Sochu 0 Napisano 11 Grudnia 2011 Udostępnij Napisano 11 Grudnia 2011 (edytowane) Witam. Nie potrafie nigdzie znaleźć rozwiązania. Gdy podłącze słuchawki do telefonu, to są takie basy, że rozwala mózg, a jak podłącze je do komputera, to bass jest słaby. Mam win7, dobrą kartę dźwiękową z asusa, i głośniki Logitech x540 i bass jest jak dla mnie bardzo dobry, a jak podłącze słuchawki to lipa. Wie ktoś może o co im sie rozchodzi ? Edytowane 11 Grudnia 2011 przez Sochu Cytuj Link to post Share on other sites
Bichits 362 Napisano 11 Grudnia 2011 Udostępnij Napisano 11 Grudnia 2011 skoro dźwiękówka dedykowana, to może w sterownikach masz ściszony bas. Cytuj Link to post Share on other sites
Sochu 0 Napisano 11 Grudnia 2011 Autor Udostępnij Napisano 11 Grudnia 2011 Grzebałem w ustawieniach Xonar DS Audio Center, no i nic mi to nie dało. Może w windzie gdzieś sie coś ustawia, nie wiem właśnie. Cytuj Link to post Share on other sites
Bichits 362 Napisano 11 Grudnia 2011 Udostępnij Napisano 11 Grudnia 2011 (edytowane) a FleXbass włączyłeś / wyłączyłeś? i czy GX masz włączone. Czy dobrze kanały poustawiane? Edytowane 11 Grudnia 2011 przez Bichits Cytuj Link to post Share on other sites
adivxv 2880 Napisano 11 Grudnia 2011 Udostępnij Napisano 11 Grudnia 2011 Xonar ds nie ma zbyt dużego basu. Jedyna możliwość poprawy to wymiana wzmacniacza operacyjnego na układzie na jaki inny. A po za tym ten kastrat nawet nie ma EQ, aby sobie go podbić Cytuj Link to post Share on other sites
w3rty 0 Napisano 12 Grudnia 2011 Udostępnij Napisano 12 Grudnia 2011 Hmmm kiedyś miałem taki sam problem ale w Laptopie, gdy podłączałem słuchawki w "zielone gniazdo" basu było bardzo mało, lecz gdy wsadziłem w "Czarne gniazdo" była znaczna poprawa, nie wiem dlaczego tak było ;/ Cytuj Link to post Share on other sites
kopec23 10 Napisano 12 Grudnia 2011 Udostępnij Napisano 12 Grudnia 2011 Sama dedykowana karta to jeszcze nic. Dźwięk na głośnikach jest dobry, ponieważ one potrzebują tylko źródła, ponieważ mają wbudowany wzmacniacz. Ze słuchawkami jest trochę inna sprawa. One, że to tak drastycznie uproszczę, oprócz dźwięku potrzebują mocy, dlatego topowe karty Asusa mają zintegrowane wzmacniacze słuchawkowe. Podobnie zresztą jest z telefonami, zwłaszcza muzycznymi, dlatego po podpięciu słuchawek pod telefon mogą one lepiej grać niż podpięte do dobrej karty bez wzmacniacza. Napisz jeszcze jakie masz słuchawki, żeby potwierdzić lub wykluczyć to co napisałem. Cytuj Link to post Share on other sites
Sochu 0 Napisano 12 Grudnia 2011 Autor Udostępnij Napisano 12 Grudnia 2011 FlexBass wyłączone, bo jak włącze to całkiem nie ma nic, GX wyłączone, (co to robi?), audio chanel mam zawsze ustawione na 6 channels. Słuchawki PHILIPS SBC HP250 A i jeszcze jeden mankament, jak podłącze słuchawki do wieży, to moge wieżą tak podgłosić, że moge słuchać muzyki przy zdjętych słuchawkach, no a przy kompie da sie też tak podgłosić? Cytuj Link to post Share on other sites
kopec23 10 Napisano 12 Grudnia 2011 Udostępnij Napisano 12 Grudnia 2011 Problem może leżeć w ustawieniu kanałów. W momencie kiedy podłączasz słuchawki spróbuj ustawić na headphones - powinieneś poczuć różnicę, ponieważ te słuchawki przy tej karcie powinny grać, nie potrzebują dodatkowego wzmocnienia. 1 Cytuj Link to post Share on other sites
drachenfeles 5499 Napisano 12 Grudnia 2011 Udostępnij Napisano 12 Grudnia 2011 GX wyłączone, (co to robi?) nic dobrego udio chanel mam zawsze ustawione na 6 channels. ustaw 2 kanały i pełnozakresowe stereo, jakby było coś nie tak sprawdź czy przypadkiem sterownik nie umyślił sobie ustawienia satelity+subbas i powinno być dobrze Cytuj Link to post Share on other sites
voxcordi 294 Napisano 12 Grudnia 2011 Udostępnij Napisano 12 Grudnia 2011 Za głosem @drachenfeles idź. Ustawienie 6 channels eliminuje pełne wzmocnienie sygnału. Skoro słucha się w słuchawkach, należy ustawić odtwarzanie na słuchawki. Cytuj Link to post Share on other sites
Sochu 0 Napisano 13 Grudnia 2011 Autor Udostępnij Napisano 13 Grudnia 2011 Nie wiem, jakoś ciągle mi sie wydaje, że lepszy bass mam w telefonie. No ale ten nie jest już aż tak tragiczny. Po prostu myślałem, że na kompie da się zrobić nawet lepszy. A co zawsze mieć ustawione w sample rate? i co daje ten przycisk HF (Hi-Fi) ? Cytuj Link to post Share on other sites
drachenfeles 5499 Napisano 13 Grudnia 2011 Udostępnij Napisano 13 Grudnia 2011 A co zawsze mieć ustawione w sample rate? 96Khz i co daje ten przycisk HF (Hi-Fi) ? pozbawia sygnał wszelkich modyfikacji, które mogłyby być narzucone przez sterownik, jak np korekcja przez EQ czy jakiś efekt itp, notabene próbowałeś nastroić słuchawki za pomocą EQ? 1 Cytuj Link to post Share on other sites
Sochu 0 Napisano 16 Grudnia 2011 Autor Udostępnij Napisano 16 Grudnia 2011 Tak, ale on tylko przytłumia dźwięk. Juz tyle mieszałem, że nie wiem czy sie coś poprawiło, ale chyba jest lepiej. Niech jest jak jest. Dzięki wszystkim za odpowiedzi, pozdrawiam. Cytuj Link to post Share on other sites
Recommended Posts