imzdx 0 Napisano 26 Listopada 2011 Udostępnij Napisano 26 Listopada 2011 Witam, ostatnio podkręcałem swoją grafę, doszedłem do takich zegarów: Rdzeń - 765, Pamięć - 1100 na napięciu 1,152. Temperatury w furmarku sięgają 63*C. Niestety, po podniesieniu zegara rdzenia do okolic 800Mhz po paru minutach w różnych grach wysypuje się sterownik AMD "sterownik obrazu AMD przestał działać, ale odzyskał sprawność" - czy coś takiego. I tu jest moje pytanie, dlaczego tak się dzieje? Nie ma żadnych artefaktów czy czegoś takiego. Wersja sterowników to 11,11. Artefaktów nie ma żadnych, tylko ten sterownik, co zrobić aby owy problem nie występował? Dodając jeszcze, nie podkręcam przez sterownik, tylko za pomocą Sapphire TRIXX. Cytuj Link to post Share on other sites
Alfons 30 Napisano 26 Listopada 2011 Udostępnij Napisano 26 Listopada 2011 u mnie na 11.8 i dobrym chłodzeniu na sekcje zasilania ładnie chodzi na 800/1200mhz Cytuj Link to post Share on other sites
MatiQ 72 Napisano 26 Listopada 2011 Udostępnij Napisano 26 Listopada 2011 Działa niestabilnie i dlatego się wykrzacza, mógłbyś napięciem działać ale to na Twoje ryzyko. Poszukaj w necie jak robią to inni. Cytuj Link to post Share on other sites
imzdx 0 Napisano 26 Listopada 2011 Autor Udostępnij Napisano 26 Listopada 2011 (edytowane) u mnie na 11.8 i dobrym chłodzeniu na sekcje zasilania ładnie chodzi na 800/1200mhzChodzi o sekcje zasilania grafy czy płyty głównej? Co do podnoszenia napięć, to w Sapphire TRIXX mam max 1,158 i na tym napięciu też działa niestabilnie. Możecie polecić jakieś inne programy do podkręcania z możliwością zmiany napięć? Edit Poszukałem troszkę na necie i niestety bez vmoda nie da się pójść wyżej niż 1,158 na tej kartce. Edytowane 26 Listopada 2011 przez imzdx Cytuj Link to post Share on other sites
Alfons 30 Napisano 26 Listopada 2011 Udostępnij Napisano 26 Listopada 2011 Zasilania grafiki http://ekasiorka.pl/foto/PC/SNC00827.jpg Cytuj Link to post Share on other sites
Szymon331 152 Napisano 26 Listopada 2011 Udostępnij Napisano 26 Listopada 2011 U mnie ten błąd także się pojawia w okolicy 1000MHz na rdzeniu. To efekt granicy możliwości OC. Jednak ten błąd pojawia się czasami gdy sterownik i program 3D się gryzą. Kiedyś w pierwszej wersji benchmarka Heaven karta nie podkręcona wywalała ten błąd. Możesz zaktualizować sterowniki do najnowszej wersji oraz dany program/grę tak samo. Jeżeli błąd będzie się nadal pojawiał to cóż, karta nie podkręci się dalej. Polecam też nie podkręcać pamięci i sprawdzić do ilu maksymalnie chodzi GPU. Czasami zdarza się że GPU można wyżej taktować nie podkręcając VRAMu Cytuj Link to post Share on other sites
imzdx 0 Napisano 27 Listopada 2011 Autor Udostępnij Napisano 27 Listopada 2011 Niestety, obniżenie pamięci nic nie daje, chyba można uznać że to kres możliwości tego egzemplarza. Dziękuje za pomoc Cytuj Link to post Share on other sites
Recommended Posts