Skocz do zawartości

Zamrażanie biosu, systemu. Problem z instalcją OS

Recommended Posts

Witam,

Mam problem z komputerem.

Nowe części które zostały złożone:

- Asus P5Q Turbo

- Core2Quad Q8200

- 2x2GB OCZ 1066MhZ CL5 Reaper

- Gigabyte GTS 250

- Chieftec 550W

oraz ze starej maszyny

Dyski Seagate 160GB, 80GB SATA

Napędy 2x LG DVDRW

Po złożeniu mam dziwne problemy, tzn. jak ustawię coś w BIOSie i zrobię żeby zapisał i uruchomił od nowa to czasami monitor jest na standby'u. Wyłączenie Power'em i uruchomienie ponownie uruchamia komputer ale czasami zawiesi się na początku biosu, czasami przepuści i instalcja Visty się uruchomi ale zamarznie po nacisnieciu "Zainstaluj teraz" albo na momencie wpisywania klucza, a instalator XP zawiesza się na Advanced Host Controller Interface. Dodam, że zmieniałem wszelkie opcje z AHCI, czyli na IDE, ACPI też na 2.0 support itp.

Wyjmowałem jedną kość, drugą, przekładałem je w różne gniazda - bo docelowo chodzą w Dual'u, zmieniałem też napędy, tąśmę IDE do napędu (bo podłączyłem narazie jeden), kabel SATA. Wątpię, żeby trafione były obie pamięci (szczególnie, że to Reaper'y a nie jakiś badziew), oraz żeby szlak trafił np. dyski twarde. (ale chwilowo są to elementy których nie mam innych w domu, żeby sprawdzić)

Co to może być, spotkał się ktoś z takim problemem ?

Też tak myślałem, ale myślałem, że płyta pobiera informacje o opytmalnych, normalnych danych dot. timingów, taktowania itp. tak by chodziły stabilnie od razu.

Na początku nic nie kombinowałem z ustawieniami od O/C bo chciałem postawić stabilnie system, przetestować benchmarki, gry itp.

Po ustawieniach standardowych, bez zmienaina napięć czasem się bios pluł, że cos przesadzone z O/C :wariat:

Co nie tak.

Mówisz, że za małe jest standardowo napięcie. To do jakiego je podnieść?

Mam tak:

CPU Ratio - Ustawione 07.0 (dostepne Auto i 06.0)

FSB Frequency - 333 (Czyli dla Quad'a ok, więc fsb zostawiłem tak jak jest)

PCIE Frequency - 100

FSB Strap to North Bridge - Auto (dostepne 200,266,333,400)

DRAM Frequency - DDR - 1066MhZ (dostepne Auto i pokolei DDR 667, 800, 835, 887, 1002, 1111, 1335)

Timingi - 5-5-5-18 (tyle odczytał na AUTO i tyle Reaper'y mają w specyfikacji, potem 8-3-5-4-6-4-7 i 14-5-1-6-6 , ale to już mniej istotne informacje

DRAM Static Read Control - Auto

DRAM Read Training - Auto

MEM. OC Charger - Auto

Ai Clock Twister - Auto

Ai transaction Booster - Auto

Napięcia:

CPU - 1.3 i też zwisy

Dodam jeszcze, że bios jest najnowszy wgrany

Gość
This topic is now closed to further replies.
  • Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

• Dodaj nową pozycję...