Skocz do zawartości

Jakie ustawienia do Q9550 zeby podkrecić go do max??

Gość effendi360

Recommended Posts

Witam ponownie! Wlasnie skonczylem instalowac w kompie Prolimateh Megahalems z ventylkiem Noctua NF-P12 tak wiec czas zaczac brac sie za podkrecanie :) sek w tym ze jeszcze nigdy tego nie robilem; pomozcie jak mam sie za to zabrac zeby nie skaszanc sprawy przypominam procek Q9550 (E0) plyta GA-X48-DQ6

Dobra płyta :) Musisz w BIOSie poszukać opcji CPU Frequency i tam będzie wyjściowa wartość 333. Mnożnik ma 8.5x, czyli 333*8.5 to będzie Twoje taktowanie - standardowo 2.83GHz. Na początek możesz podnieść do 360 (360*8,5 da Ci 3.06GHz) i tak dalej. Jak komputer odmówi posłuszeństwa musisz podnieść napięcia - dla 45nm podobno nie powinno się przekraczać 1.4V i 70*C. Miłego kręcenia :)

Na poczatek ustaw fsb 400 i mnoznik zostaw w spokoju.

Potestuj.

Jak bedzie stabilnie to znaczy ze masz 3.4 ghz.

Cokolwiek dalej bedzie potrzebowac zwiekszenia napiecia na procu (plyta spokojnie dojedzie do ok 500 mhz fsb bez podnoszenia napiecia na mostkach).

Milej zabawy :)

qurde dajcie chwile; co to jest cpu vtt nie widze tego nigdzie w biosie; mam ustawiac napiecie cpu czy fsb bo juz sam nie wiem; timingi pamieci 5;5;5;18 po zwiekszeniu fsb do 450 freq pamieci wzrasta do 1080 i komp nie wstaje z tym ustawieniem na fsb 400 jak zmieniam napiecie to nie widze wzrostu wydajnosci czy aby dokladnie tym napieciem sie bawie??

jest jest ! mam zmniejszylem ram manualnie i lece na 3.82 :) wlaczam testy 3majcie kciuki

na raze wstaje mi na napieciu 1.35 osiagam 3.91ghz wlaczam test i ide z psem bo mi sie zleje zaraz; za chwile ciag dalszy

jak dobijam do 4.0 na ustawieniach to mi nie wstaje nawet na napieciu 1.37 zwiekszac dalej? czy sprobowc cos innego??

jak na razie siedze na 3.91 z zegarem na 460 ramy sa na 920 napiecie procka 1.35; podnosilem napiecvie proca do 1.4 i zegar na 471 zeby osiagnac rowne 4.0 ale nie chce wstac :) jakies sugestie??

kurde ale mi cpuz podczas gdy ortos mieli pokazuje napiecie na procku 1.31 :) a w biosie niby 1.35 ustawilem moze faktycznie cos nie tak podkrecam tutaj

to normalne zjawisko tzw vdrop plyta zaniza lub zawyza wybrane ustawienie

wiec mozesz "smialo" ustawic 1.4 realnie bedzie wtedy ok 1.35

napiecie dla pamieci jakie? 2.1-2.2

wiesz jaka masz rew. procesora? wersje ? numer albo wszelkie dane

nie jest zle ale jeszcze napiecia mostow mnozniki gtl , vtt

poczytaj w poradnikach roznych i pomalu pomalu:)

np takie widzialem jako dobre dla 9550

(moze ktos skomentuje glebiej - ja sie nie bawie w ex OC/ czytaj duzo czytaj:)

NAPIĘCIE CPU: ~1.35V

NAPIĘCIE CPU VTT: 1.30V

USTAWIENIE CPU GTL 0/2: 0.67x

USTAWIENIE CPU GTL 1/3: 0.67x

USTAWIENIE NB GTL: 0.67x

rewizja oczywiscie E0 mam tu dane od kolesia co podkrecil go do 4.2 ale na innej plycie cholera i za diabli nie moge rozgryzc tego np tu jest napisane ze napiecie cpu ma byc 1.35 ok mam a napiecie vtt 1.30 i np tego juz za cholere nie moge nigdzie znalezc zeby to ustawic zreszta moment wkleje to :

http://www.frazpc.pl/artykuly/627/CORE/ ... rewizji/E0

i jego ustawienia:

MNOŻNIK: x8.5

TAKTOWANIE FSB: 494MHz

CPU CLOCK0 SKEW: 0ps

CPU CLOCK1 SKEW: 200ps

NAPIĘCIE CPU: ~1.35V

NAPIĘCIE CPU VTT: 1.30V

USTAWIENIE CPU GTL 0/2: 0.67x

USTAWIENIE CPU GTL 1/3: 0.67x

USTAWIENIE NB GTL: 0.67x

moze mi to ktos przelozyc z polskiego na nasze??