputacja-reakcje-spolszczenie/
       
      · 0 odpowiedzi
    • raiders

      Szybkie pytanie .Chcę kupić żonie tel pod choinkę . Normalny użytkowanie   www,  rozmowy ,fotki także na jakiś wodotryskach  mi nie zależy . Wiadomo ze dla kobiety to wygląd i kolor najważniejszy Cena  800 max 1000zl .
      Obecnie redmi note 9 jest za 799zl...
      · 2 odpowiedzi
    • WojTECH

      Pracujemy nad przywróceniem działania Tapatalk. Zostanie też uruchomiony kanał RSS. Reszta zgłoszonych problemów w działaniu forum jest już niezależnie rozwiązywana. 
      · 9 odpowiedzi
    • VindoV

      Wczoraj o 12 zamówione cloudy II na niemieckim amazonie za 50 euro, planowana dostawa pod drzwi początkowo była na piątek, wieczorem zmienili na czwartek, a przed chwilą gość mi je przyniósł, miła niespodzianka:)
      · 2 odpowiedzi
×
×
  • Dodaj nową pozycję...