A-lusions 0 Napisano 23 Grudnia 2011 Udostępnij Napisano 23 Grudnia 2011 Kupiłem powyższą kartę i zasilacz http://www.agito.pl/zasilacze/ocz-stealthxstream-2-500w-.0.393668.html Po podpięciu wszystkiego karta nie dawała oznak życia, chociaż komputer był w ruchu. W książeczce dołączonej do karty graficznej wyczytałem, że potrzebny jest zasilacz 500W, jeżeli ma 2 złącza 6 pinowe(karta wymaga podpiecia 2 złącz 6pin) lub 550W, jeżeli ma 1 wejście 6 pinowe a drugie podłącza się za pomocą adaptera 2x 4pin => 6pin (adapter był dołączony do karty graficznej). Niestety zakupiony zasilacz posiada tylko jedno złącze 6 drucikowe, więc drugie podpiąłem za pomocą dołączonego adaptera. Karta niestety nie daje oznak życia. Pytanie brzmi, czy karta stoi w miejscu z powodu zbyt niskiej mocy zasilacza czy może być uszkodzona? Pytam, ponieważ kupowałem ją w stanie używanym (4 miesiące), sprzedający sprzedawał 4 takie karty w jednej aukcji, wszystkie zostały sprzedane i za wszystkie dostał pozytywne komentarze. Wolę się upewnić, że takie zachowanie się karty jest naturalne w przypadku zbyt niskiej mocy zasilacza, mimo prawidłowej pracy reszty sprzętu, bo nie chcę na darmo bawić się w odsyłanie zasilacza i wymianie go na model 600W. Cytuj Link to post Share on other sites
KOXsu 123 Napisano 23 Grudnia 2011 Udostępnij Napisano 23 Grudnia 2011 Jakiej marki jest to zasilacz? Zobacz czy dobrze wpoiłeś przejściówkę. Cytuj Link to post Share on other sites
A-lusions 0 Napisano 23 Grudnia 2011 Autor Udostępnij Napisano 23 Grudnia 2011 Podałem link do zasilacza.OCZ StealthXstream 2 500W. Przejściówka jest dobrze wpojona. Cytuj Link to post Share on other sites
Vercruysse 148 Napisano 23 Grudnia 2011 Udostępnij Napisano 23 Grudnia 2011 Podłącz zasilanie z molexa-peg możesz zrobić oba podłączenia w ten sam sposób..Zasilacz jest wystarczający do tej karty.Natomiast jeśli masz znajomego,kolegę który posiada mocniejszy zasilacz to możesz sprawdzić tą kartę. Cytuj Link to post Share on other sites
IronFe 221 Napisano 24 Grudnia 2011 Udostępnij Napisano 24 Grudnia 2011 Jakby karta dostawała za mało papu to by się darła podczas bootowania (czerwony tekst o braku wystarczającego zasilania). Skoro karta nie chce wstać to wskazuje ze jest uszkodzona, jeśli masz możliwość zanieś do kumpla i sprawdź czy u niego wstanie. Jak nie wstanie to skontaktuj i działaj Cytuj Link to post Share on other sites
kraszer 2 Napisano 24 Grudnia 2011 Udostępnij Napisano 24 Grudnia 2011 Powiem tak.Zasilacz na 100% wystarcza. U mnie OCZ 550 starcza na hd6950 i I5 2500k (hd i I5 po oc). W książeczce dołączonej do karty graficznej wyczytałem, że potrzebny jest zasilacz 500W, jeżeli ma 2 złącza 6 pinowe(karta wymaga podpiecia 2 złącz 6pin) lub 550W, jeżeli ma 1 wejście 6 pinowe a drugie podłącza się za pomocą adaptera 2x 4pin => 6pin (adapter był dołączony do karty graficznej). Niestety zakupiony zasilacz posiada tylko jedno złącze 6 drucikowe, więc drugie podpiąłem za pomocą dołączonego adaptera. Tu masz odpowiedz .Skora karta wymaga 2x 6pinowe to bedziesz musiał zmienic zasilacz. Spróbuj jeszcze na innym adapterze.Moze z nim jest cos nie tak. Pozdrawiam. Cytuj Link to post Share on other sites
IronFe 221 Napisano 24 Grudnia 2011 Udostępnij Napisano 24 Grudnia 2011 Nie musi wymieniać zasilacza skoro są adaprety 2xmolex na peg 6 pin Cytuj Link to post Share on other sites
A-lusions 0 Napisano 24 Grudnia 2011 Autor Udostępnij Napisano 24 Grudnia 2011 Posiadam tylko jeden adapter, a molexy w zasilaczu są tylko 2, więc nie mogę podłączyć grafiki na 2 adapterach nawet, gdybym posiadał drugi. Chodziło mi tylko o to, czy taki stan rzeczy może być głównym powodem takiego zachowania się karty, czy raczej powinna dawać oznaki życia i bardziej prawdopodobne jest jej uszkodzenie. Cytuj Link to post Share on other sites
Vercruysse 148 Napisano 24 Grudnia 2011 Udostępnij Napisano 24 Grudnia 2011 Kartę nawt jeśli byś podłączył przez molexa 2x6 pinów to powinna ruszyć. Jeśli nie chce to może być oznaką uszkodzenia. Cytuj Link to post Share on other sites
A-lusions 0 Napisano 25 Grudnia 2011 Autor Udostępnij Napisano 25 Grudnia 2011 (edytowane) Problem rozwiązany. Nie wiem co pomogło, ale przy drugim podpięciu ze zdobytą od kolegi przejściówką VGA => DVI karta działa. Wcześniej uruchamiałem bez podpięcia do monitora i zdziwiło by mnie, gdyby było to wymagane do pracy karty graficznej. Dodatkowo zmieniłem podłączenie zasilania karty (tym razem zasilanie z adaptera po lewej, z zasilacza po prawej), co też raczej nie powinno wpływać na ogólne zasilanie karty. Tak czy siak podpięcie monitora za pomocą adaptera lub też zmiana sposobu zasilania karty pomogła. Edytowane 25 Grudnia 2011 przez A-lusions Cytuj Link to post Share on other sites
Recommended Posts