cieciurka1 1 Napisano 24 Grudnia 2011 Udostępnij Napisano 24 Grudnia 2011 (edytowane) Złożyłem po raz pierwszy raz komputer ahh strasznie mocny i wg.Wy mi doradzaliscie tez części.Wlaczam go zaczynaja sie kręcić wentylatory zapalac diody i nagle zgasl i uruchomił sie troche głośniej ale na monitorku nie ma obrazu odrazu mowie ze wszystkie kontrolki sie pala.Postaram sie wrzucić zdjecia.Prosze o pomoc bo jeśli nie będzie dzialac to 8tys poszło sie jeba***Monitor jest sprawny bo na starym kompie działał bez problemowo. Edytowane 24 Grudnia 2011 przez cieciurka1 Cytuj Link to post Share on other sites
KOXsu 123 Napisano 24 Grudnia 2011 Udostępnij Napisano 24 Grudnia 2011 (edytowane) Niech ktoś Ci go poskłada jak sam nie umiesz. Zrób zdjęcia kabli od panelu, zresetuj bios, sprawdź zasilanie karty. Masz starą kartę, kartę PCI? Edytowane 24 Grudnia 2011 przez KOXsu Cytuj Link to post Share on other sites
cieciurka1 1 Napisano 24 Grudnia 2011 Autor Udostępnij Napisano 24 Grudnia 2011 Nie za pierwszym razem tez sie nie pokazuje Cytuj Link to post Share on other sites
tora1025 24 Napisano 24 Grudnia 2011 Udostępnij Napisano 24 Grudnia 2011 Zamieść konfiguracje co masz w środku... ja obstawiam że coś z zasilaniem karty graficznej jest coś nie tak. Cytuj Link to post Share on other sites
Eklerek 642 Napisano 24 Grudnia 2011 Udostępnij Napisano 24 Grudnia 2011 Podaj config i wrzuć zdjęcia. Cytuj Link to post Share on other sites
Gość JackHammer Napisano 24 Grudnia 2011 Udostępnij Napisano 24 Grudnia 2011 Nie panikuj bo wściekły umysł to wąski umysł. Wyślij zdjęcia, przeczytaj dokładnie raz jeszcze instrukcje od płyty głównej bo może coś tam źle porobiłeś, tutaj źle Ci nikt nie doradził ani nie doradza... Spokojnie. Cytuj Link to post Share on other sites
bati999 13 Napisano 24 Grudnia 2011 Udostępnij Napisano 24 Grudnia 2011 (edytowane) Jak ktoś napisał, sprawdź czy wszystko jest dobrze podłączone. Może monitor nie jest podłączony do zasilania, albo do karty graficznej? Albo w karcie coś pykło. Wtedy na gwarancję. I nie panikuj. Może to z twojej winy, a nie z błędu podzespołów, więc podaj zdjęcia Edytowane 24 Grudnia 2011 przez bati999 Cytuj Link to post Share on other sites
cieciurka1 1 Napisano 24 Grudnia 2011 Autor Udostępnij Napisano 24 Grudnia 2011 Zasilacz: Seasonic ss 760km x-760w 80+gold Procesor: Intel core i5 2500k Lga1155 Płyta główna: Asus maximus IV gene-z Dysk SSD: Crucial 128gb Obudowa: Antec twelve hundred vs atx Grafa: Asus matrix gtx580 platinium Cooler: Phanteks Nagrywarka: Liteon ihas124 Hdd: Samsung 500GB 7200rpm 16MB cache SATA-II F3 Ramy: Goodram 8gb (2x4gb) 1600mhz cl9 play Cytuj Link to post Share on other sites
Eklerek 642 Napisano 24 Grudnia 2011 Udostępnij Napisano 24 Grudnia 2011 No ja nie wiem kto Ci taki zestaw doradził, ale mniejsza z tym. Wrzuć fotki to wtedy zobaczymy co jest nie tak. Cytuj Link to post Share on other sites
Hamersky 0 Napisano 24 Grudnia 2011 Udostępnij Napisano 24 Grudnia 2011 Może słabo wpiąłeś grafikę albo RAM lub nie wpiąłeś wtyczki z dodatkowym zasilaniem do grafy. Cytuj Link to post Share on other sites
Sony156 4965 Napisano 24 Grudnia 2011 Udostępnij Napisano 24 Grudnia 2011 Po pierwsze wyjmij bateryjkę od biosu. Wrzuć zdjęcia, zobaczymy czy wszystko masz podłączone. Cytuj Link to post Share on other sites
ProgShield 77 Napisano 24 Grudnia 2011 Udostępnij Napisano 24 Grudnia 2011 Sprawdź czy kabel jest dobrze wpięty do monitora i karty grafiki Cytuj Link to post Share on other sites
cieciurka1 1 Napisano 24 Grudnia 2011 Autor Udostępnij Napisano 24 Grudnia 2011 Napewno jest dobrze bo jak byłby zle to by sie pojawił napis podłączyć kabel dvi. Cytuj Link to post Share on other sites
Gość effendi360 Napisano 24 Grudnia 2011 Udostępnij Napisano 24 Grudnia 2011 Koleś - sprawdź ramy. Mają być w slotach 1 i 3 jak nie działa to przepnij do 3 i 4. Też miałem płytę asusa, złożyłem zestaw i nie było obrazu, przepiąłem ram i było git. Potem pytałem na forach czy to coś nie tak z płytą. Okazuje się że nie, po prostu dwa dodatkowe sloty działają dopiero jak w każdym masz kości. Piszesz, że składałeś pierwszy raz... czaisz, że kości mają być wpięte 1-0-1-0 albo 0-1-0-1 ? Gdzie 1 oznacza slot z ramem a 0- pusty. Nie panikuj, szansa, że coś z nowych podzespołów jest uwalone jest jak 1:0000. Po prostu coś z podłączaniem po************ś. Tak jak piszą - daj zdjęcia. No... i mam nadzieję, że porządnie założyłeś pastę na procka Kiedyś z kumplem, ze 20 lat temu, przy pierwszym składaniu, nie wiedzieliśmy nawet do czego ona jest Wiadomo jak to się skończyło... Cytuj Link to post Share on other sites
cieciurka1 1 Napisano 24 Grudnia 2011 Autor Udostępnij Napisano 24 Grudnia 2011 Koleś Bedziesz bogiem jak to wina ramow ale na razie musze sie do nich dostać czyli zdjąć cooler i wg.Wkladalem 0-1-0-1 teraz spróbuje na odwrót ale tak jak mowie Troche to potrwa ;/. Cytuj Link to post Share on other sites
gepardmak 697 Napisano 24 Grudnia 2011 Udostępnij Napisano 24 Grudnia 2011 Brak sygnałów z płyty głównej nie wróży nic dobrego. Proponuje rozpiąć wszystko do podstawowych komponentów. Sprawdzić czy głośniczek od obudowy podpięty jest prawidłowo. I próbować wystartować tylko zasilacz, procesor, płytę, grafikę i ram, bez podpinania reszty urządzeń. Odpiąć wszystko, diody od obudowy, przyciski, USB,SATA. Zostawić tylko głośnik i zasilania podzespołów. Resztę można zbadać później(dysk, nagrywarka). Bez ramu można odpalać zasilacz, płytę z procesorem i grafiką. Charakterystyczne piszczenie płyty. Powie ci czy to ram. Do sprawdzenia wystarczy jedna kość. Bez obsadzania w dualu. Bez grafiki też idzie odpalić sprzęt. Sygnał dźwiękowy będzie inny, ale dowiesz się czy płyta jest ok. I czy problem leży w grafice. Brak sygnałów z płyty to objaw złego montażu procesora, albo niesprawności płyty(za duży docisk chodzenia). Może pomóc reset ustawień(Clear CMOS, wyjęcie baterii i próba startu na sucho bez kabla zasilającego wpiętego do zasilacza, po to by rozładować elektrolity na płycie).Jak to nie pomoże to demontaż chłodzenia, sprawdzenie docisku i nóżek w podstawce pod procesorem czy nie są pokrzywione. Płyta ma też wyświetlacz diagnostyczny komunikat na nim może ci pomóc w rozszyfrowaniu problemu ze startem. Cytuj Link to post Share on other sites
cieciurka1 1 Napisano 24 Grudnia 2011 Autor Udostępnij Napisano 24 Grudnia 2011 Przestawilem ramy ale nie pomogło. Cytuj Link to post Share on other sites
Saiya-jin 190 Napisano 24 Grudnia 2011 Udostępnij Napisano 24 Grudnia 2011 U mnie też za pierwszym razem nie działało i do dziś nie wiem dlaczego. Sprawdź może podłączenie panela przedniego (power, hdd, usb etc.). Cytuj Link to post Share on other sites
gepardmak 697 Napisano 24 Grudnia 2011 Udostępnij Napisano 24 Grudnia 2011 Po kolei rób to co napisałem post wyżej i pisz jakie masz sygnały(objawy). Może coś wymyślimy. Waląc na ślepo nie wiele zdziałasz. Cytuj Link to post Share on other sites
Saiya-jin 190 Napisano 24 Grudnia 2011 Udostępnij Napisano 24 Grudnia 2011 Jak masz proline w okolicy, to możesz im oddać na sprawdzenie za 30 zł. W moim przypadku pomogło (chociaż nadal nie wiem, co było nie tak. Później składałem kompa jeszcze kilka razy i działał). Cytuj Link to post Share on other sites
Gość effendi360 Napisano 24 Grudnia 2011 Udostępnij Napisano 24 Grudnia 2011 Cienka sprawa. Ja Ci się w wigilię komp pi*****i to cały rok tak będzie Cytuj Link to post Share on other sites
cieciurka1 1 Napisano 25 Grudnia 2011 Autor Udostępnij Napisano 25 Grudnia 2011 Efendi miejmy nadzieje ze nie :F Cytuj Link to post Share on other sites
Gość effendi360 Napisano 25 Grudnia 2011 Udostępnij Napisano 25 Grudnia 2011 Uruchomiłeś go w końcu ? Cytuj Link to post Share on other sites
adam9871 901 Napisano 25 Grudnia 2011 Udostępnij Napisano 25 Grudnia 2011 Wyjmij wszystkie podzespoły z obudowy i spróbuj bez obudowy też tak kiedyś miałem i to pomogło Cytuj Link to post Share on other sites
cieciurka1 1 Napisano 25 Grudnia 2011 Autor Udostępnij Napisano 25 Grudnia 2011 (edytowane) Nie bo niestety ale za bardzo nie mam czasu jak tylko zrobię zdjecia lub coś wykombinuje dam znać.A jaka jest szansa ze ramy albo procesor jest uszkodzony?Bo nie wiem jak sprawdzi.Na grafie świeca sie kontrolki od pcie i napis więc dziala a przez płyte przebiega prąd.A jeszcze jak wyjme bateryjke to mogę coś uszkodzić? Edytowane 25 Grudnia 2011 przez cieciurka1 Cytuj Link to post Share on other sites
Recommended Posts