Skocz do zawartości

Modernizacja zestawu komputerowego

Recommended Posts

Czesc,

Planuje zmodernizowac nieco swoj zestaw komputerowy. Planowany budzet jaki moge przeznaczyc to do 2000 zl.

W tej chwili posiadam;

Plyta; Asus M4A785TD-V EVO

Procesor; Phenom X4 955BE c3

Ram; 2 x 4 gb kingston hyperX 1600

Grafika; Sapphire 5850

dysk; seagate 2 tb 5900rpm, 64mb

zasilacz; bequite l7 530w

Niestety nowe gry jak wiedzimn 2, stalker cop, f1 2011 juz sie na tym sprzecie zacinaja, pewnie przyczyna jest przestarzaly procesor, chce zmodernizowac sprzet i wiem mniej wiecej co chce kupic;

procesor; i5 2500k

plyta glowna; tutaj prosze o pomoc, bo nie mam pojecia jaka kupic, chce jakas dobra nie zadnego ASRocka, moze byc na h61 - nie chce podkrecac procesora

karta grafiki; chce zmienic, bo obecna jest masakrycznie glosna, chce jakas nie koniecznie szybsza ale taka zeby chodzila ciszej od suszarki do wlosow

dzieki za porady z gory

edit; i jesze mam pytanie czy jak wymienie procesor na pozadny to czy sie zasilacz nie zesra?

Edytowane przez aska86

Procesor daje jeszcze radę, ale jak koniecznie chcesz zmienić to i5 2400 albo i5 2310 + AsRock H61M-GE.

Do tego grafika na jakiegoś Radka HD6970. Sprzedasz to co masz czyli procesor 300zł, mobo ~200zł, grafa 400zł i w tej oto sposób ulepszysz to co masz za "jedyne" 1300zł :D

A zasilacz bez OC spokojnie da radę.

Ja bym dał jakieś chłodzenie z wyższej półki np: Thermalright Archon z wentylem 14cm cichy i wydajny. OC procka na ~4GHz. Dalej jeśli grafa jest głośna to sprzedać i poszukać za 6950 od Gigabyte z WindForce X3 też będzie cicho. Dysk jeśli to 5400rpm to jest cichutki. Można jeszcze jakieś wentylki do obudowy takie max 800rpm ale z dość wysokim CFM. Przy zmianie platformy Achrona można dać do nowej platformy a 6950 się nie zmarnuje, te grafy ładnie się skalują w CFX i można dorzucić 2gą sztukę.

Można też próbować i5 ale jeśli będzie chodził bez oc to Phenom @4GHz nie będzie znacząco mniej wydajny. A nie zmieniając platformy na intela, zaoszczędzi się już 850 na procku i 400-600 na płycie, czyli praktycznie na 2gą 6950 do CFX z tym że dwie 6950 mogą być nieco duszone przez 955@4GHz. Ale i tak lepiej 2x6950i 955BE niż 1x6950 i 2500k

@down o słabszych wersjach nvidii GTX460/560 słyszałem słąbe opinie ale o 6950 raczej wszyscy wypowiadają się pozytywnie. MSI TwinFrozr II ponoć cichsze od III ale te starsze wersje ciężko dostać.

PS:Asus ma fajne karty z chłodzeniem DirectCU II ale wtedy crossfire odpada karty zajmują po 3 sloty :(

Edytowane przez misiek12_sdz

Chyba nie warto jeszcze zmieniać maszynki . Procesor nie jest zły , może nie najnowszy , lecz gdyby go podkręcić fps'ów byłoby więcej . Nawet jak dałoby się wsadzić tu Buldożera to i tak dużo fps nie da ... Dodatkowo ma być premiera nowych układów graficznych , więc ceny obecnych mogą spaść

Po co brać 2500K i go nie podkręcać? Po to ma literkę K by mieć odblokowany mnożnik.

Starsze Asrocki to szajs , lecz nowe są ok . Sam mam Asrock Pro 3 i nie narzekam .

Co do kart graficznych to nie polecam Gigabyte . Msi i TwinFrozr II może być niezłym wyborem , lecz podobno w stresie daje troszkę o sobie znać

Co do zasilacza . Wygląda na całkiem niezły , w końcu to BeQuiet . Jeśli nie zapakuje się do niego bardzo prądożernej grafiki to powinien wytrzymać . 2500k to nie są jakieś prądożerne procki , nowe Buldożery - tak .

W razie czego można tu zerknąć . http://www.purepc.pl/zestawy_komputerowe/zestawy_komputerowe_na_listopad_2011

Edytowane przez Darkness