Savon 0 Napisano 30 Listopada 2011 Udostępnij Napisano 30 Listopada 2011 (edytowane) Cześć. W wakacje składałem zestaw bratu, jednak wymieniłem się z nim komputerem i postanowiłem kupić nową kartę graficzną oraz zmienić system na siódemkę Ultimate 64bit. Jednak mam pewien problem, dziś przyszła do mnie grafa, odinstalowałem sterowniki od starej karty, włożyłem nową i zainstalowałem stery. Wszystko fajnie aż do momentu uruchomienia gry. Uruchomiłem Mafię II, miałem około 60fps lecz co około 30sekund fps spadały do 20 przez co gra przycięła, po chwili znów 60fps. Następnie uruchomiłem Bf3 i gra chodziła w singlu jakbym grał na lagach w trybie multiplayer - w każdej rozdzielczości/ustawieniach.. Zrobiłem defragmentację dysków no i gra w bf3 znacznie uległa zmienia - pozytywnie. Jednak chodzi ona teraz jak mafia, tzn. co kilka sekund są spadki fps do około 20 i gra przytnie, po chwili znów normalna liczba fps. W czym może leżeć problem? Specyfikacja komputera: Płyta: Asrock760GMGS3AMD760G+SocketAM3(PCIE/DZW/VGA/SATA2/GBLAN/DDR3) Ram: Goodram DDR3 4GB 1333MHz CL9 Zasilacz:Tacens RADIX IV 450W Procesor:AMD Athlon II X2 255 AM3 BOX Grafika: SAPPHIRE Radeon HD 6770 1GB ddr5/128bit Napęd:Samsung nagrywarka DVD SH-222AB czarna OEM Dysk: Seagate Barracuda 500GB SATA3 (ST3500413AS) Wcześniej w komputerze był radeon 4650, podczas gry w mafię II występowały przycinki, jednak dużo rzadziej niż teraz. Pozdrawiam. Edytowane 30 Listopada 2011 przez Savon Cytuj Link to post Share on other sites
Darkness 17 Napisano 30 Listopada 2011 Udostępnij Napisano 30 Listopada 2011 Jaką kartę graficzną kupiłeś? Drugie. Z jakiego systemu się przesiadłeś? Jeśli z Windows Xp to wszystkie gry chodziły pod DX9 i słabszym ,a pod 7 można uruchomić DX10 i DX11 , które są bardziej wymagające . Cytuj Link to post Share on other sites
Savon 0 Napisano 30 Listopada 2011 Autor Udostępnij Napisano 30 Listopada 2011 Kupiłem Radeona 6770 od Sapphire. Przesiadłem się z Visty. Jednak tego komputera używam od 3 dni, wcześniej miałem laptopa ale wymieniłem się z bratem. Tutaj screen z hd tune. http://iv.pl/images/65207876972041369814.png Cytuj Link to post Share on other sites
drachenfeles 5499 Napisano 30 Listopada 2011 Udostępnij Napisano 30 Listopada 2011 przy tym sprzęcie to się nie dziw, że ci muli, M2 potrafi zamulić i mocniejszy sprzęt a z dyskami wszystko w porządku Cytuj Link to post Share on other sites
Savon 0 Napisano 30 Listopada 2011 Autor Udostępnij Napisano 30 Listopada 2011 Jednak wiem jak wyglądają zmulenia spowodowane od strony grafiki/procesora. Wtedy to 'ścięcie' trwało dłużej, przez kilka sekund. A u mnie jest po prostu spadek fps, gra zatnie i za chwilę(niecałą sekundę) wraca do normalnej liczby fps. Z resztą mam to też w Bf3, odziwo w GTA IV rzadko to występuje. Temperatury po 30 minutach w stresie nie przekraczają 50 stopni. Więc co może być problemem? Cytuj Link to post Share on other sites
drachenfeles 5499 Napisano 30 Listopada 2011 Udostępnij Napisano 30 Listopada 2011 mówisz o CPU czy GPU? w każdym razie 50 stopni na grafie to komfortowe warunki pracy, jak ci przeskoczą osiemdziesiątkę to możesz się zastanowić nad lepszą wentylacją w budzie 50 stopni na procu to też nie tragedia, ale już ciepło, tak długo jak nie przekraczają 60-kilku nie musisz się za bardzo martwić co do spadków fps trudno jednoznacznie stwierdzić, wygląda na to, że się momentami zapycha, btw to występuje losowo czy w konkretnych momentach? Cytuj Link to post Share on other sites
Savon 0 Napisano 30 Listopada 2011 Autor Udostępnij Napisano 30 Listopada 2011 Grafika miała niecałe 50 stopni, procek zmieniał się z 49 na 50 i na odwrót, tak przez kilkadziesiąt minut. Co do przycięć, losowo raczej. Jadąc samochodem jest przykładowo 60fps, za moment spadnie do 20-stu kilku i wraca na 60. Na innym forum napisano mi, że dysk posiada uszkodzenie mechaniczne - niby na screenie linia 07 i polecono mi wysłać na gwarancję. Komputer ma trzy miesiące i nie wiem czy dysk reklamować. Cytuj Link to post Share on other sites
Darkness 17 Napisano 1 Grudnia 2011 Udostępnij Napisano 1 Grudnia 2011 (edytowane) To powiedz tym ,,znafcom'' że Seagaty tak mają i parametr 07 może być bardzo duży. Dla mnie jest to już ponad milion . Jedyne co mnie zastanawia to BC. ''Liczba przerwanych operacji z powodu przerw w komunikacji z dyskiem twardym. Wartość tego atrybutu powinna być równa 0. Jeśli wartości są dużo powyżej 0, to prawdopodobnie zaistniały problemy z dostawą energii lub wystąpiły problemy z kablem IDE/SATA/etc.,, Sprawdż zasilanie dysku może , ew kabelek zmień m nigdy nie zaszkodzi a będziesz mieć pewność. Edytowane 1 Grudnia 2011 przez Darkness 1 Cytuj Link to post Share on other sites
aviel 13 Napisano 1 Grudnia 2011 Udostępnij Napisano 1 Grudnia 2011 Komputer ma trzy miesiące i nie wiem czy dysk reklamować.Dysk reklamować w tym okresie? No to naprawdę "znafcy", dasz dysk na gwarancję i parę miesięcy z głowy. Musisz się upewnić, że dysk na 100% jest niesprawny. A jak puścisz obie gry na minimum, też masz takie dziwne przycinki? 1 Cytuj Link to post Share on other sites
Savon 0 Napisano 2 Grudnia 2011 Autor Udostępnij Napisano 2 Grudnia 2011 Próbowałem w Dead Island i przycinki były rzadziej(co 3min?) ale na dłużej(około 1min). Postanowiłem ponownie przeinstalować system, włączyłem Dead Island na najwyższych ustawieniach nie było ani jednej ścinki, fps nie spadło poniżej 65fps. Kolega z klasy ma tę samą wersję Bfa(pirat - wpierw chciałem go sprawdzić przed zamówieniem gry) i u niego też gra chodziła dziwnie, a ma i5 i 2x 460ti.. Więc teraz wszystko chyba jest okej. A co do tych parametrów, to wszystko w porządku? Nic nie reklamować? ;> Pozdrawiam. Cytuj Link to post Share on other sites
ProgShield 77 Napisano 2 Grudnia 2011 Udostępnij Napisano 2 Grudnia 2011 Nie opłaca się reklamować. 1 Cytuj Link to post Share on other sites
Recommended Posts