Skocz do zawartości

Jaka karta dźwiękowa?

Recommended Posts

Witam,

Szukam odpowiedniej karty dźwiękowej do 1200 zł. Jak będzie taniej,to nawet lepiej będzie :) Myślałem nad ASUS Xonar HDAV13 Deluxe lub ASUS Xonar D2. Czy któraś z kart podanych przeze mnie jest dobra ? A jakie Wy podacie mi propozycje ? System będzie Windows 7 Ultimate 64 bit,a bardzo dobrej dźwiękówki potrzebuje do gier,czasem filmów oraz muzyki.

Głośniki będą prawdopodobnie Logitech Z-5500. Ale jeśli miałyby być 2.0 to myślałem nad Creative Gigaworks T20, chociaż bardziej wolę te 5.1 od Logitech'a. Która z kart podanych przeze mnie jest lepsza? Jaka karta do 1,2k zł byłaby najlepsza ?

Edytowane przez devil12

No to kolego. Do takich głośników nie będziesz potrzebował karty za 1000zł. ASUS Xonar D2 za 500zł to max jakie powinieneś wydać na kartę muzyczną. Spokojnie możesz też poszukać tańszych Xonarów za 200-300zł. Różnicy w dźwięku między modelem za 300zł a 500zł na takich głośnikach nie odczujesz.

Z proponowanych przez Ciebie głośników brałbym ten zestaw 5.1 Logitecha. Z tymi Creativami miałem styczność i zdecydowanie szału nie ma. Ani specjalnie niskich tonów nie uświadczysz ani jakoś wybitnie klarownych wyższych. Oba zestawy nie są głośnikami dla pasjonatów dobrego brzmienia. Za to efekt otoczenia dźwiękiem jak najbardziej warty zachodu. Pozdrawiam i nieprzepłacania za kartę życzę.

• Popieram 1

No to kolego. Do takich głośników nie będziesz potrzebował karty za 1000zł. ASUS Xonar D2 za 500zł to max jakie powinieneś wydać na kartę muzyczną. Spokojnie możesz też poszukać tańszych Xonarów za 200-300zł. Różnicy w dźwięku między modelem za 300zł a 500zł na takich głośnikach nie odczujesz. Z proponowanych przez Ciebie głośników brałbym ten zestaw 5.1 Logitecha. Z tymi Creativami miałem styczność i zdecydowanie szału nie ma. Ani specjalnie niskich tonów nie uświadczysz ani jakoś wybitnie klarownych wyższych. Oba zestawy nie są głośnikami dla pasjonatów dobrego brzmienia. Za to efekt otoczenia dźwiękiem jak najbardziej warty zachodu. Pozdrawiam i nieprzepłacania za kartę życzę.

a po co mu do Z-5500 karta muzyczna powiedz mi ?

Do glosnikow za 200zl chcesz kupic karte do 1200zl ????

Proporcje cenowe powinny byc odwrotne :D No przynajmniej zblizone do odwrotnych.

Do grania polecam sb xfi gamer albo cos lepszego. B. fajny ma procesor surround 3d. Zamiast tych pierdziawek kup sobie porzadne sluchawki, a potem uzywany wzmak i kolumny. Jesli masz kase, to pierdziawki sa bezsensowne.

Edytowane przez voivod

@ dementor

Ale jeśli miałyby być 2.0 to myślałem nad Creative Gigaworks T20

Tych Z-5500 nie sprawdzalem. Jednak ja bym tego nie kupil na pewno :D.

@ Szymon

Jak najbardziej sie zgadzam. Najwazniejsze jest urzadzenie do generowania fal dzwiekowych, a nie konwerter dzwieku cyfra-analog. Kiedys byl z tym problem.

Edytowane przez voivod

Bo różnica między integrą a kartą na PCI jest słyszalna nawet po podpięciu słuchawek za 100zł. Jak najbardziej wato zainwestować. Myślę jednak że wystarczyłaby karta za max 300zł.

Polecasz komuś kartę muzyczną za 250-500zł i powiedz jeszcze, że by je podłączyć cyfrowo do Z-5500, gdzie te głośniki są stanowczo za drogie o jakieś 300zł . To jeszcze wydane pieniądze będą wyrzucone w błoto z powodu pominięcia sekcji analogowej w układzie muzycznym. Takie głośniki są stworzone po ty by korzystały z integry i wyjścia spdf, czy coax. A po ten się dziwić śmiać z ludzi kupujących zetki, a do tego jeszcze Xonara D2 po to aby łączyć cyfrowo . Paranoja . Fakt można analogowo, ale wówczas lepiej inne głośniki wybrać lepsze i tańsze.

Karty jeszcze nie zakupiłem i z tydzień będzie za nim kupię. A jakie słuchawki tak do 500 zł i głośniki mi polecasz ? Sprzętu audio jeszcze nie mam więc zawsze można zmienić :D Słuchawki muszą mieć mikro :P

Edytowane przez devil12

Jeśli o mnie chodzi to polecam Ci:

Karta dźwiękowa: Xonar D2/STX

Głośniki: Corsair SP2500 (2.1)

Słuchawki: ciężki temat popróbuj różnych modeli: z tańszych do AKG GHS 1, droższe to, to, co powyżej czyli Sennheiser PC 350/360.

Najlepiej załatwić sobie jakiś odsłuch gdzieś i popróbować samemu.

Korsarze na pewno spiszą się lepiej w muzyce od Z-5500 ;) Tylko jest jeden problem- z dostępnością tego produktu w Polsce.

• Popieram 1

Czyli senki pc 350 lub 360 są lepsze niż Koss SB 40 lub Koss SB 45 ? pytałem na sb, ale wole i tu zapytać. Słuchawki mogą być hmm.. max do 800 zł, żeby nie przesadzić :) Xonar STX byłby lepszy od Xonara Xsense i Creative Sound Blaster X-Fi Titanium Fatal1ty Pro ( wiem, rzeczy for gamers są kiepskie, ale kto pyta nie błądzi ;P ) ?

STX ma lepsze parametry dźwiękowe i jest to karta stereo, także nie podłączysz do tego 5.1. Xense to zestaw karty + Sennheiser PC350 także dla ciebie to może najlepsze rozwiązani. Na tego Creativa nie patrz za drogi. Kossy w tej cenie, to nic specjalnego.

Edytowane przez adivxv5
  • Popieram 1

Dzięki, czyli dla mnie najlepszym rozwiązaniem to Xense, bo do tego dają jeszcze Senki PC350 oraz dźwięk przy takim zestawieniu byłby bardzo dobry ? Czyli jeszcze głośniki...te korsarze podane przez Diego są dobre, ale są trudno dostępne. A coś jest z podobnych dźwiękiem do tych korsarzy i (może to być 2.0 albo 2.1 , bo zmierzyłem pokój i do 5.1 będzie za mały) i w miarę dostępne w Polsce ?

specjalnie pod tą kartę przetestowali wiele słuchawek, jeśli wierzyć zapewnienia Asusa. Xense dodatkowo posiada wzmacniacz słuchawkowy więc, to niewątpliwa zaleta.

a co do 2.1, to ja się nie znam za bardzo. Niech ktoś obczajony pomoże :) ,

tu masz artykuł, polecane głośniki:

http://www.techfanatyk.net/polecane-glosniki-komputerowe-2-0-2-1-5-1/

Edytowane przez adivxv5

Czyli karta To Asus Xonar Xense a słuchawki to Sennheiser PC350. Spoko, też się nie znam.. :D A te gigaworks'y grają aż tak słabo ? Miałem je brać, bo mój kumpel je ma i jest zadowolony.. ale jeśli grają kiepsko to nie ma co kasy marnować na nie.

No tak...nad głośnikami to niech bardziej obeznana osoba się wypowie niż ja :P . A Creative Gigaworks T20 Series II są aż tak kiepskie ?

A tak spytam ta myszka jest dobra: http://www.komputronik.pl/product/136659/Sprzet_komputerowy/Peryferia_i_eksploatacja/Razer_Imperator_Refresh_4G_6400DPI.html ? Klawa to będzie Roccat Isku. Bo czytałem, że nowy DeathAdder jest gorszy niż stara wersja 3G,a w roccacie kone nawet w tej drugiej (podobno poprawionej) wersji są problemy z rolką. Jak to jest ?

Edytowane przez devil12