Skocz do zawartości

Recommended Posts

Witam. Mam dziwne objawy internetu, po prostu wolno chodzi, najczęściej wieczorami, robię co jakiś czas testy na http://speedtest.net/ i różnie to pokazuje, powinno być 2 mbit/s a mam 1, 1,2 , 0,2 , 0,7. Mecze przez internet które wcześniej oglądałem teraz mogę o nich zapomnieć. Czasem mam też że przez mozille mam o,5, a prze internet explorer mam 1. Jakieś rady ?

Może to wina antywirusa ? Jak się wyłącza AVG ?

Wydaje mi się że trzeba zadzwonić do operatora, tylko jak im udowodnić że dają gównianą prędkość, np. jeśli w umowie jest luka, że nie płacę abonamentu jeżeli nie dostarczają odpowiedniej prędkości przez w ciągu odpowiedniego czasu.

Edytowane przez Hearthland93

Nie ma żadnych gwarantowanych prędkości :) A jak są to w reklamach - żeby jeleni (klientów) pościągać. Mas ztyle na ile pozwala infrastruktura i linia w Twojej miejscowości zamieszkania. Operator komórkowy tymbardziej nie może niczego zagwarantować bo prędkości są uzależnione od pogodny, wiatru, fazy księżyca itd itp - możesz mieszkać na takim zadupiu że nawet zasięgu do tego może nie być. Jak chcesz stały internet z stałymi parametrami to tylko, wyprowadzka do dużego miasta, światłowody i wtedy masz max prędkości, pingi czasem i po 3ms a pewność, że nie będzie czegoś takiego jak przeciążenie sieci.

To się ma zmienić bo UE wydało dyrektywę w tej kwestii. Te różne wahania o których pisałeś mają być nie większe niż 10%. To wszystko jest do ogarnięcia tylko oczywiście wzrosną ceny. Właściwie to ceny nie wzrosną tylko szybkość łącza przestanie być hakiem marketingowym. Nie będzie już 25mbitowych pakietów z realnymi 10. Albo będzie droższy ale prawdziwy 25 albo cena ta sama ale etykietowane 10mbit. To uproszczenie ale tak to widzę.