Skocz do zawartości

Radeon 4850 vapor-x, zawieszanie obrazu po oc

Recommended Posts

Witam, ostatnio podkręcałem swoją grafę, doszedłem do takich zegarów: Rdzeń - 765, Pamięć - 1100 na napięciu 1,152. Temperatury w furmarku sięgają 63*C. Niestety, po podniesieniu zegara rdzenia do okolic 800Mhz po paru minutach w różnych grach wysypuje się sterownik AMD "sterownik obrazu AMD przestał działać, ale odzyskał sprawność" - czy coś takiego.

I tu jest moje pytanie, dlaczego tak się dzieje? Nie ma żadnych artefaktów czy czegoś takiego. Wersja sterowników to 11,11. Artefaktów nie ma żadnych, tylko ten sterownik, co zrobić aby owy problem nie występował? Dodając jeszcze, nie podkręcam przez sterownik, tylko za pomocą Sapphire TRIXX.

u mnie na 11.8 i dobrym chłodzeniu na sekcje zasilania ładnie chodzi na 800/1200mhz

Chodzi o sekcje zasilania grafy czy płyty głównej?

Co do podnoszenia napięć, to w Sapphire TRIXX mam max 1,158 i na tym napięciu też działa niestabilnie. Możecie polecić jakieś inne programy do podkręcania z możliwością zmiany napięć?

Edit

Poszukałem troszkę na necie i niestety bez vmoda nie da się pójść wyżej niż 1,158 na tej kartce.

Edytowane przez imzdx

U mnie ten błąd także się pojawia w okolicy 1000MHz na rdzeniu. To efekt granicy możliwości OC.

Jednak ten błąd pojawia się czasami gdy sterownik i program 3D się gryzą. Kiedyś w pierwszej wersji benchmarka Heaven karta nie podkręcona wywalała ten błąd.

Możesz zaktualizować sterowniki do najnowszej wersji oraz dany program/grę tak samo. Jeżeli błąd będzie się nadal pojawiał to cóż, karta nie podkręci się dalej.

Polecam też nie podkręcać pamięci i sprawdzić do ilu maksymalnie chodzi GPU. Czasami zdarza się że GPU można wyżej taktować nie podkręcając VRAMu