Skocz do zawartości

Playstation. Ile lat pociśnie ta konsola

Recommended Posts

Witam. Chciałbym zrobić kumulację moich pytań, które chodza mi po głowie.

1. Na jak długo miał bym konsolę Playstation 3 (Mam na myśli to ile lat będzie dźwigała gry)

2. Czy efekty wizualne przedstawione w playstation 3 są gorsze od PC'towych ? (battlefield 3 priorytetowo)

3. Czy granie na padzie będzie tak dobre jak na myszce? (Nigdy nie miałem konsoli)

4. Czy telewizor za 1000zł 32 lub mniej calowy full hd wystarczy?

5. Czy wszystkie gry na tej konsoli są domyślnie na maksymalnych detalach?

6. Czy bardziej opłacać się będzie kupić tą konsolę niż PC? (Czy konsola bez modernizowania będzie w stanie unieść nowsze gry, a PC nie?)

7. Czy używanie konsoli na monitorze z gniazdem D-Sub poprzez przejściówkę będzie niezadawalające?

Pozdrawiam i z góry dzięki za fatygę w odpowiedzi.

1. Do kiedy wyjdzie następna generacja konsol (obstawiam rok, może dwa lata)

2.Tak, są gorsze.

3.W niektóre gry gra się fajniej na padzie (fifa), ale nie ma w fps'ach takiego komfortu jak na piecu.

4.O to ile ma cali zależy ile od siebie będziesz go miał.

5.Nie, prawie wszystkie gry na konsolach to low na pc'tach.

6.eee, konsoli nie można modernizować, co najwyżej twardziela wymienić. A o to czy pc będzie w stanie odpalić grę zależy jakie bebechy w nim masz, ewentualnie ile chcesz na modernizacje wydać.

7.Tego ci nie powiem, ale ja ps3 do tv mam przez hdmi podłączone i nie jest źle.

Jestem posiadaczem ps3 od roku i już odpowiadam.

1. 2 lata minimum. Jak zapowiadaja oficjalnie jakis sprzet to wychodzi on rok poźniej średnio.

2. Efekty są te same tylko gorszej jakości wizalnej. Jak nie grałes na PC na wyzszych detalach nie będzie przeszkadzać.

3. 2-3 miechy grania żeby sie przyzwyczaić. Potem jest coraz lepiej bo przecież kazdy gra na padzie i ma te same problemy.

4. TV wystarczy gram na 40 cali grałem na 21 zalezy jak sie ustawisz.

5. Raczej tak twórcy raczej by nie zaniżali wyglądu gry jak konsola może więcej.

6. Na konsoli każda nowa gra będzie chodzi dobrze tam sie nic nie modernizuje.

Jesli lubisz klimat typu kupowanie gier, chodzenie po znajomych, wybieranie nowych tytółów ze sklepów to konsola jest dla ciebie.

Ja kupilem konsole ponieważ nie mam szacunku do gier na pc bo jak wszyscy wiemy można je kupować lub nie.

Dodatkowo na Ps3 masz trofea które dodatkowo mobilizuja do grania w rózne tytuły.

7. Musi być DVI z HDCP inaczej nie będzie działać. Jakość raczej dobra.

Podsumowując

Lubisz grać, kupować gry orginalne, być częścią innej społeczności to kupuj.

Jesli chodzi o róznice miedzy x boksem a ps3 to są minimalne.

Ps3 ma lepsza społeczność w polsce, większa niż xbox.

PS.

Jak chcesz zoabczyć jak gry wyglądaja to odpal sobie jakiś filmik na youtube.

Edytowane przez zaitx

Ja również jestem posiadaczem PS3. Według mojej opinii nie ma co porównywać gry na komputerze z grą na konsoli. Po prostu mam chęć to gram w dany tytuł na PlayStation lub na PC. Fakt jest taki, że nie osiąga ona wysokiej jakości szczegółów w większości gier ale wystarczy spojrzeć na tytuły dedykowane pod ten sprzęt taki jak Uncharted czy Killzone i po prostu dostrzec ich piękno oraz wciągającą fabułę :)

Porównywałem u siebie na konsoli i na pc bete Battlefield 3 jak dla mnie grafika na konsoli playstation 3 była fatalna w porównaniu do wersji na pc i dlatego zakupiłem Batlefielda 3 na komputer chociaż większość moich znajomych gra na ps3 ja jakoś nie moglem się przełamać . Ogólnie to ta konsola już nie wyrabia w większości nowych tytułów ,programiści bardzo tną ze względu wydajność mnie to skutecznie zniechęca do grania [ nie wszystkie są wyjątki ] , na konsoli gram sporadycznie i tylko w gry sportowe np, NBA 2k12 FIfa 12

Tak jak pisałem konsoli w tym momencie nie kupuje się po to aby robić ochy i achy przy wspaniałej grafice ale dołączyć do nowej społeczności i docenić grywalność gier. Gdy pojawi się nowa generacja można będzie mówić o pewnym przeskoku w jakości wyświetlanego obrazu, jak na razie mija się to z celem.

Jak chcesz grać w fpsy na konsoli, a wcześniej grałeś na myszce i klawiaturze to nie będzie to miłe przeżycie, fizycznie da się grać, ale to żadna przyjemność, trzeba mieć dużo samo zaparcia, żeby dobrze grać w fpsy na padzie ;X Ale są jakieś myszki i klawiatury do konsoli, przynajmniej do xboxa widziałem, tyle, że nie wiem czy nie są jakoś zablokowane przez gry czy serwery gier.

Większość gier multiplatformowych robiona jest pod X360 a potem portowana na PC i PS3, czyli na PS3 będzie minimalnie gorsza grafika, ale to nie są różnice które mogą decydować o kupnie danej konsoli.

Patrz na ex'y PS3 ma ich pełno, X ma... niby GoWa który też jest na PC, Fable to samo, Forza nie wiem jak 4 ale 3 szału nie robi i w sumie to dalej nie pamiętam ;)

@Down

Ja tam jestem za PC i do tego pada. :D

Ale jak już musi być konsola to PS3

Edytowane przez JoHnNy08PL

Ja mam PS3 i polecam tą konsole ze względu na darmowy PSN oraz tytuły takie jak Gran Turismo, Uncharted oraz Killzone. Na xboxie również często gram u kumpla ale jako tako nie podchodzi mi sprzęt Microsoftu. Brakuje mi swobody dostępu do internetu, oraz internetowej społeczności. Poza tym PS3 odtwarza filmy BlueRay więc również może posłużyć jako domowe centrum rozrywki. Ogólnie polecam konsole SONY. Co do grafiki to szczerze ja nie widzę różnicy między tymi platformami. To już naprawdę trzeba się doszukiwać szczegółów.

Edytowane przez Bulion

Witam. Chciałbym zrobić kumulację moich pytań, które chodza mi po głowie. 1. Na jak długo miał bym konsolę Playstation 3 (Mam na myśli to ile lat będzie dźwigała gry) 2. Czy efekty wizualne przedstawione w playstation 3 są gorsze od PC'towych ? (battlefield 3 priorytetowo) 3. Czy granie na padzie będzie tak dobre jak na myszce? (Nigdy nie miałem konsoli) 4. Czy telewizor za 1000zł 32 lub mniej calowy full hd wystarczy? 5. Czy wszystkie gry na tej konsoli są domyślnie na maksymalnych detalach? 6. Czy bardziej opłacać się będzie kupić tą konsolę niż PC? (Czy konsola bez modernizowania będzie w stanie unieść nowsze gry, a PC nie?) 7. Czy używanie konsoli na monitorze z gniazdem D-Sub poprzez przejściówkę będzie niezadawalające? Pozdrawiam i z góry dzięki za fatygę w odpowiedzi.

1. Zależy od sztuki co często sprowadza się do wersji. Ja na mojej jechałem 4 lata bez żadnych awarii, sprzedałem i nie słyszę jakiś zażaleń.

2. Nie w każdej grze ale w wielu tak. W BF3 zakładam, że są gorsze. PS3 ma 256 MB pamięci na karcie (jeśli dobrze pamiętam) a BF3 potrafi zając na ultra do 1230 więc siłą rzeczy...

3. FPSy gorzej, możesz kupić FragFX. Jakość pomiędzy padem a myszką PC. Tak jak kolega... FIFA tylko na padzie!!! A reszta gier nie jest źle.

4. NIE!!!!! FullHD nie jest potrzebne do PS3 bo tylko kilka gier działa na 1080p. Tam jest inna technologia która sprawia, że 720p wygląda lepiejna konsoli niż na PC. Lepiej wziąć HD ready 37-40 cali niż FullHD 32 chyba, że chcesz siedzieć 50cm od TV i oglądać menu.

5. Tak ale na maksymalnych dla konsoli - patrz punkt 2.

6. Według mnie konsolę bo nie musisz wydawać pieniędzy na modernizację by grać w coraz to nowsze tytuły z dobrym frameratem.

7. Z tego co wiem to jak kolega na początku, DVI albo HDMI. D-Sub nie będzie źle ale gorzej.

P.S. Mala errata do pkt.1 bo doczytałem o co Ci chodziło. Konsola tak długo da radę grom dopóki nie wyjdzie nowa konsola a jeszcze wtedy będą wychodzić nowe gry na ps3, znaczcie jak długo wychodzily gry na ps2.

Nie, nie z kosmosu. Nie pisałem jaka bo nie kojarzę nazwy ale coś z wygładzaniem krawędzi. Nie od dziś się mówi, że niskie rozdzielczości wyglądają trochę lepiej na konsolach niż PC, bardzo długo miałem konsolę i się pod tym podpisuję ale może być to złudzenie.

Nie kłócąc się bez sensu... per saldo jest zbyt mało gier 1080p na PS3 by specjalnie do niej kupować FullHD, już pomijam fakt, że kupno FullHD 32 cale jest śmieszne (chyba, że będziesz siedział pół metra odeń), a zwłaszcza za tak małe pieniądze jak podał autor.

A to cytat z innego forum poruszający temat full hd na konsoli:

"..... żadna gierka z tych, które podałeś nie chodzi w 1080p:) (ew. tylko upscale). Tylko część gierek z PSN chodzi w 1080p i niektóre z pierwszych gier na ps3(np. ridge racer 7, gt5 prologue, wipeout hd). Z resztą nawet z tymi grami, z kolei, bywa różnie – gt5 prologue ma 1280×1080 w trakcie wyścigu i 1440×1080 w trakcie replayów. w Wipeout hd w trakcie gry rozdziałka spada dynamicznie z 1920×1080 do mniejszej, np.1728×1080, 1645×1080, 1600×1080, 1440×1080, lub 1280×1080 (w bardzo szybkim tempie, więc różnica nie jest łatwa do wyłapania).

MGS4 z kolei chodzi w 1024X768(!) z 2xfsaa i także upscaleuje się do 1080p. Yakuza 3 stosuje to samo rozwiązanie(tylko chyba bez fsaa). FN4 ma 720p z 4xAA.

Generalnie ŻADNA nowa, wysokobudżetowa gra na ps3(czy na x360) nie działa w natywnym 1080p już od kilku lat. Ba! tytuły takie jak GTA4, czy RDR nie działają nawet na ps3 w 720p, a 640p. FFXIII na ps3 chodzi w 720p, a na x360 w 576p. Szału nie ma. Gry mogą się co najwyżej upscale’ować, ale zdania do jakości takiej grafiki są podzielone. Jak dla mnie różnicy w takich tytułach albo nie ma w ogóle, albo obraz jest tylko lekko bardziej rozmyty."

http://gametrade.pl/grupa/playstation-3-/gry-w-rozdzielczosci-1080p

P.S.

Co do X-Box vs PS3 to kwestia gustu. Graficznie praktycznie to samo. Trochę ekskluzywnych tytułów. Darmowy internet na PS3, bluray i trochę lepsza multimedialność (przeglądarka i czytnik kart). Xa nie miałem więc ciężko mi przytoczyć argumenty za (co nie znaczy, że uważam, iż Sony jest lepsze) ale dużo kolegów miało i jako główny argument - proszę tego nie komentować -, że jeśli ktoś nie gra w multi to X jest lepszy bo ja za gry musiałem płacić 160-200pln, oni 8pln ;). Ich X'y były bardziej wadliwe ale to kwestia końca poprzedniego zdania. Argument jaki by nie był nie jest bez znaczenia, kwestia pieniędzy jest dla wielu priorytetem i niech nikt nie pisze tekstów typu "jak cię nie stać to nie graj".

Edytowane przez elkey

I to i to ma swoje plusy. PS3/X-Box na pewno wychodzą taniej. Pewnie, że grafika jest lepsza ale dopiero na komputerze za sporo większe pieniądze niż konsola. To też zależy od gier. Jak lubisz Crysis i Metro to tylko PC. Jak Call Of Duty konsola starczy choć pozostaje jeszcze kwestia pada. Jeżeli wyścigówki to powiedziałbym , że po równo chociaż takie tytuły jak Forza i GT5 są tylko na konsolę. Jeżeli FIFA/PES to lepsza bez dwóch zdań będzie konsola bo pad, duży TV i wygląda tak samo jak na PC więc po co przepłacać. Jeżeli FPS'y i strategie to PC.

Miałem długo konsolę i powiem tak. Fajna sprawa. Gdyby nie fakt, że musiałem ją sprzedać by kupić PC to chciałbym mieć konsolę + PC a najlepiej X-Box + PS3 + PC :D.

Jakieś obiektywne wypowiedzenie na temat róznicy? Wiele filmików na youtube pokazuje, że grafika na xboxie jest lepsza lecz niektóre na ps3. Wygląda mi to na konfrontacje fanboyów.

bo raz lepiej jest na xboxie a raz na ps3.

sam zobacz porównania na LOT albo Digital Foundry

http://www.eurogamer.net/?topic=digital_foundry

http://www.lensoftruth.com/category/head2head/

jeśli chodzi o battlefielda3 na konsoli i pc:

http://www.eurogamer.net/articles/2011-10-28-battlefield-3-triple-format-720p-comparison-gallery-comparison-gallery

http://www.eurogamer.net/videos/battlefield-3-xbox-360-vs-pc-video

• 1 miesiąc temu...

Telewizor zdecydowanie lepiej mieć full hd, miałem 32" hd samsunga i zęby były większe niż na 42" full hd.

Gran turismo 5 działa w rozdzielczości niepełne full hd.

Jak podłączysz dekoder ,,n" albo inny to kanały hd są nadawane w 1080i .

Telewizor kupuje się raczej na lata, a tak za 2 lata do wymiany.

gta4 i red dead redemption lepiej wyglądają na x360.

la norie tak samo więc gta 5 też pewnie nie będzie się różniło.

exy się tak szybko nie starzeją, ale inne z pierszych gier na obie konsole już odstają.np. tdu,wrc,

Wiem że np. taka Forza 4 jest w 720p, ale jak się podłączy pod full hd to nawet na 47" LG gra się dobrze z 1,5 metra, po przełączeniu tv w tryb gry oczywiście. Wiele gier zyskuje na tv 1080p.

Gość
This topic is now closed to further replies.
  • Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

• Dodaj nową pozycję...