kasprzak 0 Napisano 26 Sierpnia 2009 Udostępnij Napisano 26 Sierpnia 2009 Witam, Mam problem z komputerem. Nowe części które zostały złożone: - Asus P5Q Turbo - Core2Quad Q8200 - 2x2GB OCZ 1066MhZ CL5 Reaper - Gigabyte GTS 250 - Chieftec 550W oraz ze starej maszyny Dyski Seagate 160GB, 80GB SATA Napędy 2x LG DVDRW Po złożeniu mam dziwne problemy, tzn. jak ustawię coś w BIOSie i zrobię żeby zapisał i uruchomił od nowa to czasami monitor jest na standby'u. Wyłączenie Power'em i uruchomienie ponownie uruchamia komputer ale czasami zawiesi się na początku biosu, czasami przepuści i instalcja Visty się uruchomi ale zamarznie po nacisnieciu "Zainstaluj teraz" albo na momencie wpisywania klucza, a instalator XP zawiesza się na Advanced Host Controller Interface. Dodam, że zmieniałem wszelkie opcje z AHCI, czyli na IDE, ACPI też na 2.0 support itp. Wyjmowałem jedną kość, drugą, przekładałem je w różne gniazda - bo docelowo chodzą w Dual'u, zmieniałem też napędy, tąśmę IDE do napędu (bo podłączyłem narazie jeden), kabel SATA. Wątpię, żeby trafione były obie pamięci (szczególnie, że to Reaper'y a nie jakiś badziew), oraz żeby szlak trafił np. dyski twarde. (ale chwilowo są to elementy których nie mam innych w domu, żeby sprawdzić) Co to może być, spotkał się ktoś z takim problemem ? Link to post Share on other sites
danieloslaw1 154 Napisano 26 Sierpnia 2009 Udostępnij Napisano 26 Sierpnia 2009 Coś mi tu śmierdzi złymi napięciami lub timingami pamięci. Link to post Share on other sites
kasprzak 0 Napisano 26 Sierpnia 2009 Autor Udostępnij Napisano 26 Sierpnia 2009 Też tak myślałem, ale myślałem, że płyta pobiera informacje o opytmalnych, normalnych danych dot. timingów, taktowania itp. tak by chodziły stabilnie od razu. Na początku nic nie kombinowałem z ustawieniami od O/C bo chciałem postawić stabilnie system, przetestować benchmarki, gry itp. Po ustawieniach standardowych, bez zmienaina napięć czasem się bios pluł, że cos przesadzone z O/C Co nie tak. Mówisz, że za małe jest standardowo napięcie. To do jakiego je podnieść? Mam tak: CPU Ratio - Ustawione 07.0 (dostepne Auto i 06.0) FSB Frequency - 333 (Czyli dla Quad'a ok, więc fsb zostawiłem tak jak jest) PCIE Frequency - 100 FSB Strap to North Bridge - Auto (dostepne 200,266,333,400) DRAM Frequency - DDR - 1066MhZ (dostepne Auto i pokolei DDR 667, 800, 835, 887, 1002, 1111, 1335) Timingi - 5-5-5-18 (tyle odczytał na AUTO i tyle Reaper'y mają w specyfikacji, potem 8-3-5-4-6-4-7 i 14-5-1-6-6 , ale to już mniej istotne informacje DRAM Static Read Control - Auto DRAM Read Training - Auto MEM. OC Charger - Auto Ai Clock Twister - Auto Ai transaction Booster - Auto Napięcia: CPU - 1.3 i też zwisy Dodam jeszcze, że bios jest najnowszy wgrany Link to post Share on other sites
Recommended Posts