Jac0Q 2 Napisano 24 Grudnia 2011 Udostępnij Napisano 24 Grudnia 2011 (edytowane) Witam! Z góry przepraszam za możliwość dodania tematu do złego działu, ale nie wiedziałem gdzie on się nadaje. Ponieważ wigilia się skończyła i moje oszczędności zostały pomnożone o dodatkowy kapitał zacząłem się zastanawiać, czy nie przerzucić się z poczciwego XP na Windows 7 + dokupić dysk ssd, ale koszt tej operacji to ~800zł i zastanawiam się czy ta decyzja będzie opłacalna. Chciałbym, żeby komputer był ogólnie sprawniejszy (szybszy start systemu, przeglądarki, brak zawieszeń itp. Dlatego zwracam się z prośbą o powiedzenie czy warto zrobić powyższy upgrade i czy będzie on warty tych pieniędzy. Komputer używam głównie do: słuchania muzyki (zestaw 2 wieże + wzmacniacz), oglądania filmów, przeglądania internetu, okazyjnego grania (CS, seria Assassin's Creed, Heroes 3, Portale itp.) oraz nauki (taa...). Obecna konfiguracja to: Płyta główna: Asus P5K Procesor: Intel C2D E6550 @2,6 GHz Ram: 2x 1GB DDR2 Kingston 667 Karta graficzna: Asus Ati Radeon HD 5550 1 GB GDDR2 Silent Karta dźwiękowa: Asus DX/XD PCI-Ex Dysk: 500GB HDD Seagate SATA Nagrywarka DVD Lite-on Edytowane 24 Grudnia 2011 przez Jac0Q 1 Cytuj Link to post Share on other sites
Gość effendi360 Napisano 24 Grudnia 2011 Udostępnij Napisano 24 Grudnia 2011 (edytowane) Przy tych cenach... SSD jest dla tych co mają w swoim zestawie już wszystko i nie mają co robić z pieniędzmi (vide ja - mam dwa dyski SSD ) Patrząc na Twoją platformę, uważam, że lepiej tą kaskę spożytkować jakoś inaczej. Np dozbierać 5 stówek i kubić coś takiego http://allegro.pl/asrock-p67-pro3-intel-core-i5-2500k-qos-james-bond-i1997392513.html Da o wiele bardziej zauważalnego kopa niż SSD. Edytowane 24 Grudnia 2011 przez effendi360 1 Cytuj Link to post Share on other sites
dsn Zielarz 7 Napisano 24 Grudnia 2011 Udostępnij Napisano 24 Grudnia 2011 SSD faktycznie daje kopa (sam zakupiłem ostatnio OCZ agility 3) ale przy twoim sprzęcie bardziej skłoniłbym się ku propozycji effendi360. Znacznie lepiej ci wyjdzie zakup świetnego procka o mobo 1 Cytuj Link to post Share on other sites
Jac0Q 2 Napisano 24 Grudnia 2011 Autor Udostępnij Napisano 24 Grudnia 2011 No właśnie z tym budżetem to jest dość zamknięty temat, bo są niestety jeszcze inne wydatki... także jeżeli miałbym coś modernizować to maksymalnie mogę wydać 700zł na części + 400 na windows 7. Czy w tej cenie faktycznie dałoby się coś znaleźć, co by polepszyło wydajność oraz komfort użytkowania? 1 Cytuj Link to post Share on other sites
Gość effendi360 Napisano 24 Grudnia 2011 Udostępnij Napisano 24 Grudnia 2011 Dałoby się ale pożytek będzie niewspółmierny do wydanej kwoty. Czaisz ? 1 Cytuj Link to post Share on other sites
Ivan911 44 Napisano 24 Grudnia 2011 Udostępnij Napisano 24 Grudnia 2011 Jestam za a nawet przeciw. Racja, mozna by wrzucic procka i plyte. Ale zeby grac w Heroes 3, CS, i to okazyjnie nie potrzebujemy nie wiadomo jakiego kompa. A SSD, jak sam wiesz daje niesamowitego kopa, a przyjemnosc obcowania z komuterem, wszystko otwiera sie natychmiastowo. Zreszta sam wiesz, masz SSD, a nawet dwa, to tak jak ja :-). Wiec moja rada jedt nastepujaca, czy wybierzesz CPU+pl,gl, czy SSD. Obie odpowiedzi sa poprawne. Natomiast ja bym poszedl w SSD, ale jakos w lutym, jak ceny wroca do normy. 1 Cytuj Link to post Share on other sites
Player1 1183 Napisano 25 Grudnia 2011 Udostępnij Napisano 25 Grudnia 2011 (edytowane) Jeśli nie grasz dużo i nie zależy ci przede wszystkim na ilości klatek animacji/s przy max detalach to kup ssd. Na allegro jest Agility 3 120GB za 649 zł z Agito. Dobry dysk z zaufanego sklepu w niezłej cenie. Wystarczy na system i kilka gier i dodatki + wystarczającą ilość wolnej przestrzeni. Sam się zastanawiam czy go nie kupić. http://www.agito.pl/dyski/ocz-agility-3-agt3-25sat3-120g-25-120gb-sata600.0.452371.html Edytowane 25 Grudnia 2011 przez Player1 1 Cytuj Link to post Share on other sites
Ivan911 44 Napisano 25 Grudnia 2011 Udostępnij Napisano 25 Grudnia 2011 I z kupnem Win 7 sie wstrzymaj, zaraz 8 wychodzi. Obejrzyj to 1 Cytuj Link to post Share on other sites
saddam 505 Napisano 25 Grudnia 2011 Udostępnij Napisano 25 Grudnia 2011 Już lepiej wziąć Corsair zamiast tego OCZ. Przesiadka z HDD na SSD to jeden z najlepszych upgrade'ów. Cytuj Link to post Share on other sites
Jac0Q 2 Napisano 25 Grudnia 2011 Autor Udostępnij Napisano 25 Grudnia 2011 (edytowane) Dzięki za rady! Z tym windowsem to kupię 7 dlatego, że testowałem ostatnio tę wersję testową 8 i nie przypadła mi do gustu, a po drugie za 1,5-2 lata planuję kupić jakiegoś laptopa. SSD wybrałem taki: http://www.saturion.pl/product/137846/Sprzet_komputerowy/Podzespoly/Corsair_2_5_SSD_Force_60_GB_Serial_ATA3_550MB-s_490MB-s_80k_IOPs.html Edytowane 25 Grudnia 2011 przez Jac0Q Cytuj Link to post Share on other sites
saddam 505 Napisano 25 Grudnia 2011 Udostępnij Napisano 25 Grudnia 2011 Bardziej opłaca się inwestować w modele 120GB. Tam jest najatrakcyjniejszy przelicznik GB/zł i cywilizowany komfort użytkowania. 60GB to dość niewiele i niekończące się żąglowanie plikami. Cytuj Link to post Share on other sites
Gość effendi360 Napisano 25 Grudnia 2011 Udostępnij Napisano 25 Grudnia 2011 Bardziej opłaca się inwestować w modele 120GB. Tam jest najatrakcyjniejszy przelicznik GB/zł i cywilizowany komfort użytkowania. 60GB to dość niewiele i niekończące się żąglowanie plikami. Eeee tam mam 60 na którym mam win 7 i jeszcze 35 gb wolnego w tej chwili ps system ma 8 miesięcy. Cytuj Link to post Share on other sites
Player1 1183 Napisano 25 Grudnia 2011 Udostępnij Napisano 25 Grudnia 2011 Co nie zmienia faktu, że po dołożeniu 216 zł do tego Korsarza można dostać OCZ Agility 120 GB. Nie trzeba być profesorem matematyki, żeby ogarnąć, co jest bardziej opłacalne. Cytuj Link to post Share on other sites
Vercruysse 148 Napisano 25 Grudnia 2011 Udostępnij Napisano 25 Grudnia 2011 Też wolałbym dołożyć niewiele a mieć pojemniejszy dysk. Choć na początek zmieniłbym jednak platformę a dopiero w następnej kolejności dokupiłbym dysk SSD. Na obecnym dysku możesz przecież mieć 2 systemy. Cytuj Link to post Share on other sites
Jac0Q 2 Napisano 25 Grudnia 2011 Autor Udostępnij Napisano 25 Grudnia 2011 O tyle nie uśmiecha mi się zmieniać platformy, bo ta działa dobrze i nie widzę sensu kupować lepszego procesora tym bardziej, że go nie wykorzystam. Chciałem osiągnąć właśnie taki efekt jak napisał @Ivan911 czyli zwiększyć komfort używania komputera. Cytuj Link to post Share on other sites
yorgol 15 Napisano 25 Grudnia 2011 Udostępnij Napisano 25 Grudnia 2011 I z kupnem Win 7 sie wstrzymaj, zaraz 8 wychodzi. Nie mam pojęcia kto tą 8 będzie używał na PC.Miałem wersję testową i czułem się jakbym używał jakiejś nakładki typu "media center" na normalny system Mam ten sam dylemat co autor tematu z tą różnicą że mi wystarczy 32-64Gb na system (64 aż nadto)z tym że ja chciałem kupić tani używany SSD(do 250zł) i że składam nowy zestaw a nie modernizuje istniejący. Cytuj Link to post Share on other sites
Gość effendi360 Napisano 25 Grudnia 2011 Udostępnij Napisano 25 Grudnia 2011 Ja tam bym używki SSD nie brał. h** wie co kto z nim robił. Kupisz tanio a potem po włączeniu SSD Life się okaże, że zostało mu dwa miesiące życia Cytuj Link to post Share on other sites
blacklio 47 Napisano 25 Grudnia 2011 Udostępnij Napisano 25 Grudnia 2011 Zdecydowanie SSD da największego kopa w użytkowaniu PC oraz na komfortowym działaniu systemu, OCZ bym omijał z daleka za ich awaryjność. Cytuj Link to post Share on other sites
Recommended Posts