Skocz do zawartości

[TEMAT OGÓLNY] PlayStation 3

Recommended Posts

• 3 tygodnie później...
Gość effendi360

Krążą plotki, że takie zacinanie gry, jest spowodowane crackiem pirackiej wersji. Za dwie godzinki będę obczajał wersję xową.

Za 30 minut zdaję raport z wersji xbox.

ja wole poczekać na jakieś obiektywne analizy z lens of truth albo digital foundry.

Wyszło dziś demo God of War Ascession.

Jeszcze nie grałem - ABC - Absolutny Brak Czasu...

Instaluję FC3 na xsie...

Gość effendi360

Na torentach instalka jest normalna legal a z psn to różnie idzie, z torenta mam max łącza.

Jeśli chodzi o wersję xbox vs ps3 to mam w tym momencie obie na raz odpalone. Pierwsza rzecz nie wiedzieć czemu gdy w telewizorze przełączam na sygnał z xa wyświetla on komunikat 1080p natomiast gdy łapię sygnał z ps3 dostaję komunikat o 720p. Co do płynności, stutteringu nie ma żadnych różnic, na obu konsolach gra jak dla mnie jest nie grywalna. Modlę się by to nie była wina silnika, bo wtedy ucierpi też na tym wersja PC. Tyle FAKTÓW z mojej strony.

p.s. Tak na xsie jest ciemniej.

Dużo ciemniej...

• 1 miesiąc temu...

Myślę że nadchodzące konsole jeżeli właśnie to od ich ceny będą bardziej opłacalne niż komputer, wychodzi bardzo mało bardzo dobrych gier jedynie garstka którą można wyliczyć na palcach, więc można sobie pozwolić na parę gierek w ciągu roku, od małego byłem konsolowcem ale zakończyłem na PS2, potem tylko i wyłącznie komputery aż do dzisiaj kiedy zastanawiam się nad nową wersją konsol, między czasie miałem Xboxa 360 ale powiedziałem że to nie to wolałem pc, ze względu na strategie i RPG, obecnie uwielbiam gry typu mass effect czy dead space widok za pleców. Myślę że najdzie czas na komputery w Polsce, tańiej będzie zakupić konsole niż składać komputer, tym bardziej że popularne są smartfony i tablety oraz laptopy do internetu zawsze można coś wybrać, brak problemów z sterownikami i innych bolączkach systemów operacyjnych pecetów, wciąż to nowsze odświeżane kotlety w nowym opakowaniu, boli mnie jedynie to że gry na komputer muszą się ukierunkować pod konsolowe, gdyby było na odwrót komputery by rządziły 

Edytowane przez malboro511

Nie ma się co łudzić na super konstrukcję konsol nowej generacji bo to pociągnęło by koszty daleko ponad poziom 2500zł. Po premierze konsole nowej generacji będą na topie przez rok, po dwóch latach przeciętny PC będzie już dysponował większymi możliwościami. Z każdym kolejnym rokiem przepaść będzie się tylko powiększała więc zaczną się te same problemy i te same narzekania co w przypadku obecnej generacji. A to rozdzielczość za słaba, a to fps za mało albo gra okrojona w wersji konsolowej (jak BF3). I tu pojawia się problem nie do przeskoczenia, konsoli nie da się zmodernizować. Jej wydajność i możliwości podzespołów bazowych pozostają niezmienione od daty premiery po datę wycofania ze sprzedaży.

Gdy złożymy dobrego PC'ta to wystarczy on na minimum 2 lata komfortowego grania. Po tym czasie możemy niewielkim kosztem wymienić tylko te podzespoły które zestarzały się najszybciej i nadal cieszyć się sprzętem nie odstającym od standardów. Druga sprawa to sterowanie, myszka od obecnej generacji jest obsługiwana tylko teoretycznie bo praktycznie każda gra wymusza sterowanie przez pada lub kontrolery ruchu. O ile na padzie fajnie pogramy w platformówki czy wyścigi to już sterowanie w FPS'ach, RTS'ach czy innych strategiach przypomina jedzenie zupy przy pomocy widelca. Pad nie nadaje się do FPS'ów ani strategii i do puki Sony z MS nie pójdą po rozum do głowy i nie odblokują myszki w grach to część graczy potencjalnie zainteresowanych konsolami i tak pozostanie przy PC.

W przypadku XBoxów mamy dodatkową wadę w postaci płatnego abonamentu na używanie trybów multiplayer. Dajemy więc zarobić MS potrójnie, za sprzęt, za drogie gry i za abonament. Jak ktoś pieniędzy nie liczy to dla niego to nie problem, ja nigdy bym się na taką rozrzutność nie zdecydował.

Edytowane przez Fenio

Taką odpowiedz chciałem usłyszeć ja widziałem xa i ps3 podłączonego telewizora CRT na czincze więc dla mnie ohyda kwadraty i nic więcej ale widziałem porównanie konsol i komputera ostatnio na tubie to byłem w szoku że taka grafa na konsoli za śmieszne obecnie parę stówek a komputer za konkretne pare tys zł, albo to działanie HDMI albo jakiś kit bo nie wiem w co wierzyć? Nowe konsole muszą wyjść na najlepszych obecnie podzespołach komputera a nowa generacja kart pokazała pazu więc jest z czego składać konsole gdy stare już ledwo zipią

Edytowane przez malboro511

Co do sterowania w grach FPS na PS3. Ja gram w BF3 prawie od jego premiery, grałem również w inne strzelanki i muszę się NIE zgodzić z tym, że jest złe sterowanie. Gra się bardzo wygodnie a co do precyzji powiem tak trzeba dużo grać na konsoli i mi to nie sprawia problemów. Ja sam wolę grać na konsoli. Próbowałem w BF3 na PC, ale gra słabo wychodziła ( już się przyzwyczaiłem do pada ). Dla osób co dopiero zaczynają grać na konsoli sterowanie może być trudne, ale "trening czyni mistrza" :)

Co do grafiki jest różnica niż na PC zależy od komputera, ale PCety uciekają konsolom, zapowiedziano już PS4 ( na gamescome 2012, że wyjdzie w 2013 roku, dokładnie nie wiadomo ). Na początkku raczej kosnola będzie miała grafikę lepszą od więkoszości komputerów a potem pewnie PC znów przegoni konsolę. Jednak jeśli dla kogoś grafika nie jest najważniejsza to aż tak przeszkadzać nie będzie.

PS. Nie wiem o co Wam chodzi z precyzją, nie wiedzę różnicy niż na PC ( trzeba "wyczuć gałki na padzie" ). "Nawet" jak gram snajperem to w bardzo krótkim czasie potrafię oddać celny strzał.

effendi360 - I nie mów, że mówię tak, bo jestem fanboyem Sony. Sam zastanawiam się czy jak jakiś czas nie kupić PC. Ponieważ jest wszechstronne a konsola jest tylko do gier ( Może zadecyduje cena PS4 i jej parametry ).

Edytowane przez HubaPL