Skocz do zawartości

Czy ten zasilacz będzie odpowiedni???

Recommended Posts

Witam!

Ostatnio przy czyszczeniu kompa odkryłem że kondensator w zasiłce jest ostro spuchniety i cos sie wylało z niego.

Niby działa ale chce go wymienic. Poczytałem troche na forum i wybrałem HuntKey CP350H.

Chce się po prostu upewnic czy bedzie dobry. Mój konfig:

Asus A7V8x-x

athlon xp 2500+

geforce fx5500

ram 2 kosci 512 + 1gb kingstone

hdd 80gb wdc

2x dvd nagrywarki

usb->dysk zewnętrzny 320gb

Stary zasilacz to I-box 350w :)

Proszę o odpowiedz...

Edytowane przez mikkki5

Ten corsair to troche za drogi mi się wydaje i chyba nie ma sensu go pchac do mojego staruszka. napewno jest lepszy duzo ale chyba az taki mi nie potrzebny? Sytuacja obecna pozwala mi wydac do 100zl. za zasilacz . Chce kupic nowy, a ten Huntkey znalazłem za 79zl nowy i moge go odebac w Warszawie nie płacąc za przesyłke. Więc chodzi tylko o to czy sobie da rade na luzie z moim Pc?

A może mi ktoś jeszcze łopatologicznie wytłumaczyc o co chodzi z tymi liniami 12v:

np. mam zasilacz jedna linia 12v - 19A i zasilacz 2 linie 12v1-16A i 12V2- 16A to który jest lepszy?

Bo ja próbuje to zrozumiec i nie wiem...

Edytowane przez mikkki5

A może mi ktoś jeszcze łopatologicznie wytłumaczyc o co chodzi z tymi liniami 12v

linia (lub linie) 12V zasilają praktycznie cały komputer i od ich obciążalności (w W) zależy czy PSU wytrzyma czy nie

dysksja na temat co lepiej - 1 mocna linia, czy kilka słabszych - jest czysto akademicka, obie konfiguracje mają swoje wady i zalety, przy twoim zestawie nie ma to większego znaczenia, niemniej z tych dwóch, które podajesz imo lepiej wyglądają te dwie linie, z uwagi na dopuszczalny amperaż

Aha , to mam rozumiec ze jak zasilacz ma 2 linie 12v to pc korzysta z 2lini jednocześnie?

Bo jak mam 1linie 12v-19A to mi daje 228w maks a jak mam 2 linie po 16A to jest 192w maks. na kazdej czyli zeby był lepszy od tego zjedna linia to musi wykorzystywac troche z 1 lini i troche z drugiej Dobrze rozumiem?

Edytowane przez mikkki5

Aha , to mam rozumiec ze jak zasilacz ma 2 linie 12v to pc korzysta z 2lini jednocześnie?

tak, z reguły są podzielone, np jedna zasila płytę główną i procesor, a druga molex'y i ewentualnie pci-e

Bo jak mam 1linie 12v-19A to mi daje 228w maks a jak mam 2 linie po 16A to jest 192w maks. na kazdej czyli zeby był lepszy od tego zjedna linia to musi wykorzystywac troche z 1 lini i troche z drugiej Dobrze rozumiem?

w przypadku kilku linii masz podaną obciążalność każdej z nich z odobna i/lub łączną obciążalność wszystkich linii

generalnie im więcej wat tym lepiej

• Popieram 1

Super! Wreszcie mi to ktos dobrze wytłumaczył!

A więc zdecydowałem że kupuje jutro tego HuntKeya i mam nadzieje że wytrzyma :)

Dla ciekawostki przyrodniczej moge powiedziec ze ten I- box chodzil u mnie 7 lat i nie bylo mu lekko bo pc prawie non stop doslownie smiga wiec to chyba i tak jakis cud???

Wiem , że fortron byłby lepszy.

Wybór ostateczny padł na Huntkeya tylko dlatego że musze miec zasilacz na gwałt, na już (bo jak jeszcze jeden dzień posiedze przed lapkiem swojej kobity to mnie chyba zabije)

Fortrona musiałbym zamawiac z allegro a tego moge sam odebrac pare ulic dalej i miec go juz :)

Tylko dlatego go wybieram pod presją czasu i warunków finansowych.

Dziękuje jednak Wam wszystkim za pomoc bo bardzo mi pomogliście i moje pojecie na temat zasilaczy się troszke rozjasnilo.

Będe tu częściej zaglądał.

Jak zamontuje zasilacz to opisze wrażenia :)

Witam ponownie!

Zamontowałem zasilacz, przy okazji wywaliłem 2 nagrywarki dvd z 3 wiec została jedna co by więcej miejsca w budzie było.

Zrobiłem porządek z kabelkami, wszystko ładnie poukładałem.

Efekt: temperatura procka w idle spadła o jakieś 8 stopni , więc całkiem sporo.

Jednak wentylator 120mm to nie 80mm :) no i wyciąga z budy sporo powietrza.

oftp: do całkowitego szczęścia musze jeszcze zmienić chłodzenie karty bo wiatrak(czyt. wentylator) juz nie wyrabia oraz wymienić baterie na płycie głownej i mój oldschoolowy pc będzie już w pełni zreanimowany :)

Po 2 dniach na tym zasilaczu muszę stwierdzić że owszem wentylator jest wydajny, ale nie można o nim powiedzieć żeby należał do cichych... W przyszłości napewno zmiana wentylatora na coś lepszego. To w sumie tyle. Napięcia odbiegają nie więcej niż 5%.

Edytowane przez mikkki5

Aż taki zły to on chyba nie jest (chyba) , na pewno lepszy od i boxa . Tylko ten wentylator daje po uszach i mnie wqrwia. A te napięcia to tak bym nie brał do serca bo nie mierzyłem miernikiem tylko Everest tak pokazuje:

+12v - 12.2

+3.3v - 3.3

+5v - 4.7/4.8

Edytowane przez mikkki5