Skocz do zawartości

AsRock 870 Extreme R2.0 problem

Recommended Posts

Witam kilka dni temu złożyłem nowego PC i mam problem z płytą główną. Mianowicie komp automatycznie uruchamia się i po wyłączeniu go przez system dalej "pracuje". Wiele z was powie żeby wyłączyć opcje w biosie od autostartu. Wygląda to uruchomienie następująco po podłączeniu do prądu PC zaczynają się wentylatory uruchamiać na wszystkim a po naciśnięciu dopiero przycisku Power na obudowie czy tam na Mobo zaczyna dysk pracować i wyświetlacz od procedur POST zaczyna pokazywać przebieg uruchamiania komputera. Myślałem że coś źle podłączyłem ale po rozłączeniu wszystkiego i zmontowaniu jeszcze raz dalej jest to samo zasilacz sprawdziłem na innej mobo i tam się tak nie uruchamia Też myślałem ze gdzieś jest jakieś przebicie lecz nie ma. teraz myślę nad zmianą biosu ale nie wiem czy nie utracę przez to gwarancji. Komputer działa stabilnie po uruchomieniu całkowitym. Mam nadzieje że któryś z forumowiczów będzie potrafił odpowiedzieć na to pytanie bo jeżeli będę zmuszony oddać płytę na serwis to bd znając życie ze 3 tyg im zejdzie odesłanie naprawionej albo nowej.

Procek: Phenom X4 955 ze standardowym chłodzeniem

Ram: GoodRam 4Gb 1333Mhz

Gpu: Vertex 3D Radeon 6850 X Edition

Zasilacz: OCZ 550w 80+

Spróbuj poprostu pożyczyć albo mocniejszy zasilacz albo bardziej energooszczędną kartę grafiki. Powinno wytrzymać wtedy parę minut pracy.

Miałem taki problem z starym MSI na slot 1 ale nie zgłębiałem dlaczego tak się dzieje. Do niedawna pracowało to jeszcze u mnie jako ftp.