Skocz do zawartości

Trzask, szum z Radeona HD4890

Recommended Posts

Witam, zostałem nie do końca szczęśliwym posiadaczem karty His Radeon HD4890. Po podłączeniu do komputera wszystko chodzi jak trzeba, czyli w spoczynku karta pracuje bezgłośnie, natomiast jeśli odpalę jakąś grę lub jakiś tester grafiki to karta zaczyna wydawać dźwięki podobne to trzasków, szumów, nie są to na pewno dźwięki dochodzące z chłodzenia. Co może być tego powodem? Poprzedni właściciel mówił, że u niego wszystko chodziło bez problemów i zgania na mój zasilacz, ale jest to chieftec 450w, który ostatnio ciągnął dużo mocniejszy sprzęt bez problemów.

Wentylatory na pewno nie, jest na innej karcie nic nie słychać. Tutaj ewidentnie pojawia się dźwięk dochodzący z karty graficznej i nie jest to na pewno wentylator, dźwięk bardziej przypomina iskrzenie, no ale nic tam jednak nie iskrzy. Dodam, że w pewnym programie włączyłem test przy obciążeniu, karta na początku zaczęła trzeszczeć, po kilku chwilach ściszyła się, ale nadal słychac lekki trzask, do tego temperatura wynosiła ponad 80 stopni.

Edytowane przez dompas

Znalazłem na necie filmik, z podobnym problemem: http://w287.wrzuta.pl/film/8JRiZK4ZyA1/mov00189 i w zasadzie jest to chyba taki sam dźwięk, a w opisie było, że to dźwięk z cewek sekcji zasilania i da się to zalać klejem. Tylko czy ktoś mi wskaże, które elementy to cewki na tym PCB: http://www.ixbt.com/video3/images/ref/hd4890-scan-front.jpg

Czy ja wiem. Przelutowanie nowych na pewno by pomogło :) Może być też tak, że gość użył jakąś pastę niewiadomego pochodzenia pod GPU. Wyjaśniało by to wysokie temperatury oraz "trzeszczenie".

Jeszcze jedna myśl to uszkodzenie komory parowej. Efekt byłby taki że przy wysokiej temperaturze zaczęła by ona gwizdać jak czajnik. To też by tłumaczyło takie grzanie GPU

Edit:

Żeby nie było dopiero teraz zobaczyłem filmik który podesłałeś. Na 100% są to cewki na karcie więc nie ma co tutaj kombinować. Przelutować z jakiejś karty "dawcy" albo dać temu pokój.

Edytowane przez Bulion

Sam mam 400w i bał bym się wsadzać karty z 2x6pin jeżeli właściciel tak jak ja ma cpu z tdp na poziomie 65w to jeszcze można by spróbować ale jak coś lepszego niz dual core to 450 może być na styk,jeszcze by się z 50w zapasu przydało.Z tego co czytałem po premierze 4890 to były wydajne ale za wydajność kazały sobie płacić tą drugą wtyczką;) A dźwięk to ewidentnie cewki na moich radkach 2600xt/4850/5770 przy graniu w newerwintera 2 zawsze w menu cewki dawały koncert :) Jeżeli to iceq4/icooler to tepsy faktycznie za wysokie,jeżeli referent to nic dziwnego.Zerknąć czy aby wiatrak i finy radiatora nie są zapchane( o ile da rade zajrzeć pod obudowe chłodzenia).A swoją drogą faktycznie szczęśliwy bo his to dobra marka a 4890 nadal dobra karta(kiedyś miałem 9600 od hisa miło wspominam)