Skocz do zawartości

Jak najlepiej podłączyć xbox360 slim +amplituner+LCD Full HD

Recommended Posts

Ja mam dokladnie tak samo tzn .

Obraz do TV kablem HDMI , a dzwiek kabelkiem optycznym do Amplitunera .

xvxvk - a co masz za problem z kablem optycznym ?HDMI wtyk masz po lewo a optyka na srodku konsoi ( patrzac frontem do Ciebie)

Sprawa wyglada inaczej gdy masz x-ksa w wersji FAT

Edytowane przez gucio2003

Jeżeli tak jak piszesz to znaczy, że gość gdzieś zrobił błąd. Dźwięk puszczany przez HDMI jeśli nie jest lepszy to na pewno nie gorszy od optyka. Właściwie jedno i drugie to cyfra więc teoretycznie nie powinno być mowy o różnicy.

Ale po kiego diabla , puszczac dzwiek po hdmi ? To samo wyjdzie hdmi + optyk ( nawet lepiej) , bo jesli dasz HDMI to sygnal musi przejsc przez TV i potem do Amplitunera , a tak masz proste polaczenie Nadajnik-Odbiornik , zero posrednikow (TV) .

Oczywiscie jak masz Xbox i TV tylko to jasna sprawa ze tylko hdmi , ale jak dzwiek ma isc do amplitunera to tylko optyk ( moim zdaniem)

Dziwne rzeczy piszesz Gucio. Jak przejść przez TV? Przecież sygnał przechodzi przez amplituner do TV a nie przez TV do amplitunera. Jak ktoś chce się bawić w podwójne kable to jego sprawa ale nie wiem co miałby zyskać na osobnym puszczeniu dźwięku i obrazu. Jedyny problem jaki przychodzi mi na myśl to ewentualne opóźnienia obrazu przez amplituner. W takim przypadku jeżeli amplituner nie ma wbudowanego regulowanego opóźnienia dźwięku do synchronizacji z obrazem to może być to bardzo uciążliwe. W każdym innym przypadku podłączenie jedynie przez HDMI jest lepsze.

@xvxvk

W sumie się zagalopowałem bo nawet nie napisałeś czy twój amplituner obsługuje obraz przez HDMI. Jak to jest?

Edytowane przez elkey
  • Popieram 1

Mój amplituner obsługuje obraz przez HDMI ale i tak wole kabelkiem obtycznym ponieważ próbowałem przez Hdmi i były problemy a tak mam pewność że wszystko będzie działało.Dzięki wszystkim za pomoc kiedyś było tu coś takiego jak pochwała teraz tego nie widzę ale jeśli dalej jest coś takiego to napiszecie gdzie to jest to wam dam pochwały.

Edytowane przez xvxvk

No elkey chodzilo mi wlasnie o to napisales :D nie z tv do ampli tylko ampli do TV :D .Rozne sa cuda z amplim jak podaje obraz do TV ( opoznienia itp ) chociaz zalezy jaki model itp . Wiec bez pierd....gi hdmi + optyk :D

xvxvk - pochwalki nadal sa , kliknij zielona strzaleczke przy poscie autora co Ci pomogl :D

• Popieram 1

Czytałem na innym forum że gość właśnie podpiął wszystko po hdmi i dźwięk był bardzo słabej jakości chociaż miał audio za 11tyś.Więc wole przez kabel optyczny.

Blad logiczny, HDMI pozwala uzyskac wyzszy bitrate niz kabel optyczny vide pozwala na przekazywanie dzwieku lepszej jakosci w standardach niekompresowanych.

Optyk na to juz nie pozwoli.

sygnal musi przejsc przez TV i potem do Amplitunera

Nie, amplituner przekazuje dopiero sam obraz do TV "lapiac" dzwiek po drodze.

Jedyny problem jaki przychodzi mi na myśl to ewentualne opóźnienia obrazu przez amplituner.

Nie powinno wystepowac.

obraz do TV ( opoznienia itp )

Nie rozprzestrzeniaj takich plotek bo potem ludzie beda pytac o to miliard razy.

Mialem juz wszystkie amplitunery dostepne na rynku z polek cenowych 2000-4000 PLN i na zadnym z nich nie wystepowal taki problem.

Puszczanie dzwieku optykiem, gdy mozemy puscic go przez HDMI jest po prostu marnotrawieniem pieniedzy.

• Popieram 1

Blad logiczny, HDMI pozwala uzyskac wyzszy bitrate niz kabel optyczny vide pozwala na przekazywanie dzwieku lepszej jakosci w standardach niekompresowanych. Optyk na to juz nie pozwoli. Nie, amplituner przekazuje dopiero sam obraz do TV "lapiac" dzwiek po drodze. Nie powinno wystepowac. Nie rozprzestrzeniaj takich plotek bo potem ludzie beda pytac o to miliard razy. Mialem juz wszystkie amplitunery dostepne na rynku z polek cenowych 2000-4000 PLN i na zadnym z nich nie wystepowal taki problem. Puszczanie dzwieku optykiem, gdy mozemy puscic go przez HDMI jest po prostu marnotrawieniem pieniedzy.

Lol . Czy ja pisalem ze bedzie na 100% jakis lag ? NIE ! No ale jak miales WSZYSTKIE amplitunery to pewno lepiej wiesz , a konstruktorzy dali wyjscie optyczne bo nie mieli czym zatkac malego otworu w obudowie urzadzenia :D LOL

A co do marnotrawienia pieniedzy to :

2x HDMI = powiedzmy 200zl

Hdmi + opyk = powiedzmy 200zl tez kupisz :D

No chyba ze chcesz jakies MONSTER3D to dopisz po jednym 0 :D

dali wyjscie optyczne bo nie mieli czym zatkac malego otworu w obudowie urzadzenia

Dali ze wzgledu takiego, ze nie kazdy DAC obsluguje dzwiek po HDMI, i w przypadku kiedy ktos ma sprzet bez wsparcia HDMI to HDMI podlacza do wyswietlacza a optyk do sprzetu audio - tylko jezeli nie ma innej mozliwosci.

2x HDMI = powiedzmy 200zl Hdmi + opyk = powiedzmy 200zl tez kupis

Czemu 2x HDMI?

Jeden kabel HDMI wystarczy, do tego koszt 2 metrowego kabla to kwoty rzedu kilkudziesieciu zlotych powiedzmy 30,- PLN.

HDMI + Optyk to tak samo jak wyzej 30 pln za HDMI i nastepne 30 za optyka.

Dopoki kabel HDMI nie jest dluzszy niz 3M to nie warto wydawac na niego wiecej niz 100,- PLN.

Masz i za 20pln metrowego HDMI i w jakości przesyłanych informacji nie różni się nic od kabla za 500. To nie kabel RCA gdzie wiele może się stać z sygnałem po drodze. Połączenie optyczne nie jest złe ale po co dawać dwa kable skoro można jeden? Tak jak kolega wyżej napisał. Optyk jest w X'sie i PS3 bo nadal wiele sprzętów audio jako jedyne pełne wejście 5.1 ma właśnie optyka. Lepiej HDMI chyba, że tak jak piszesz z HDMI są definitywnie jakieś problemy których z różnych powodów nie chcesz/możesz usunąć. Wtedy rzeczywiście używanie HDMI tylko dla zasady byłoby błędem.

Gość
This topic is now closed to further replies.
  • Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

• Dodaj nową pozycję...