patrykk1998305 64 Napisano 1 Grudnia 2011 Udostępnij Napisano 1 Grudnia 2011 Siemka mam na procku chłodzenie Spartan HE923 lecz niestety w stresie wiatrak jest bardzo głośny i chciałbym wiedzieć czy da się coś z tym zrobbić ? może wymiana wiatraka coś da ? jak myślicie ? Jeżeli wymiana wiatraka może dać dużo to na jaki wiatrak najlepiej wymienić ? Cytuj Link to post Share on other sites
Gość t.luk Napisano 2 Grudnia 2011 Udostępnij Napisano 2 Grudnia 2011 Wygląda to tak jakby BIOS w ogóle nie regulował Ci pracy wentylatora i chodził cały czas na 100%? Jak tak, to sprawdź ustawienia w BIOSie bo przy procesorze z sygnaturki wystarczy, żeby wentylator ze Spartana chodził na 60-75% 1 Cytuj Link to post Share on other sites
kaaZek 2 Napisano 2 Grudnia 2011 Udostępnij Napisano 2 Grudnia 2011 Cześć, jedynym rozwiązaniem jest wymiana wentylatora chyba że zmniejszysz sobie obroty na mniejsze, a jeśli chcesz sobie zakupić nowy to na pewno rozwiąże Twój problem, sam nie dawno zmieniałem wentylator z podstawowego na chłodzeniu Scythe Ninja 3 na Enermax TB Silence PWM UCTB12P - 120mm i jest na pewno cichszy i wydajniejszy. Pozdrawiam. 1 Cytuj Link to post Share on other sites
Gość t.luk Napisano 2 Grudnia 2011 Udostępnij Napisano 2 Grudnia 2011 @ UP Na Spartanie montowany jest wentylator 92 mm i idealnym kandydatem jest tutaj według mnie SilentiumPC Mistral 92 bo wbrew pozorom ma idealny stosunek wydajność / poziom głośności Cytuj Link to post Share on other sites
Jamnik 8 Napisano 2 Grudnia 2011 Udostępnij Napisano 2 Grudnia 2011 Według mnie kolega powinien sprawdzić temperatury i jężeli są w normie spowolnić pracę wentylatora 1 Cytuj Link to post Share on other sites
mickey_mike 16 Napisano 2 Grudnia 2011 Udostępnij Napisano 2 Grudnia 2011 Może jeśli poprawisz wentylację w swojej obudowie to wentylator nie będzie musiał chodzić na 100%. Możesz dołożyć jakieś wentylatory, albo po prostu lepiej poukładać kable w obudowie, żeby powietrze miało mniej przeszkód. 1 Cytuj Link to post Share on other sites
patrykk1998305 64 Napisano 2 Grudnia 2011 Autor Udostępnij Napisano 2 Grudnia 2011 Niestety mój zasilacz ma strasznie grube kable i ciężko je poukładać z tyłu się nie mieszą a najgorsze jest to że niektóre muszą przechodzić przez sam środek. Temperatury w idel 25-35stopni a w streie nie wiem myślę że nie przekroczy 45stopni w stresie Cytuj Link to post Share on other sites
mst1622 33 Napisano 2 Grudnia 2011 Udostępnij Napisano 2 Grudnia 2011 (edytowane) Masz SilentiumPC 410, tak samo jak ja. Mam bardzo dużo kabli przy zasilaczu (Corsair TX650W), mimo to wszystkie zdołałem poprowadzić za tylną kieszenią dysków HDD. Nic nie idzie przez płytę główną - wszystko się pomieściło. Edytowane 2 Grudnia 2011 przez mst1622 1 Cytuj Link to post Share on other sites
patrykk1998305 64 Napisano 2 Grudnia 2011 Autor Udostępnij Napisano 2 Grudnia 2011 Możesz zrobić zdjęcie i pokazać jak masz poukładane ? Cytuj Link to post Share on other sites
Gość t.luk Napisano 2 Grudnia 2011 Udostępnij Napisano 2 Grudnia 2011 @UP Popatrz np. tutaj 1 Cytuj Link to post Share on other sites
Recommended Posts