Succubus 6185 Napisano 15 Stycznia 2020 Udostępnij Napisano 15 Stycznia 2020 Najlepiej ta skrzynia z takim klikiem pracuje Ja to znam od siebie. Z klikiem to raz, ale precyzja pracy drążka zmiany biegów - poezja . Choć słyszałem, że jakaś część Swiftów ~2018 miała jakoby skrzynie od Nissana (a wiec pewnie coś od Francuzów) i tam ludzie narzekali, że się drążkiem jakby w wiadrze z gównem mieszało (żona ma Swifta z końca 2018, ale na szczęście skrzynia jest, jaka powinna być). Cytuj Link to post Share on other sites
kubbak 10135 Napisano 15 Stycznia 2020 Udostępnij Napisano 15 Stycznia 2020 od Nissana (a wiec pewnie coś od Francuzów) Byłem przekonany, że Nissan korzysta z Getraga i Aisina, oni chyba nie robią swoich skrzyń chociaż kto wie, wszystkich modeli człowiek nie zna. Cytuj Link to post Share on other sites
Biafra 16739 Napisano 15 Stycznia 2020 Udostępnij Napisano 15 Stycznia 2020 Z klikiem to raz, ale precyzja pracy drążka zmiany biegów - poezja Tu Wam powiem że troche byłem rozpieszczony. W swifcie żony jest ok, wybiera się biegi spoko ale czuć że to nie jest jakaś niesamowita konstrukcja. W madzi jest już bardzo fajnie, krótka dźwignia, "wyraźna" w wyczuciu i precyzyjna. Ale nadal nie umywa się do tej którą miałem w alfie 159. Nie znam się na skrzyniach totalnie, ale tam nawet z zamknietymi oczami zawsze na dotyk łatwo mi było stwierdzić który bieg miałem wbity. Może kwestia przyzwyczajenia ale na pewno na drążku nie było tam praktycznie żadnego luzu. Jest kilka takich aspektów w których zawsze będzie mi alfy brakować i ta skrzynia jest jednym z nich. Cytuj Link to post Share on other sites
jakub1t 1684 Napisano 15 Stycznia 2020 Udostępnij Napisano 15 Stycznia 2020 Ja mam merca i alfę, przełączanie biegów w alfie jest idealne. Mercowi do tego poziomu trochę brakuje. Cytuj Link to post Share on other sites
mejor 2848 Napisano 15 Stycznia 2020 Udostępnij Napisano 15 Stycznia 2020 Ja z nissanów zapamiętam średnie skrzynie manualne w Juke, Qashqai czy Pulsarze. Do precyzji manuali VAG im trochę brakowało. Cytuj Link to post Share on other sites
wojciechu15 1991 Napisano 15 Stycznia 2020 Udostępnij Napisano 15 Stycznia 2020 (edytowane) Zmiana biegów to jedna z rzeczy za które nie lubię francuzów. W seatach (2x altea i 2x ibiza którymi jeździłem) zawsze w to samo miejsce dokładnie idzie, zero luzów na drążku, nawet w skodzie jest ok, a jak wsiadam do partnera (albo jak kiedyś jechałem meganką) to dosłownie jak ktoś napisał wyżej - czuje się człowiek jak by człowiek kijem w gównie mieszał. Takie to jakieś miękkie (nie w sensie, że łatwo wchodzi, tylko w sensie, że drążek poddaje się we wszystkie strony) że nawet jak wrzucisz bieg to możesz na boki zrobić niezły ruch. Edytowane 15 Stycznia 2020 przez wojciechu15 Cytuj Link to post Share on other sites
Succubus 6185 Napisano 15 Stycznia 2020 Udostępnij Napisano 15 Stycznia 2020 (edytowane) Chodziło mi o to - akurat znalazłem to na YT, więc oszczędzę sobie pisania: Pertyn o tym ględzi w filmiku poniżej. Obejrzyjcie cały, a gdyby się komuś nie chciało, to gdzieś od ~4:00. O teorii nissanowskich skrzyń wspomina tutaj: (~12:30) U mnie akurat w obydwu autach jest jak powinno w suzuki, ale podobno się coś trafiało - podobno, bo ja tylko z legend (i filmiku Pertyna to znam). Widząc to z innej strony, to on bierze te auta z tzw parków prasowych, gdzie (tak słyszałem) każde 10k km przebiegu takiego auta traktować można jak ponad 100k, bo te samochody na testach raczej oszczędzane nie są - może trafił po prostu rozklekotaną skrzynię? Kto wie ?? Edytowane 15 Stycznia 2020 przez Succubus Cytuj Link to post Share on other sites
Fikuzi 2439 Napisano 15 Stycznia 2020 Udostępnij Napisano 15 Stycznia 2020 Panowie może ktoś z Was będzie się orientował w temacie stacji multimedialnych na androidzie?. Macie jakieś propozycje jakie urządzenie tego typu można by zamontować w Renault Laguna 3 ? U mnie fabrycznie jest zainstalowany Carminat Blueooth CD. Renault zakończyło wsparcie tegoż systemu w 2012 r. Oczywiście byłoby miło, gdyby obyło się bez jakiegoś nadmiernego rzeźbienia. Cytuj Link to post Share on other sites
wojciechu15 1991 Napisano 15 Stycznia 2020 Udostępnij Napisano 15 Stycznia 2020 (edytowane) Ja mam navipremium na Androidzie lolipop w skodzie i uczucia mieszane. Z jednej strony fajny ekran i otwartość androida. Z drugiej z płynnością bywa baaaardzo różnie. Edytowane 15 Stycznia 2020 przez wojciechu15 Cytuj Link to post Share on other sites
AudiAWX 3762 Napisano 15 Stycznia 2020 Udostępnij Napisano 15 Stycznia 2020 Szukać czegoś co ma Android auto, nic lepszego nie ma. Dobry telefon do tego i miazga. Cytuj Link to post Share on other sites
jakub1t 1684 Napisano 15 Stycznia 2020 Udostępnij Napisano 15 Stycznia 2020 Ja jak zobaczyłem cenę 2k za takie rozwiązanie do mojego to stwierdziłem że oryginalne radio mi wystarczy A do laguny w ogóle coś znalazłeś ? bo nie ma wyboru za bardzo . Tu jakiś filmik masz z android auto i oryginalne radio renault chyba - osobiście nie oglądałem https://www.youtube.com/watch?v=-a4wKj_LR9k Cytuj Link to post Share on other sites
AudiAWX 3762 Napisano 15 Stycznia 2020 Udostępnij Napisano 15 Stycznia 2020 Na razie jedyne z uniwersalnych najtańszych co mogę polecić to: https://allegro.pl/oferta/sony-xav-ax100c-radio-bluetooth-android-auto-usb-8432789935?utm_medium=app_share&utm_source=facebook Cytuj Link to post Share on other sites
wojciechu15 1991 Napisano 15 Stycznia 2020 Udostępnij Napisano 15 Stycznia 2020 (edytowane) Biorąc pod uwagę, że kamera cofania kosztuje do tego (navipremium) grosze, a zestaw głośnomówiący ma mikrofon zewnętrzny, jest wyjście na modem 3g tuner tv, działa sterowanie z kierownicy i pasuje nie gorzej niż oryginał to dramy nie ma. Jedynie płynność działania bywa mizerna. Jak po dłuższym czasie podłączę do neta by navi leciało online to potrafi dostać raka. Edytowane 15 Stycznia 2020 przez wojciechu15 Cytuj Link to post Share on other sites
AudiAWX 3762 Napisano 15 Stycznia 2020 Udostępnij Napisano 15 Stycznia 2020 Plus Kenwood i JVC. Cytuj Link to post Share on other sites
jakub1t 1684 Napisano 15 Stycznia 2020 Udostępnij Napisano 15 Stycznia 2020 A gdzie kolega ma to sobie zamontować w lagunie 3 ? takie 2 din to tylko w starych sprzętach się da . Chyba ze się mylę Cytuj Link to post Share on other sites
wrzesi0 821 Napisano 15 Stycznia 2020 Udostępnij Napisano 15 Stycznia 2020 Dla chcącego da radę zrobić ergonomiczną i funkcjonalną (nie koniecznie tanią) stację audio w Laguna 3 ramka 1-din do RL3 + stacja 1 DIN z regulowaną wysokością ekranu np. ALPINE iLX-F903D ( 4x50W, 9", Android Auto, DAB) i zawsze można radio "zabrać" gdy sprzedajesz auto 1 Cytuj Link to post Share on other sites
Andrew 5940 Napisano 15 Stycznia 2020 Udostępnij Napisano 15 Stycznia 2020 Tylko, że często jest z radiem sprzęgnięta navigacja i sterowanie wyświetlaczem. Wyciągając org radio tracimy trochę rzeczy, pewnie łącznie ze sterowaniem z kierownicy. Chyba, że adapter jakiś zastosować. Cytuj Link to post Share on other sites
wojciechu15 1991 Napisano 15 Stycznia 2020 Udostępnij Napisano 15 Stycznia 2020 (edytowane) Te urządzenia są na Androidzie więc każda navi pod androida działa. Sterowanie z kierownicy też działa w wielu modelach. Czesiek, na logikę - przecież nikt nie kupuje czegoś takiego jak ma ori navi, więc jak można je stracić? Edytowane 15 Stycznia 2020 przez wojciechu15 Cytuj Link to post Share on other sites
Fikuzi 2439 Napisano 15 Stycznia 2020 Udostępnij Napisano 15 Stycznia 2020 (edytowane) Ja jak zobaczyłem cenę 2k za takie rozwiązanie do mojego to stwierdziłem że oryginalne radio mi wystarczy A do laguny w ogóle coś znalazłeś ? bo nie ma wyboru za bardzo . Tu jakiś filmik masz z android auto i oryginalne radio renault chyba - osobiście nie oglądałem https://www.youtube.com/watch?v=-a4wKj_LR9k To już taniej byłoby jeździć z jakimś tabletem Dobrze, że chociaż kabel aux sobie wyprowadziłem... Gdyby rozmiarowo cokolwiek pasowało w miejsce ekranu to już byłoby coś. Jeśli miałbym u siebie R-link z ostatnich wersji Lalki, to nie szukałbym alternatywnego rozwiązania. Jutro podjadę do pewnej firmy, która trudni się w systemach car audio. Biorąc pod uwagę jak zaprojektowana jest deska w L3, to może być kaplica jeśli chodzi o zastosowanie takiej czy innej stacji. Tak czy inaczej dzięki za odpowiedzi Edytowane 15 Stycznia 2020 przez Fikuzi Cytuj Link to post Share on other sites
wojciechu15 1991 Napisano 15 Stycznia 2020 Udostępnij Napisano 15 Stycznia 2020 Kaplica może nie, ale budżet może pokonać temat. Zależy też do czego stacja ma służyć. Do samego audio i systemu głośnomówiącego (tj urządzeń na które nie patrzysz w czasie jazdy) jest kilka alternatyw i możliwości, szczególnie jeżeli budżet jest z gumy. Gorzej kiedy w grę wchodzi navi, bo ono musi być w takim miejscu które jest doskonale widoczne zza kierownicy. Cytuj Link to post Share on other sites
jakub1t 1684 Napisano 16 Stycznia 2020 Udostępnij Napisano 16 Stycznia 2020 To może zorientuj się ile by kosztowało przełożenie rlinka, ale na 90% tanio nie będzie. Kiedyś w pierwszej alfie przekładałem sobie system bose i kosztowało mnie to niecałe 300zł plus moja robocizna. Ale znów w mercu ori graty są drogie. Cytuj Link to post Share on other sites
leto87 2293 Napisano 16 Stycznia 2020 Udostępnij Napisano 16 Stycznia 2020 jeszcze 2 zdjęcia zrobiłem. 6 Cytuj Link to post Share on other sites
jakub1t 1684 Napisano 16 Stycznia 2020 Udostępnij Napisano 16 Stycznia 2020 Panie chyba żeś się Pan zakochał Mi też może się uda spełnić marzenie motoryzacyjne po wakacjach (oczywiście adekwatne do możliwości finansowych). Zgoda małżonki jest, a to najważniejsze bo sponsor potrzebny Cytuj Link to post Share on other sites
leto87 2293 Napisano 16 Stycznia 2020 Udostępnij Napisano 16 Stycznia 2020 Trochę jestem, jednocześnie spłukany.. Dobrze że połowa baku była zalana Cytuj Link to post Share on other sites
kubbak 10135 Napisano 16 Stycznia 2020 Udostępnij Napisano 16 Stycznia 2020 Zamawiałeś indywidualne blachy, że dostałeś tymczasowe? Cytuj Link to post Share on other sites
Recommended Posts