Skocz do zawartości

Kolejny zestaw do 3000 zł - zakup w styczniu

Recommended Posts

Wiesz, Radeusze nie obsługują takich technologi jak CUDA i PhysX, które w grach są bardzo przydatne. Spójrz na najnowszego Batmana. Jest przystosowany tylko do zielonych i tylko u nich "rozwija skrzydła" i pokazuje swoje piękno.

Wolę dołożyć do 570 raczej wtedy, choćby wyniosła mnie ponad 1000. Jest bardziej przyszłościowa, tak mi się zdaje.

I na tym zasilaczu również da się podkręcić, wystarczy mieć lepsze chłodzenie, i można spokojnie kręcić ponad 4.4GHz ;)

Patrząc na to co się dzieje w Europie i na świecie na umocnienie złotówki nie masz co liczyć. Po nowym roku nie będzie wielkich obniżek cen sprzętu, bo zapowiedziano podwyżki cen energii, mediów itp. To już nie te czasy, kiedy w styczniu można było obłowić się za śmieszne pieniądze. Jeśli trafisz na jakiś komponent, który bierzesz pod uwagę, po dobrej cenie to bierz od razu. Też się czaiłem z zakupem dużego HDD na koniec roku i nie wyszedłem na tym zbyt dobrze.

W każdym bądź razie - Ceny i tak lekko pójdą w dół. Minimalnie, ale powinny. Oczywiście, póki nie wyjdą nowe serie (gtx 6xx, Radeon 7xxx, Ivy bridge), ceny nie będą spadać tak nisko.

A dyski zanim powrócą do normalności(O ile kiedykolwiek powrócą :D), ludzie będą kombinowali jak mogli, żeby ich nie kupić, przez co zamiast tanieć, będą utrzymywać się w tych cenach, albo rosnąć. I kupienie teraz dysku jest całkowicie nieopłacalne.

Sam już mam taki mętlik w głowie, że masakra. Dobrze, że mam sporo czasu jeszcze :) Teraz też się zastanawiam na GTX570 a później dokupić drugiego GTX'a 570 :D Albo nad kupnem tylko 560Ti a później drugiego 560Ti. Za duży wybór.

Edit: Troszkę mnie oświeciło.....mam 19calowy monitor i max to 1280x1024..... Z racji, że monitor mam z TuneremTV....nowy to około 700zł więc poczekam pół roku i zmienię go a wraz z nim dokupię ..drugą 560ti

Tak to wygląda na dzień dzisiejszy

OCZ ZS 750W 80+ 135mm 349

Regnum L50 Pure Black 320

Dowolne 8GB 1600MHz CL9/8/7 200

i5 2500k 3.3GHz 890

MSI P67A GD65 B3 499

MSI GeForce GTX 560 Ti Hawk 1GB 1065

=3323

Dylemat mam co do płyty głównej bo ta ww będzie działać pod x8x8 ale za około 500-600zł nic pod x16x16 chyba nie znajdę.

Edytowane przez Ejdem

wystarczy x8

nadal na zasilaczu mozna zaoszczedzic 50 zł ;p

gtx 560 Ti SLI to juz drogo, ale poteznie.

gigabyte bedzie tanszy: http://www.esc.pl/product_info.php?products_id=44235

za oszczednosci kup jeszcze cooler na CPU: SilentiumPC Fortis i jakas paste- Zalman STG 2

w trojmiescie tani sklep to jest jeszcze camino.pl

Edytowane przez wujashek

Czy mobo MSI to dobry wybor? Może lepiej GB albo Asus, AsRock?

I mam pytanie, czemu UD a nie OC od GB?

edit: po kolejnych poszukiwaniach itp. raczej ostateczna konfiguracja:

OCZ ZS 750W 80+ 135mm 338

Regnum L50 Pure Black 299

Corsair 8GB 1600MHz CL9 blue 176

i5 2500k 3.3GHz 889

Gigabyte GA-Z68A-D3H-B3 470

Gigabyte GTX560Ti 1024MB OC 929

SilentiumPC Fortis 125

Edytowane przez Ejdem

Słabe mobo :)

To jaką mobo proponujesz? Czemu słaba? z67x nie ma wyjścia video. Ocenę negatywną miło poprzeć alternatywą propozycją ;)

Tylko czy ta karta nadaje się do CF oraz po co brać Z68 skoro i tak nie będziesz korzystał z zintegrowanej grafiki

P67 się kończy w tym roku. Z68 może się przydać przy OC.

Co do mobo to dalej jeszcze mam dylemat.....jednak chciałbym coś z Gigabyte. Lubię to firme itp. :)

Gigabyte nie ma fajnych płyt pod LGA1155, przynajmniej w jakiejś normalnej cenie.

To chyba jedyna fajna płytka od Gigabyte - http://www.agito.pl/plyty-glowne/gigabyte-ga-z68xp-ud3p.0.471685.html?attr=264-488572,938-495635

Znaczy byłaby fajna gdyby kosztowała 500zł...

Jeśli musi być Z68 to może http://www.agito.pl/plyty-glowne/msi-z68a-gd55-g3.0.511763.html?attr=264-488572,938-495635

SLI musi być :) nie dziś, nie jutro ale za pół roku druga karta będzie :)

Dzięki za podpowiedź :)

jaka jest różnica między gd55 a gd55 b3?

ten AsRock a MSI to róznica 35zł, co lepsze? :)

To postawić na AsRock czy MSI? Ceny troche skaczą więc może jutro zamówię :)

Edytowane przez Ejdem

http://www.esc.pl/product_info.php?cPath=115_375&products_id=38224 to jest w pierwszym: MSI P67A-G45 B3 jezeli i tak chcesz brac procka bez k, to po co Ci plyta na p67? jak brac na p67 to tego msi i 2 oddzielne karty- bedzie ciszej http://www.esc.pl/product_info.php?cPath=115_375&products_id=34785 P67A-GD55 (B3) a taka jak bys chcial SLI z dwoch gtx 560

Tutaj wspominałeś o GD55 :D no już sam nie wiem :P MSI ma 3 lata gwarancji. Nie mogę nigdzie w sklepie internetowym porównać tych modeli w jakieś sprytnej tabelce :)

Edytowane przez Ejdem

Nie umiem ale mogę się nauczyć :) cena to chyba 20 czy 30 zł różnicy.

Czy moge jakoś inaczej podziękować niż strzałką/plusem po prawej stronie Twojego postu? :D Ogromna cierpliwość, bardzo dziękuję za całą pomoc. Zestaw już dopięty :)

i5 2500k 3.3GHz

SilentiumPC Fortis

AsRock Z68 Extreme3 Gen3

Kingston 8GB 1600MHz CL9 Gray

Gigabyte GTX560Ti 1024MB OC

Regnum L50 Pure Black

Revoltec Diamond Grease

OCZ ZS 750W 80+ 135mm

Teraz tylko czekać na jakiś spadek ceny i zamawiać :) Dzięki raz jeszcze!!

• 2 tygodnie później...

Powiem Ci tak ( spójrz na mój podpis poniżej ), użytkuje właśnie takie komponenty, jakie chcesz kupić i muszę powiedzieć, że polecam je. Zasilacz się nie przeciąża, też zamierzam zrobić crossfire 6870 i się o nic w tej materii nie boję, cpu mogę w każdej chwili podkręcić, płyta chodzi jak marzenie, jest idealna w tej cenie, jedyne co będzie mogło Ci przeszkadzać w niej, to jest fakt, że nie będziesz mógł w normalny sposób dać usb 3.0 do obudowy, ponieważ to mobo ma tylko 2 usb 3.0, które są z tyłu, ale można je poprowadzić przedłużaczem usb i jakoś to zrobić, ja i tak z tego nie korzystam, więc mi nie potrzebne.