mateusz8888 0 Napisano 17 Listopada 2011 Udostępnij Napisano 17 Listopada 2011 Zamontowałem wentylator na tył obudowy 120mm (podpięty do płyty głównej), jest jednak strasznie głośny gdyż non stop wieje z prędkością 2000 rpm, moje pytanie jak zmniejszyć tą prędkość? W Speedfan widze jego prędkość, ale nie mogę regulować jego prędkośći. Moja płyta głowna to EP31-DS3L Cytuj Link to post Share on other sites
Bulion 3 Napisano 17 Listopada 2011 Udostępnij Napisano 17 Listopada 2011 (edytowane) Powiedz ile przewodów idzie do wentylatora. Jeżeli 3 to kup sobie na allegro za parę złoty sterownik do zmiany obrotów wentylatora (wpisz regulator obrotów w dziale komputery). Innej rady nie ma. Edytowane 17 Listopada 2011 przez Bulion 1 Cytuj Link to post Share on other sites
Vercruysse 148 Napisano 17 Listopada 2011 Udostępnij Napisano 17 Listopada 2011 Polecam Zalman Fan Mate do regulacji obrotów.Koszt około 20 zł. 1 Cytuj Link to post Share on other sites
mateusz8888 0 Napisano 17 Listopada 2011 Autor Udostępnij Napisano 17 Listopada 2011 W takim razie będę musiał się zaopatrzyć w sterownik do zmiany obrotów wentylatora. Dzięki za pomoc. Cytuj Link to post Share on other sites
manix82 61 Napisano 17 Listopada 2011 Udostępnij Napisano 17 Listopada 2011 Zakup regulatora - jak najbardziej. Nie wiem jak jest w przypadku twojej płyty ale ja mogę w BIOS-ie zmniejszyć ilość obrotów wentylatora. Wartość wybiera się w % (zmiana polega na zmniejszeniu napięcia) Minus jest taki, że jak chcesz zwiększyć obroty, musisz wejść do Bios-u.... jest to dobre jako rozwiązanie tymczasowe Cytuj Link to post Share on other sites
Saiya-jin 190 Napisano 17 Listopada 2011 Udostępnij Napisano 17 Listopada 2011 To jest dobre rozwiązanie nawet na stałe, tyle że u mnie np. to nie działa. A dlaczego na stałe? Dlatego, że minimalne obroty spokojnie wystarczają. Ja mam na stałe wszystkie wentylatory skręcone i gra gitara. Cytuj Link to post Share on other sites
Recommended Posts