Skocz do zawartości

Dlaczego grafika przechodzi w tryb 2D?

Recommended Posts

...nie wszystko gra?

Jakieś 3 miesiące temu dostałem nową płytę główną od taty (GA-P41T-D3P) wraz z 4 GB RAM-u 1333MHz

Jako że (podobno) mam dobry zasilacz (Chieftec GPS-450) uznałem że podkręce CPU

(Q6600 na 2,9GHz). Po podkręceniu odpaliłem bodajże NFS Shift i zaraz wszystko zaczęło się ciąć. Jak się okazało, grafika (też po OC GT240 Silent 580/1798 na pamięci) weszła w tryb 2D i jedyną możliwością powrotu do normalności był restart. Problem pojawiał się zawsze, kiedy odciążenie procesora wzrastało pow. 50-60% Po wyzerowaniu OC na grafice wszystko wróciło do normy. Wczoraj wyzerowałem OC na CPU a na grafice ustawiłem podane wyżej zegary i znów to samo. Tato, jako informatyk uznał, że niepotrzebnie podkręcałem i że tylko popsułem komputer.

Jakby ktoś wiedział, jak można temu zapobiec, to proszę odpowiedź.

Edytowane przez michal_la

Problem pojawiał się zawsze, kiedy odciążenie procesora wzrastało pow. 50-60%

Czyli kiedy obciążenie spadało do 50-40%?

Jak masz grafikę chłodzoną całkowicie pasywnie, to zapomnij o podnoszeniu taktowania.

Grafika prawdopodobnie dobija temperatur krytycznych i obniża napięcie oraz taktowanie, by uchronić się przed wygrzaniem na amen.

Podejrzewam mało przewiewną, ciasną obudowę i kumulowanie się ciepełka.

do rafbgo

stery są najnowsze a biosu zmieniać nie będę bo gwarancję stracę na płytę

do Eszii

spróbuje

do alfarome

grafika maksymalnie rozgrzała się do 84* bez OC i do 89* z OC max na starej konfiguracji z 2GB RAM DDR2 i starą płytą g(ł)ówną

obudowa jest ciasna (ledwo się grafika zmieściła) i chciałem wsadzić 2 wiatraki to tato powiedział "że nie trza mi dwa i starczy jeden"

jak się gwarancja skończy na grafę do przyczepie do niej wolnoobrotowca i będzie (chyba)

dobrze

wcześniejsza płyta główna nie pozwalała podkręcać procka

niestety, nie pamiętam nazwy ale też z gigabyte'a

za jakieś dwie-trzy godziny wstawię fotkę wnętrzności

http://imageshack.us/photo/my-images/821/dscf5277.jpg/

może to być wina zasilacza??

Od kiedy Gwarancja na Płycie kończy się ze zmianą biosu na nowszy ? :) , po fotce widać ze jest tam jeden wielki nie ład i syf ,

Proponuje wyczyścić radiator na grafice ( przedmuchać sprężonym powietrzem ). Jeśli na mocowaniach chłodzenia od GPU nie ma żadnych plomb gwarancyjnych polecam zmianę pasty na rdzeniu graficznym, polecam Zelman stg-2 .

Procesora nie podkręcaj (jeżeli już, to bez zmiany napięcia), Q6600 to kawał grzałki, a masz chłodzenie referencyjne.

Temperatury dla grafiki chłodzonej pasywnie jak najbardziej prawidłowe (o ile przy stresie nie schodzi do profilu 2d), polecam doczepić wentylator wolnoobrotowy do radiatora na opaski zaciskowe, w razie potrzeby skorzystania z gwarancji odcinasz.

Odkurz komputer i powinno wszystko wrócić do normy.

Edytowane przez alfarome

Najczęstszym powodem przechodzenia karty graficznej ( szczególnie ze stajni zielonych) w tryb 2D podczas obciążenia jest jej niestabilność . Sam napisałeś że podkręciłeś również kartę. Proponuje na początek dać standardowe zegary dla karty i ewentualnie zrobić reinstalacje sterowników . Następnie jeśli będziesz chciał podkręcać kartę rób to stopniowo żeby wyczuć moment kiedy owy problem przechodzenia w taktowania 2D przy niestabilności po oc się powtórzy . Swoją droga ponad 80*C to już nie mała temperatura więc uważaj z tym oc .

Co do update biosu płyty to żadnej gwarancji nie stracisz a nawet jest wskazany bo producent po to robi aktualizacje żeby ewentualne niedociągnięcia w oprogramowaniu naprawić . Bios płyty gigabyte bez problemu można aktualizować z poziomu windows'a , wystarczy ściągnąć ze strony producenta odpowiednie oprogramowanie i najnowszy bios . W zasadzie jest to 5 minut roboty , tylko pamiętaj żeby aktualizować bios na standardowych ustawieniach bez podkręconego procesora , napięć czy pamięci .

Zadbaj o porządek w obudowie bo niepoukładane kable zaburzają cyrkulacje powietrza . Jeśli dobrze widzę nie posiadasz na przodzie wentylatora wrzucającego świeże powietrze do obudowy , od jego montażu bym zaczął .

Pamiętaj o ty m że chłodzenie pasywne na grafice oddaje ciepło wewnątrz obudowy przez co inne podzespoły również to odczuwają więc zanim weźmiesz się za jakiekolwiek o/c zadbaj o środowisko w jakim ten sprzęt będzie pracował .

Na podsumowanie dodam że moim zdaniem Q6600 nawet bez o/c trochę się nudzi przy GT 240 i to karta jest wąskim gardłem więc nie wiem czy oc procesora ma na razie jakiś sens . No chyba że do innych celów jak granie ;)

aha

czyli przeczyścić środek, zmienić pastę, wsadzić inne chłodzenie CPU

jakiś radiator tato ma w warsztacie, pasta też się znajdzie, sprężone też

i zastanawiam się, czy nie uzbierać kasy na nową grafikę...

a czy zasilacz może nie wyrabiać??

do Above

chciałem wsadzić z przodu ale tato uznał że nie trza

aha czyli przeczyścić środek, zmienić pastę, wsadzić inne chłodzenie CPU jakiś radiator tato ma w warsztacie, pasta też się znajdzie, sprężone też i zastanawiam się, czy nie uzbierać kasy na nową grafikę... a czy zasilacz może nie wyrabiać?? do Above chciałem wsadzić z przodu ale tato uznał że nie trza

Środek przeczyść , powinno się to w sumie regularnie co jakiś czas robić ;)

Pastę jeśli chcesz to zmień , zawsze to kilka *C mniej w zależności jakiej pasty użyjesz, ale uważaj jak to pierwszy raz robisz szczególnie w przypadku karty bo można ukruszyć rdzeń . Jeżeli będziesz chciał podkręcać procesor to wskazana jest zmiana chłodzenia na coś wydajniejszego . Zasilacz jest ok , ma jeszcze zapas mocy przy tym sprzęcie . Jeżeli brakuje Ci wydajności w grach to jak chcesz to zmień kartę , to już Twoja decyzja . Co do wentylatora z przodu obudowy tata nie ma racji bo jeśli masz zamkniętą obudowę a dodatkowo kartę graficzną z pasywnym chłodzeniem to musi być odpowiedni obieg powietrza w środku żeby nie zrobić sobie tam piekarnika . Elementarna konfiguracja to wrzucający zimne powietrze wentylator z przodu i wyrzucający gorące u góry z tyłu . Ewentualnie można otworzyć bok obudowy co zapewni stały dopływ świeżego powietrza z kurzem :)

Edytowane przez Above

Ja praktykuje metodę otwartej obudowy i gorącą ją polecam w przypadku tanich obudów gdzie nie ma miejsca na schowanie kabli i optymalizacje cyrkulacji. Ewentualnie jeśli radiator karty graficznej ma jakąś osłonkę możesz pokombinować z jego zdjęciem, ja z mojeo gf 8800GT zdjąłem w sumie nie pamiętam jakie temperatury miał przed ;p ale jak dołożyłem dodatkowy wentyl do karty to pomogło. Oczywiście ze zdejmowanie osłonki należy uważać, ja akurat nie miałem pasty pod ręką wiec "zrywałem" osłonę radiatora z chłodzeniem na karcie, bałem się żeby jej nie połamać (choć i tak jest uszkodzona i ledwo działa jednak jakoś komp mi na niej działa ;p), tak więc jak będziesz chciał rozbebeszać chłodzenie to rób to ostrożnie i przemyśl kwestię utraty gwarancji!

jak napisałem wcześniej, grafika przez zmianą sprzętu cały czas chodziła na zegarach 570/1792 i wszystko grało po podkręceniu procka przestało grać, a bez OC sprawdzę ok. godziny 15-16

najpierw chciałbym sprawdzić na innym zasilaczu (np. 500W), który jest w warsztacie, niestety, tato nie pozwolił i ma ochotę wynieść mi wszystkie gry na strych, bo za dużo gram

(ostatnio 4H na tydzień, tylko na weekendzie)...