Skocz do zawartości

Radeon HD 6950 1GB DDR5 i zasilacz 500W

Recommended Posts

Kupiłem powyższą kartę i zasilacz http://www.agito.pl/zasilacze/ocz-stealthxstream-2-500w-.0.393668.html

Po podpięciu wszystkiego karta nie dawała oznak życia, chociaż komputer był w ruchu. W książeczce dołączonej do karty graficznej wyczytałem, że potrzebny jest zasilacz 500W, jeżeli ma 2 złącza 6 pinowe(karta wymaga podpiecia 2 złącz 6pin) lub 550W, jeżeli ma 1 wejście 6 pinowe a drugie podłącza się za pomocą adaptera 2x 4pin => 6pin (adapter był dołączony do karty graficznej). Niestety zakupiony zasilacz posiada tylko jedno złącze 6 drucikowe, więc drugie podpiąłem za pomocą dołączonego adaptera. Karta niestety nie daje oznak życia. Pytanie brzmi, czy karta stoi w miejscu z powodu zbyt niskiej mocy zasilacza czy może być uszkodzona? Pytam, ponieważ kupowałem ją w stanie używanym (4 miesiące), sprzedający sprzedawał 4 takie karty w jednej aukcji, wszystkie zostały sprzedane i za wszystkie dostał pozytywne komentarze. Wolę się upewnić, że takie zachowanie się karty jest naturalne w przypadku zbyt niskiej mocy zasilacza, mimo prawidłowej pracy reszty sprzętu, bo nie chcę na darmo bawić się w odsyłanie zasilacza i wymianie go na model 600W.

Jakby karta dostawała za mało papu to by się darła podczas bootowania (czerwony tekst o braku wystarczającego zasilania). Skoro karta nie chce wstać to wskazuje ze jest uszkodzona, jeśli masz możliwość zanieś do kumpla i sprawdź czy u niego wstanie. Jak nie wstanie to skontaktuj i działaj

Powiem tak.Zasilacz na 100% wystarcza. U mnie OCZ 550 starcza na hd6950 i I5 2500k (hd i I5 po oc).

W książeczce dołączonej do karty graficznej wyczytałem, że potrzebny jest zasilacz 500W, jeżeli ma 2 złącza 6 pinowe(karta wymaga podpiecia 2 złącz 6pin) lub 550W, jeżeli ma 1 wejście 6 pinowe a drugie podłącza się za pomocą adaptera 2x 4pin => 6pin (adapter był dołączony do karty graficznej). Niestety zakupiony zasilacz posiada tylko jedno złącze 6 drucikowe, więc drugie podpiąłem za pomocą dołączonego adaptera.

Tu masz odpowiedz :).Skora karta wymaga 2x 6pinowe to bedziesz musiał zmienic zasilacz. Spróbuj jeszcze na innym adapterze.Moze z nim jest cos nie tak.

Pozdrawiam.

Posiadam tylko jeden adapter, a molexy w zasilaczu są tylko 2, więc nie mogę podłączyć grafiki na 2 adapterach nawet, gdybym posiadał drugi. Chodziło mi tylko o to, czy taki stan rzeczy może być głównym powodem takiego zachowania się karty, czy raczej powinna dawać oznaki życia i bardziej prawdopodobne jest jej uszkodzenie.

Problem rozwiązany. Nie wiem co pomogło, ale przy drugim podpięciu ze zdobytą od kolegi przejściówką VGA => DVI karta działa. Wcześniej uruchamiałem bez podpięcia do monitora i zdziwiło by mnie, gdyby było to wymagane do pracy karty graficznej. Dodatkowo zmieniłem podłączenie zasilania karty (tym razem zasilanie z adaptera po lewej, z zasilacza po prawej), co też raczej nie powinno wpływać na ogólne zasilanie karty. Tak czy siak podpięcie monitora za pomocą adaptera lub też zmiana sposobu zasilania karty pomogła.

Edytowane przez A-lusions