Makaron-25 0 Napisano 26 Sierpnia 2009 Udostępnij Napisano 26 Sierpnia 2009 Witam. Mój wuja ma laptopa (jakiś z Angli, mało znany) i potrzebuje zasilacz samochodowy który bedzie pasował do osobówki i ciężarówki (12v i 24v). Do tej pory podłącza orginalną ładowarkę do przetworncy. Znalazłem jeden model który spełni ten warunek i nie wiem czy jest dobry i bezpieczny. http://www.allegro.pl/item724104587_tra ... ml#gallery Proszę was o radę i ewentualnie inne propozycje. Cytuj Link to post Share on other sites
torture 107 Napisano 26 Sierpnia 2009 Udostępnij Napisano 26 Sierpnia 2009 Myślę, że jak za ~100zł to musi być dobry sprzęt. Nie jest o jakaś anonimowa firma Cytuj Link to post Share on other sites
rotorek 1 Napisano 26 Sierpnia 2009 Udostępnij Napisano 26 Sierpnia 2009 pytanie tylko jaki to laptop, czy końcówka zasilająca do niego będzie - bo często brakuje do niektórych modeli Cytuj Link to post Share on other sites
Makaron-25 0 Napisano 26 Sierpnia 2009 Autor Udostępnij Napisano 26 Sierpnia 2009 Ciekawi mnie bo on ma max 40W i niewiem czy nie bedzie za słaby. końcówka powinna pasować ale jeszcze się upewnie. czy tylko ten zasilacz ma zasilanie na 12v i 24v czy są moze inne?? Cytuj Link to post Share on other sites
czarodziej1968 0 Napisano 26 Sierpnia 2009 Udostępnij Napisano 26 Sierpnia 2009 Ten zasilacz może być za słaby. Większość notebooków zasilana jest napięciem 19-20 V i pobiera prąd 3-4 A. Jak sobie to wymnożysz to wychodzi od ok 60-80W. Tyle mniej więcej powinien dawać zasilacz, żeby spokojnie pracować. Zerknij na spód notebooka. Na większości modeli producent podaje napięcie i prąd zasilania. Mój Dell jest zasilany z 20V i pobiera 3,5A, to daje 70W Toshiba Satelite L40 19V i 3,42A, to prawie 70W Acer Aspire 5315 19V 3,4A, też prawie 70W. Takie notebooki akurat miałem pod ręką żeby sprawdzić. Jak widzisz wszystkie biorą dużo więcej niż 40W, a to proste modele, bez wodotrysków. Szukaj czegoś mocniejszego, bo ten 40 będzie się nadawał tylko do ładowania baterii, do używania już zabraknie mu prądu. Cytuj Link to post Share on other sites
Makaron-25 0 Napisano 28 Sierpnia 2009 Autor Udostępnij Napisano 28 Sierpnia 2009 Do ładowania baterii? Czyli laptop bedzie działał?? A laptop to HiGrade ładowany jest z zasiłki Lenovo 19v ale amperów nie pamietam Cytuj Link to post Share on other sites
czarodziej1968 0 Napisano 29 Sierpnia 2009 Udostępnij Napisano 29 Sierpnia 2009 Tak, laptop będzie działał, ponieważ prąd pobierany przez niego podczas ładowania jest znacznie mniejszy niż podczas używania. Proponuję jeszcze, żebyś ściągnął sobie prosty programik MobileMeter, to fajne narzędzie pokazuje kilka podstawowych parametrów notebooka: -częstotliwość pracy procka -temperaturę procka -temperaturę dysku -pobór mocy w watach To ostatnie powinno Ci się przydać szczególnie, będziesz widział jakie jest zapotrzebowanie laptopa na moc dla różnych czynności. Jak napisałem wcześniej, mój Dell potrzebuje ok. 70W, ale na codzień zużywa sporo mniej mocy. Przy pracy z przeglądarką, z włączoną kartą WiFi i maksymalnie rozjaśnioną matrycą, zużywa średnio 25-30W. Tyle tylko, że ja wywaliłem z kompa dysk twardy i w jego miejsce wsadziłem kartę CF, dzięki temu zaoszczędziłem ponad 5W. Dużo pracuję na baterii i maksymalny czas pracy jest dla mnie dość istotny. Jeżeli będziesz używał swojego kompa do prostych rzeczy, to ten zasilacz 40W może starczyć, ale np. już włączenie mocno skompresowanego filmu spowoduje, że proc pójdzie na prawie 100%, karta grafiki też swoje pociągnie, dodatkowo dysk będzie mielił non stop, przypuszczam, że wtedy laptop będzie pobierał więcej niż 40W i zasilacz nie będzie w stanie dostarczyć mocy, przez co będzie kroiło z baterii. Cytuj Link to post Share on other sites
Recommended Posts