Skocz do zawartości

Recommended Posts

Proszę Was forumowiczów o pomoc.

Przymierzam się do zakupu nowego kompa w styczniu. Nowy rok = nowy komputer http://forum.pclab.pl/public/style_emoticons/swieta/smile.gif

Ze sprzętem jestem mocno do tyłu, dlatego liczę na wasze porady.

Na komputer chce przeznaczyć ~5000zł

Co na razie udało mi się złożyć:

-Intel Core i5-2500K (modeli i5 jest mnóstwo i nie wiem, czy ten będzie się nadawał. No i dobrze zastosować jakieś lepsze chłodzenie.)

-Nvidia GeForce GTX570 (tak samo z grafikami, producentów i modeli jest sporo, tutaj licze na konkretną pomoc)

-ASUS P8Z68-V (o płytach nie wiem w ogóle nic)

-Goodram 8 GB DDR3/1600 (4x2 GB), CL8, PLAY (lepiej zastosować 4x po dwa GB, czy 2x po cztery GB ? )

-SSD OCZ Vertex 3 120 GB

-Chieftec CFT-650-24CS, 650W

-o obudowie jeszcze myślę.

Zdaję sobie sprawę, że istnieje temat "zestawy na grudzień", no ale chyba trzymać się sztywno tego nie trzeba, nie?

Co jesteście w stanie zaproponować.

Z góry dzięki!

Intel i5-2500K to świetne procesor do podkręcania. Jego możliwości są naprawdę ogromne, przy czym nie jest drogi. Sam ten procesor posiadam i jestem bardzo zadowolony. Lekko podkręcisz go do 5GhZ na średnim chłodzeniu. Jest to najlepszy procesor (ewentualnie jest jeszcze i7-2600K) jaki możesz dostać w relacji cena-wydajność. Tutaj nie ma się co zastanawiać - bierz.

GTX 570 jest świetną kartą graficzną, również ją posiadam. Mam wersję od Gigabyte (Windforce x3) i mogę Ci polecić. Jest cicha, wydajna i zimna.

Świetna płyta główna, ma duży potencjał w OC, wiele gniazd SATA (4 SATAII i 2 SATAIII), jest w miarę ładna, jakość świetna (w końcu to Asus). Również nie ma się co zastanawiać. Cena jest przyzwoita, a osiągi znakomita - wszyscy sobie chwalą.

Lepiej 4x2 GB - szczególnie jeżeli będziesz dorzucał RAM. Różnica będzie niewielka na tyle, że można sobie przyszłość rozbudowy zabezpieczyć. Przy 8 GB pamięci RAM wymagany jest system 64 bitowy, ponieważ 32 bitwy obsługuje tylko 3.2 GB pamięci.

Na SSD się nie znam, ale ten dysk zbiera dobre opinie na forum i jest polecany. Możesz się rozejrzeć za Corsair GT, ale on jest chyba droższy (i szybszy, a to jest najważniejsze przy dyskach SSD).

Chieftec to dobra firma, zasilacze są znakomite, spokojnie kupuj. Dobry jest też Corsair TX650M (M oznacza, że jest modularny - to się przydaje gdy chcesz mieć porządek w obudowie).

Obudowę weź od Corsair albo Fractal Design (R3) - sam posiadam Fractala i jest świetne wygłuszone, a przepływ powietrza znakomity.

Zestaw bardzo dobry, wydajność jest ogromna i każda gra pójdzie Ci na maksymalnych detalach.

Edytowane przez Ethreivis
  • Popieram 1

wydajność nie jest ogromna

Battlefield już mu na maksymalnych nie pójdzie

chyba że lubi przycięcia

dużo kasy idzie w sprzęt który nie jest najlepszy

zamiast SSD dokupić drugą 570 tkę

a procek zamienić na FX-8150

wtedy będzie to dobry sprzęt

mimo że przekroczę lekko kwotę

Nie wiem czy wiesz, ale SSD nie kosztuje tyle co GTX 570. Ten Bulldozer to syf. Pierwszy lepszy test na poparcie moich słów.

AMD FX-8150 kosztuje 245, Intel Core i5 2500K 216, a Core i7 2600K 317. Oznacza to, że jednostka AMD jak najbardziej może konkurować z procesorami Intela. Jeżeli korzystamy z aplikacji wielowątkowych, za cenę bliższą jednostce Core i5 2500K otrzymamy wydajność droższego Intela Core i7 2600K. Jeśli jednak chcemy grać, lepszym wyborem będzie dla nas tańszy układ Intela. Dotyczy to zwłaszcza entuzjastów i zwolenników podkręcania, gdyż na chłodzeniu powietrznym oba procesory uzyskują podobne zegary. Jednak przy podobnych ustawieniach to Core i5 2500K okazuje się szybszy w grach.

FX-8150 jest droższy od Intela (o 200 zł), a wcale nie jest lepszy.

Jakoś mi BF3 na full detalach ciągnie na grywalnym poziomie (i5-2500K - nawet przy niepodkręconym - i GTX 570).

Ja proponuję:

2500k 900zł

Asrock z68 extreme3 gen3 570zł

Asus gtx 560 ti w sli 2000zł

Regnum l50 300zł

ocz zs750 350zł

corsair vengeance 8gb 1600mhz 200zł

Crucial m4 120gb 700zł

Ja bym to tak widział, można by tam dać vertexa 6870 x2 za 1400zł tylko nie wiem, jak to by było ze spięciem w przyszłości dwóch takich kart, 4 rdzenie?? Do tego można jeszcze dokupić chłodzenie cpu - Zalman performa za 140zł i kręcić go. Zestaw bardzo wydajny. Zakup gtx 570 jest nieopłacalny o czym poczytasz w innych postach forum.

Słyszałem już kilka propozycji spięcia dwóch kart. Ale mówi się, że nie ma jakiegoś potwornego skoku jakości przy dwóch kartach, jak przy jednej porządnej.

Co sądzicie o niej: http://allegro.pl/gainward-geforce-gtx-570-phantom-1280mb-hdmi-2dvi-i2006816019.html ?

No i jeśli chodzi o BF3, SKYRIM to właśnie chce sprzęt który to udźwignie :)

-Intel Core i5-2500K (modeli i5 jest mnóstwo i nie wiem, czy ten będzie się nadawał. No i dobrze zastosować jakieś lepsze chłodzenie.)

Jak nie będziesz podkręcał nie trzeba brać lepszego chłodzenia, 2500k to nalpszy i5.

wydajność nie jest ogromna Battlefield już mu na maksymalnych nie pójdzie chyba że lubi przycięcia dużo kasy idzie w sprzęt który nie jest najlepszy zamiast SSD dokupić drugą 570 tkę a procek zamienić na FX-8150 wtedy będzie to dobry sprzęt mimo że przekroczę lekko kwotę

Nie wiem, ja mam 560'tkę, i5 2500k, 8gb ramu, i BF3 na Ultra ciągnie. ;> ale lepiej na wysokie dac bo jest 50fpsow+ a na ultra cos ponad 30-40

No i widać że jednak procek aż takiej strasznej roli nie odgrywa w grach.Bo niby BF3 bardzo obciąża proca a ja też mam od 30 do 40 fps-ów na ultra.Posiadam proca który nie jest polecany do gier 1090t i GTX 560ti GB.Gram na wysokich bo tak jest fajniej,lepsza płynnośc.

Edytowane przez lukas1910

OK! Sprzęt, który udało mi się finalnie skomponować:

• Asrock P67 Extreme4 (B3) Intel P67 LGA1155 (PCIE/DZW/GLAN/SATA/RAID/DDR3)
  • Gainward GeForce GTX 570 Phantom, 1.25GB GDDR5, 2x DVI, HDMI, DisplayPort
  • SilentiumPC Regnum L50 Pure Black (RG-L50)
  • INTEL Core i5 2500K - 3,3 GHz - Cache L3 6 MB - Socket LGA 1155 (BX80623I52500K)
  • Corsair Vengeance 2x4GB, DIMM,1600MHz, DDR3, CL9, XMP,Non-ECC
  • XFX Black 750W Modular 80+ silver SLI PSU
  • SilentiumPC Fortis

Zamawiać? :)

Asrock P67 Extreme4 (B3)

warto dopłacić do AsRock Z68 Extreme4 Gen3 (z uwagi na nowszy czipset i port pci_e 3.0)

http://www.camino.pl/plyta-socket-lga1155-asrock-z68-extreme4-gen3,twr,55186.html

XFX Black 750W Modular 80+ silver SLI PSU

Super mocny zasilacz, szkoda że tylko 2 lata gwarancji, proponuje coś z tych:

http://www.esc.pl/product_info.php?cPath=142&products_id=38646

http://www.esc.pl/product_info.php?cPath=142&products_id=30791

powiem ci tyle sam jesteś syf nie masz to się nie wypowiadaj nie bez powodu zamieniłem I5 2500K na FX-8150

powiem ci tyle sam jesteś syf nie masz to się nie wypowiadaj nie bez powodu zamieniłem I5 2500K na FX-8150

Jak masz w opisie AMD User to masz i powód.

Ps. Sam chciałem wziąść bulda, ale po przeczytaniu paru testó stwierdziłem że do gier się nie nadaje. Do rendowania grafiki, kompresji plików to tak. Ale co do gier klapa, Ponieważ większość gier wykorzystuje maks. 4 rdzenie.