dompas 0 Napisano 16 Listopada 2011 Udostępnij Napisano 16 Listopada 2011 Witam, zostałem nie do końca szczęśliwym posiadaczem karty His Radeon HD4890. Po podłączeniu do komputera wszystko chodzi jak trzeba, czyli w spoczynku karta pracuje bezgłośnie, natomiast jeśli odpalę jakąś grę lub jakiś tester grafiki to karta zaczyna wydawać dźwięki podobne to trzasków, szumów, nie są to na pewno dźwięki dochodzące z chłodzenia. Co może być tego powodem? Poprzedni właściciel mówił, że u niego wszystko chodziło bez problemów i zgania na mój zasilacz, ale jest to chieftec 450w, który ostatnio ciągnął dużo mocniejszy sprzęt bez problemów. Cytuj Link to post Share on other sites
rafbgo 1000 Napisano 16 Listopada 2011 Udostępnij Napisano 16 Listopada 2011 trzaski i szumy ? , prawdopodobnie wentylator , jeśli było by to piszczenie to cewki . Moim zdaniem poprzedni właściciel zataił ten fakt przed Tobą z obawy na to ze nie uda mu się sprzedać takiej karty. Cytuj Link to post Share on other sites
Dayan 12 Napisano 16 Listopada 2011 Udostępnij Napisano 16 Listopada 2011 A może jednak zasilacz? Do tego radka kupilem 700W OCZ. Z drugiej strony mój też popiskuje ale działa normalnie i nic sie nie dzieje. Cytuj Link to post Share on other sites
Eszii 26 Napisano 16 Listopada 2011 Udostępnij Napisano 16 Listopada 2011 Wina zasilacza to raczej nie jest, dobre 450W powinno wystarczyć do takiego komputera Cytuj Link to post Share on other sites
alfarome 2 Napisano 16 Listopada 2011 Udostępnij Napisano 16 Listopada 2011 Pewnie wentylator w zasilaczu. O ile zasilacze Chieftec jakościowo nie są złe, tak wentylatory w nich montowane to delikatnie ujmując nieporozumienie. Cytuj Link to post Share on other sites
dompas 0 Napisano 16 Listopada 2011 Autor Udostępnij Napisano 16 Listopada 2011 (edytowane) Wentylatory na pewno nie, jest na innej karcie nic nie słychać. Tutaj ewidentnie pojawia się dźwięk dochodzący z karty graficznej i nie jest to na pewno wentylator, dźwięk bardziej przypomina iskrzenie, no ale nic tam jednak nie iskrzy. Dodam, że w pewnym programie włączyłem test przy obciążeniu, karta na początku zaczęła trzeszczeć, po kilku chwilach ściszyła się, ale nadal słychac lekki trzask, do tego temperatura wynosiła ponad 80 stopni. Edytowane 16 Listopada 2011 przez dompas Cytuj Link to post Share on other sites
IronFe 221 Napisano 16 Listopada 2011 Udostępnij Napisano 16 Listopada 2011 Ściągnij radiator i obejrz dokładnie pcb Cytuj Link to post Share on other sites
dompas 0 Napisano 16 Listopada 2011 Autor Udostępnij Napisano 16 Listopada 2011 Znalazłem na necie filmik, z podobnym problemem: http://w287.wrzuta.pl/film/8JRiZK4ZyA1/mov00189 i w zasadzie jest to chyba taki sam dźwięk, a w opisie było, że to dźwięk z cewek sekcji zasilania i da się to zalać klejem. Tylko czy ktoś mi wskaże, które elementy to cewki na tym PCB: http://www.ixbt.com/video3/images/ref/hd4890-scan-front.jpg Cytuj Link to post Share on other sites
IronFe 221 Napisano 17 Listopada 2011 Udostępnij Napisano 17 Listopada 2011 To sekcja zasilania Ci tak "ćwierka" częściowo pomaga włączenie synchronizacji pionowej w sterownikach lub w opcjach gry, można też się zastanowić nad mocniejszym zasilaczem ale wątpie żeby to pomogło. Cewek nie zalejesz bo to cyfrowa sekcja zasilania Cytuj Link to post Share on other sites
alfarome 2 Napisano 17 Listopada 2011 Udostępnij Napisano 17 Listopada 2011 Piszczące cewki są nie do wyleczenia. Cytuj Link to post Share on other sites
Bulion 3 Napisano 17 Listopada 2011 Udostępnij Napisano 17 Listopada 2011 (edytowane) Czy ja wiem. Przelutowanie nowych na pewno by pomogło Może być też tak, że gość użył jakąś pastę niewiadomego pochodzenia pod GPU. Wyjaśniało by to wysokie temperatury oraz "trzeszczenie". Jeszcze jedna myśl to uszkodzenie komory parowej. Efekt byłby taki że przy wysokiej temperaturze zaczęła by ona gwizdać jak czajnik. To też by tłumaczyło takie grzanie GPU Edit: Żeby nie było dopiero teraz zobaczyłem filmik który podesłałeś. Na 100% są to cewki na karcie więc nie ma co tutaj kombinować. Przelutować z jakiejś karty "dawcy" albo dać temu pokój. Edytowane 17 Listopada 2011 przez Bulion Cytuj Link to post Share on other sites
renholder1987 33 Napisano 17 Listopada 2011 Udostępnij Napisano 17 Listopada 2011 Sam mam 400w i bał bym się wsadzać karty z 2x6pin jeżeli właściciel tak jak ja ma cpu z tdp na poziomie 65w to jeszcze można by spróbować ale jak coś lepszego niz dual core to 450 może być na styk,jeszcze by się z 50w zapasu przydało.Z tego co czytałem po premierze 4890 to były wydajne ale za wydajność kazały sobie płacić tą drugą wtyczką A dźwięk to ewidentnie cewki na moich radkach 2600xt/4850/5770 przy graniu w newerwintera 2 zawsze w menu cewki dawały koncert Jeżeli to iceq4/icooler to tepsy faktycznie za wysokie,jeżeli referent to nic dziwnego.Zerknąć czy aby wiatrak i finy radiatora nie są zapchane( o ile da rade zajrzeć pod obudowe chłodzenia).A swoją drogą faktycznie szczęśliwy bo his to dobra marka a 4890 nadal dobra karta(kiedyś miałem 9600 od hisa miło wspominam) Cytuj Link to post Share on other sites
alfarome 2 Napisano 18 Listopada 2011 Udostępnij Napisano 18 Listopada 2011 E tam, pobór pod obciążeniem przybliżony do konkurencji w tamtym czasie. Z zasilaczem też nie ma co przesadzać, jak ma te stałe 380W na 12V to wystarczy. W przeszczepie komponentów na grafice bez stacji lutowniczej życzę szczerze powodzenia. Cytuj Link to post Share on other sites
Dayan 12 Napisano 18 Listopada 2011 Udostępnij Napisano 18 Listopada 2011 Od siebie dodam ze mój poprzedni zasilacz qoltec 550W był za słaby. Na szczęście sie wyłączał z przegrzania a nie palił kompa Działo sie to przede wszystkim przy Total War Napoleon, który męczył tego radka. Cytuj Link to post Share on other sites
renholder1987 33 Napisano 19 Listopada 2011 Udostępnij Napisano 19 Listopada 2011 "jak ma te stałe 380W na 12V to wystarczy" w zasilaczu bardziej liczy się wartość amperów na linii 12V niż moc jaką może dostarczyć... co ci po 380V jak będziesz miał tylko 12A... Cytuj Link to post Share on other sites
alfarome 2 Napisano 19 Listopada 2011 Udostępnij Napisano 19 Listopada 2011 Zadanie dla Ciebie, zasilacz o mocy ~450W, który jest wstanie stale oddawać ~380W na linii 12V posiadający linie 12A dla grafiki. Znajdź mi taki. Cytuj Link to post Share on other sites
Recommended Posts