Alexis89 1 Napisano 17 Listopada 2011 Udostępnij Napisano 17 Listopada 2011 Witam Jutro będę składał po raz pierwszy w życiu komputer. Myślę, że ze złożeniem nie będzie problemu ale mam pytanie dotyczące uruchomienia tego kompa. Mój zestaw będzie posiadał dysk twardy który odłączę od aktualnego mojego komputera. I teraz pytanie: Czy będę musiał wprowadzać jakieś zmiany w biosie gdy pierwszy raz będę uruchamiał nowy komputer? Jeżeli tak to prosiłbym o wyszczególnienie tych zmian. Cytuj Link to post Share on other sites
Eklerek 642 Napisano 17 Listopada 2011 Udostępnij Napisano 17 Listopada 2011 Będziesz musiał zrobić format 1 Cytuj Link to post Share on other sites
matej 63 Napisano 17 Listopada 2011 Udostępnij Napisano 17 Listopada 2011 BIOS sam wszystko wykryje i sobie poustawia. Tak jak napisał mój przedmówca - konieczny będzie format partycji systemowej (nowy komp = nowy system, wszystko trzeba instalować od nowa). 1 Cytuj Link to post Share on other sites
Alexis89 1 Napisano 17 Listopada 2011 Autor Udostępnij Napisano 17 Listopada 2011 W tej chwili posiadam 2 dyski twarde(320GB i 1TB) które mam zamiar podłączyć do nowego kompa. Na pierwszym mam zainstalowane 2 systemy, na drugim żadnego. Co w takiej sytuacji mam robić? Gdybym zainstalował nowy system na tym dysku 1 TB, ten dysk 320 GB będzie działał bezproblemowo? Cytuj Link to post Share on other sites
matej 63 Napisano 17 Listopada 2011 Udostępnij Napisano 17 Listopada 2011 Nie będzie. Potrzebny Ci w ogóle ten 320 GB? Ja zostawiłbym tylko 1 TB a z drugiego zrobił zewnętrzny HDD lub sprzedał (tym bardziej teraz gdy ceny są bardzo wysokie). 1 Cytuj Link to post Share on other sites
Alexis89 1 Napisano 17 Listopada 2011 Autor Udostępnij Napisano 17 Listopada 2011 Więc gdybym chciał podpiąć dwa dyski to muszę na tym 320 GB jedną partycję systemową sformatować i na niej zainstalować nowy system tak? Cytuj Link to post Share on other sites
rap_r 650 Napisano 17 Listopada 2011 Udostępnij Napisano 17 Listopada 2011 Tak, ale najlepiej w trakcie instalacji sformatować też drugą partycję bo i tak tamten system na nic się nie przyda. 1 Cytuj Link to post Share on other sites
matej 63 Napisano 17 Listopada 2011 Udostępnij Napisano 17 Listopada 2011 Musisz usunąć obydwa systemy bo żaden na nowym kompie nie będzie działał. 1 Cytuj Link to post Share on other sites
Vercruysse 148 Napisano 17 Listopada 2011 Udostępnij Napisano 17 Listopada 2011 Usuń oba systemy. Tam masz zainstalowane inne sterowniki do płyty głównej i z tym może być problem a tak się go pozbędziesz.Partycje pozostałe możesz zostawić. 1 Cytuj Link to post Share on other sites
Recommended Posts