michal_la 0 Napisano 16 Listopada 2011 Udostępnij Napisano 16 Listopada 2011 (edytowane) ...nie wszystko gra? Jakieś 3 miesiące temu dostałem nową płytę główną od taty (GA-P41T-D3P) wraz z 4 GB RAM-u 1333MHz Jako że (podobno) mam dobry zasilacz (Chieftec GPS-450) uznałem że podkręce CPU (Q6600 na 2,9GHz). Po podkręceniu odpaliłem bodajże NFS Shift i zaraz wszystko zaczęło się ciąć. Jak się okazało, grafika (też po OC GT240 Silent 580/1798 na pamięci) weszła w tryb 2D i jedyną możliwością powrotu do normalności był restart. Problem pojawiał się zawsze, kiedy odciążenie procesora wzrastało pow. 50-60% Po wyzerowaniu OC na grafice wszystko wróciło do normy. Wczoraj wyzerowałem OC na CPU a na grafice ustawiłem podane wyżej zegary i znów to samo. Tato, jako informatyk uznał, że niepotrzebnie podkręcałem i że tylko popsułem komputer. Jakby ktoś wiedział, jak można temu zapobiec, to proszę odpowiedź. Edytowane 16 Listopada 2011 przez michal_la Cytuj Link to post Share on other sites
rafbgo 1000 Napisano 16 Listopada 2011 Udostępnij Napisano 16 Listopada 2011 (edytowane) Moim osobistym zdaniem Update Biosu na płycie i zmiana sterowników grafiki na nowsze naprawi ten problem .Spróbuj najpierw to zrobić jeśli to nic nie pomoże będziemy myśleć dalej Edytowane 16 Listopada 2011 przez rafbgo Cytuj Link to post Share on other sites
Eszii 26 Napisano 16 Listopada 2011 Udostępnij Napisano 16 Listopada 2011 W ustawieniach 3D sterownika karty spróbuj ustawić tryb zarządzania energią na "preferuj maksymalną wydajność" Cytuj Link to post Share on other sites
Sony156 4965 Napisano 16 Listopada 2011 Udostępnij Napisano 16 Listopada 2011 Ahh ci dzisiejsi informatycy, nawet na kase do biedronki się nie nadają. Za duże oc karty, jak po oc wchodzi w tryb 2d to wystarczy res kompa. Zmień nazwę tematu na dlaczego ja Cytuj Link to post Share on other sites
alfarome 2 Napisano 16 Listopada 2011 Udostępnij Napisano 16 Listopada 2011 Problem pojawiał się zawsze, kiedy odciążenie procesora wzrastało pow. 50-60% Czyli kiedy obciążenie spadało do 50-40%? Jak masz grafikę chłodzoną całkowicie pasywnie, to zapomnij o podnoszeniu taktowania. Grafika prawdopodobnie dobija temperatur krytycznych i obniża napięcie oraz taktowanie, by uchronić się przed wygrzaniem na amen. Podejrzewam mało przewiewną, ciasną obudowę i kumulowanie się ciepełka. Cytuj Link to post Share on other sites
michal_la 0 Napisano 17 Listopada 2011 Autor Udostępnij Napisano 17 Listopada 2011 (edytowane) do rafbgo stery są najnowsze a biosu zmieniać nie będę bo gwarancję stracę na płytę do Eszii spróbuje do alfarome grafika maksymalnie rozgrzała się do 84* bez OC i do 89* z OC max na starej konfiguracji z 2GB RAM DDR2 i starą płytą g(ł)ówną obudowa jest ciasna (ledwo się grafika zmieściła) i chciałem wsadzić 2 wiatraki to tato powiedział "że nie trza mi dwa i starczy jeden" jak się gwarancja skończy na grafę do przyczepie do niej wolnoobrotowca i będzie (chyba) dobrze wcześniejsza płyta główna nie pozwalała podkręcać procka niestety, nie pamiętam nazwy ale też z gigabyte'a za jakieś dwie-trzy godziny wstawię fotkę wnętrzności http://imageshack.us/photo/my-images/821/dscf5277.jpg/ może to być wina zasilacza?? Edytowane 17 Listopada 2011 przez michal_la Cytuj Link to post Share on other sites
rafbgo 1000 Napisano 17 Listopada 2011 Udostępnij Napisano 17 Listopada 2011 Od kiedy Gwarancja na Płycie kończy się ze zmianą biosu na nowszy ? , po fotce widać ze jest tam jeden wielki nie ład i syf , Proponuje wyczyścić radiator na grafice ( przedmuchać sprężonym powietrzem ). Jeśli na mocowaniach chłodzenia od GPU nie ma żadnych plomb gwarancyjnych polecam zmianę pasty na rdzeniu graficznym, polecam Zelman stg-2 . Cytuj Link to post Share on other sites
alfarome 2 Napisano 17 Listopada 2011 Udostępnij Napisano 17 Listopada 2011 (edytowane) Procesora nie podkręcaj (jeżeli już, to bez zmiany napięcia), Q6600 to kawał grzałki, a masz chłodzenie referencyjne. Temperatury dla grafiki chłodzonej pasywnie jak najbardziej prawidłowe (o ile przy stresie nie schodzi do profilu 2d), polecam doczepić wentylator wolnoobrotowy do radiatora na opaski zaciskowe, w razie potrzeby skorzystania z gwarancji odcinasz. Odkurz komputer i powinno wszystko wrócić do normy. Edytowane 17 Listopada 2011 przez alfarome Cytuj Link to post Share on other sites
Eszii 26 Napisano 17 Listopada 2011 Udostępnij Napisano 17 Listopada 2011 Komputer do odkurzenia, karta i radiatory do przedmuchania, chłodzenie na procku boxowe więc podkręcanie sobie daruj. Cytuj Link to post Share on other sites
Above 2 Napisano 17 Listopada 2011 Udostępnij Napisano 17 Listopada 2011 Najczęstszym powodem przechodzenia karty graficznej ( szczególnie ze stajni zielonych) w tryb 2D podczas obciążenia jest jej niestabilność . Sam napisałeś że podkręciłeś również kartę. Proponuje na początek dać standardowe zegary dla karty i ewentualnie zrobić reinstalacje sterowników . Następnie jeśli będziesz chciał podkręcać kartę rób to stopniowo żeby wyczuć moment kiedy owy problem przechodzenia w taktowania 2D przy niestabilności po oc się powtórzy . Swoją droga ponad 80*C to już nie mała temperatura więc uważaj z tym oc . Co do update biosu płyty to żadnej gwarancji nie stracisz a nawet jest wskazany bo producent po to robi aktualizacje żeby ewentualne niedociągnięcia w oprogramowaniu naprawić . Bios płyty gigabyte bez problemu można aktualizować z poziomu windows'a , wystarczy ściągnąć ze strony producenta odpowiednie oprogramowanie i najnowszy bios . W zasadzie jest to 5 minut roboty , tylko pamiętaj żeby aktualizować bios na standardowych ustawieniach bez podkręconego procesora , napięć czy pamięci . Zadbaj o porządek w obudowie bo niepoukładane kable zaburzają cyrkulacje powietrza . Jeśli dobrze widzę nie posiadasz na przodzie wentylatora wrzucającego świeże powietrze do obudowy , od jego montażu bym zaczął . Pamiętaj o ty m że chłodzenie pasywne na grafice oddaje ciepło wewnątrz obudowy przez co inne podzespoły również to odczuwają więc zanim weźmiesz się za jakiekolwiek o/c zadbaj o środowisko w jakim ten sprzęt będzie pracował . Na podsumowanie dodam że moim zdaniem Q6600 nawet bez o/c trochę się nudzi przy GT 240 i to karta jest wąskim gardłem więc nie wiem czy oc procesora ma na razie jakiś sens . No chyba że do innych celów jak granie Cytuj Link to post Share on other sites
michal_la 0 Napisano 17 Listopada 2011 Autor Udostępnij Napisano 17 Listopada 2011 aha czyli przeczyścić środek, zmienić pastę, wsadzić inne chłodzenie CPU jakiś radiator tato ma w warsztacie, pasta też się znajdzie, sprężone też i zastanawiam się, czy nie uzbierać kasy na nową grafikę... a czy zasilacz może nie wyrabiać?? do Above chciałem wsadzić z przodu ale tato uznał że nie trza Cytuj Link to post Share on other sites
Above 2 Napisano 17 Listopada 2011 Udostępnij Napisano 17 Listopada 2011 (edytowane) aha czyli przeczyścić środek, zmienić pastę, wsadzić inne chłodzenie CPU jakiś radiator tato ma w warsztacie, pasta też się znajdzie, sprężone też i zastanawiam się, czy nie uzbierać kasy na nową grafikę... a czy zasilacz może nie wyrabiać?? do Above chciałem wsadzić z przodu ale tato uznał że nie trza Środek przeczyść , powinno się to w sumie regularnie co jakiś czas robić Pastę jeśli chcesz to zmień , zawsze to kilka *C mniej w zależności jakiej pasty użyjesz, ale uważaj jak to pierwszy raz robisz szczególnie w przypadku karty bo można ukruszyć rdzeń . Jeżeli będziesz chciał podkręcać procesor to wskazana jest zmiana chłodzenia na coś wydajniejszego . Zasilacz jest ok , ma jeszcze zapas mocy przy tym sprzęcie . Jeżeli brakuje Ci wydajności w grach to jak chcesz to zmień kartę , to już Twoja decyzja . Co do wentylatora z przodu obudowy tata nie ma racji bo jeśli masz zamkniętą obudowę a dodatkowo kartę graficzną z pasywnym chłodzeniem to musi być odpowiedni obieg powietrza w środku żeby nie zrobić sobie tam piekarnika . Elementarna konfiguracja to wrzucający zimne powietrze wentylator z przodu i wyrzucający gorące u góry z tyłu . Ewentualnie można otworzyć bok obudowy co zapewni stały dopływ świeżego powietrza z kurzem Edytowane 17 Listopada 2011 przez Above Cytuj Link to post Share on other sites
Repcakk 3 Napisano 17 Listopada 2011 Udostępnij Napisano 17 Listopada 2011 Ja praktykuje metodę otwartej obudowy i gorącą ją polecam w przypadku tanich obudów gdzie nie ma miejsca na schowanie kabli i optymalizacje cyrkulacji. Ewentualnie jeśli radiator karty graficznej ma jakąś osłonkę możesz pokombinować z jego zdjęciem, ja z mojeo gf 8800GT zdjąłem w sumie nie pamiętam jakie temperatury miał przed ;p ale jak dołożyłem dodatkowy wentyl do karty to pomogło. Oczywiście ze zdejmowanie osłonki należy uważać, ja akurat nie miałem pasty pod ręką wiec "zrywałem" osłonę radiatora z chłodzeniem na karcie, bałem się żeby jej nie połamać (choć i tak jest uszkodzona i ledwo działa jednak jakoś komp mi na niej działa ;p), tak więc jak będziesz chciał rozbebeszać chłodzenie to rób to ostrożnie i przemyśl kwestię utraty gwarancji! Cytuj Link to post Share on other sites
michal_la 0 Napisano 18 Listopada 2011 Autor Udostępnij Napisano 18 Listopada 2011 (edytowane) jak napisałem wcześniej, grafika przez zmianą sprzętu cały czas chodziła na zegarach 570/1792 i wszystko grało po podkręceniu procka przestało grać, a bez OC sprawdzę ok. godziny 15-16 najpierw chciałbym sprawdzić na innym zasilaczu (np. 500W), który jest w warsztacie, niestety, tato nie pozwolił i ma ochotę wynieść mi wszystkie gry na strych, bo za dużo gram (ostatnio 4H na tydzień, tylko na weekendzie)... Edytowane 18 Listopada 2011 przez michal_la Cytuj Link to post Share on other sites
Recommended Posts